logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elektronika po studiach - Jak wygląda praca w Polsce?

Kuba0040 05 Cze 2025 08:40 957 24
  • #1 21570288
    Kuba0040
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Na początek – jeżeli to nie jest odpowiednie forum na takie pytanie, proszę mnie nakierować. Dziękuję.

Skończyłem w tym roku technikum i mam dylemat związany z wyborem studiów. Oryginalnie zastanawiałem się nad sztuczną inteligencją i informatyką generalnie ujętą, ale z czasem zacząłem mieć wątpliwości. Prawda jest taka, że nienawidzę informatyki, nie sprawia mi to żadnej przyjemności i moje prawdziwe pasje leżą w elektronice, zwłaszcza po stronie analogowej. Mam jednak wątpliwości związane z „co potem?”. Czasy Unitry dawno temu minęły.

Jeżeli studiowałeś/łaś elektronikę w ostatnich latach, chciałbym się zapytać, jaką pracę udało Ci się po nich znaleźć i na czym ona polega. Moją główną obawą jest pójść na studia, po których nie mam możliwości pracować w tej dziedzinie.

Dziękuję serdecznie za pomoc.
    Jakub.
    AI: Czy masz już na oku konkretne uczelnie lub kierunki studiów związane z elektroniką, które rozważasz? Jeśli tak, to jakie?
    Z konkretnych uczelni myślałem póki co tylko nad lokalną Politechniką Rzeszowską. Nie rozpatrywałem innych możliwości z uwagi na zmianę podejścia. Oryginalnie upatrzyłem i rozpracowałem sobie studia w AI, ale jak wspomniałem, mam teraz wątpliwości związane z tym wyborem.
    AI: Czy interesuje Cię praca w całej Polsce, czy raczej w konkretnym regionie/miastach? Jesteś gotów na ewentualną relokację po studiach?
    Rozpatruję możliwości z perspektywy całego kraju.
  • #2 21570329
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 290
    Elektronika analogowa to powoli staje sie niszową dziedziną, jeśli chcesz się w tym specjalizować może być ciężko.
    Czy szukałeś ogłoszeń o pracę w Polsce? Czytałeś jakie są wymagania w ogłoszeniach?
  • #3 21570343
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 262
    waltersalata napisał:
    Elektronika analogowa to powoli staje sie niszową dziedziną,

Piszesz o elektronice z marketów czy bazarowej ?

Dam Ci kilka przykładów, resztę sobie doszukaj.
    IoT i edge computing – Czujniki temperatury, wilgotności, ciśnienia wymagają precyzyjnych układów analogowych.
    Telekomunikacja – Przetwarzanie sygnałów radiowych (5G, WiFi) łączy techniki analogowe i cyfrowe (RF Analog Front-End).
    Motoryzacja – Systemy ADAS (Advanced Driver Assistance) opierają się na analogowych układach przetwarzania sygnałów z kamer i lidarów.

W porównaniu z elektroniką cyfrową, analogowa wymaga głębszej wiedzy i doświadczenia, przez co jest mniej popularna wśród inżynierów.
    Firmy specjalizujące się w analogowych rozwiązaniach (np. Texas Instruments, Analog Devices) wciąż odnotowują wzrosty sprzedaży.
  • #4 21570348
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 662
    A jak to się przekłada na pracę w Polsce? :) Ha, nijak. Bo ośrodki badawczo-rozwojowe są za granicą, a produkcja w Chinach.
  • #5 21570388
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    hindoos napisał:
    A jak to się przekłada na pracę w Polsce?

A powiem Ci jak, bo mam kolegę który jakiś czas temu został inżynierem elektronikiem.

Firma produkująca ogrzewacze elektryczne (boilery).
    Jego pierwsza praca. Zespół dostał zadanie opracowania elektronicznego sterowania takiego ogrzewacza. Pobrali dokumentację, z danymi grzałki i rozmiarami obudowy i co ważne design :P

Wyrysowali wymiar płytki, określili, że ma być 2 cyfrowy wyświetlacz led, sterowanie 2 przyciskami i kilka innych bzdetów.
    Następnie zapodali ofertę do specjalizującej się w tym firmy w cH i za 2 tygodnie mieli już na stole kilka próbek do testów.

Jedyne ważne parametry to był wymiar płytki, design panelu sterowania i moc obsługiwanych grzałek.
  • #6 21570399
    hindoos
    Poziom 36  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Wyrysowali wymiar płytki, określili, że ma być 2 cyfrowy wyświetlacz led, sterowanie 2 przyciskami i kilka innych bzdetów.

No to rzeczywiście musieli wejść na wyżyny projektowania elektroniki analogowej :D chyba że analogowo na dzień dobry rysowali zarys na kartce ołówkiem ;)
    Cóż, takie są dzisiejsze realia.
  • #7 21570401
    waltersalata
    Poziom 25  
    Zwierzak_PAH napisał:
    waltersalata napisał:
    Elektronika analogowa to powoli staje sie niszową dziedziną,

Piszesz o elektronice z marketów czy bazarowej ?

Dam Ci kilka przykładów, resztę sobie doszukaj.
    IoT i edge computing – Czujniki temperatury, wilgotności, ciśnienia wymagają precyzyjnych układów analogowych.
    Telekomunikacja – Przetwarzanie sygnałów radiowych (5G, WiFi) łączy techniki analogowe i cyfrowe (RF Analog Front-End).
    Motoryzacja – Systemy ADAS (Advanced Driver Assistance) opierają się na analogowych układach przetwarzania sygnałów z kamer i lidarów.

Przetwarzanie sygnałów radiowych i mikrofalowych w dzisiajeszych czasach odbywa się całkowicie cyfrowo; cyfrowy front-end ma postać jednego scalaka do którego podłącza się na wejście antenę (plus kilka pasywnych elementów) a wychodzi cyfrowy, zdekodowany strumień danych. Poszukaj sobie co to jest SDR bo tutaj masz braki.
    Tak samo jest z układami radarowymi gdzie masz przetwoniki AD/DA o przepustowości kilku Gsps.
    Nikt nie buduje od podstaw skomplikowanych układów analogowych, do domeny cyfrowej przechodzi się jak najszybciej bo kalibracja, obróbka, dekodowanie sygnałów jest znaczniej łatwiejsza w postaci cyfrowej. Woltomierz Meratronik wielkości pudełka po butach i masie 5 kg (pełen elektroniki analogowej!) dzisiaj zastępuje się jednym układem scalonym.
    Dzisiaj nawet czujniki temperatury, wilgotności, ciśnienia mają cyfrowe wyjście, a cała kalibracja i odczyt odbywa się w środku. Oznacza to, że wystarczy że inżynier wrzuci taki czujnik na płytkę i podłączy do mikrokontrolera. Nie ma tutaj żadnej elektroniki analogowej, wszystko jest zaintegrowane. To oznacza, że do projektu nie są potrzebni inżynierowie z 30 letnim doświadczeniem, produkcja jest prostsza, szybsza i tańsza.
    Pozostają niszowe aplikacje typu elektronika pomiarowa (instrumenty naukowe - coś więcej jak pomiar temperatury), zastosowania wojskowe czy kosmiczne (gdzie nie istnieją gotowe układy scalone i trzeba robić wszystko od podstaw).
    Wszedłem na portal pracuj.pl, wpisalem "elektronika analogowa" i wyskoczylo mi 17 ofert - na całą Polskę.
  • #8 21570444
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Nawet w Twoich przykładach widać jednak, że "czysta cyfra" nie istnieje – zawsze jest jakieś "analogowe przejście". Oto kluczowe obszary, gdzie analog wciąż jest niezbędny:
    Antena w SDR – Nawet jeśli całe przetwarzanie jest cyfrowe, sam odbiór/transmisja wymaga:

Filtracji RF (np. SAW filtry, LC pasywne),
    Wzmacniaczy LNA/PA (o niskim szumie, wysokiej liniowości),
    Oscylatorów lokalnych (PLL, VCO – hybrydy analogowo-cyfrowe).

Przykład: Raspberry Pi z SDR (np. RTL-SDR) nadal potrzebuje analogowego front-endu (np. R820T2 – tuner RF).

Każdy układ cyfrowy (np. FPGA w radarze) wymaga:
    Ultra-stabilnych VRM (regulatorów napięcia),
    Filtracji szumów (np. MLCC, ferritowe bead).

Tak, większość czujników (np. BME280 – temp./wilgot./ciśnienie) ma wbudowany ADC i interfejs I2C/SPI.
    Ale...
    Czujniki ultradźwiękowe, lidary (np. w robotyce) wymagają analogowego przetwarzania sygnału (np. wzmacniacze transimpedancyjne dla fotodiod).
    Czujniki biomedyczne (np. EKG) – sygnały µV wymagają analogowych filtrów i wzmocnienia przed ADC.

Wzmacniacze mocy (GaN/SiGe) – bo cyfrowe przetworniki nie nadają się do 100 GHz.

Przykłady można dawać na jeszcze kilka kartek...

W sumie to wygląda tak:
    Dla masowego rynku – Tak, projektant często widzi tylko "cyfrowe black boxy" (SDR, gotowe czujniki).
    Dla zaawansowanych systemów – Analog wciąż jest kluczowy, ale ukryty w scalakach (np. integrowane AFE – Analog Front-End).
    Dla inżynierów – Wiedza analogowa jest teraz bardziej elitarna, ale też bardziej opłacalna (np. projektowanie układów RFIC, zasilaczy).

A smartfony ? Zgadnij gdzie i czemu (nawet w tych najnowocześniejszych). A to kluczowy element urządzenia ;)
  • #9 21570451
    hindoos
    Poziom 36  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Dla inżynierów – Wiedza analogowa jest teraz bardziej elitarna, ale też bardziej opłacalna (np. projektowanie układów RFIC, zasilaczy).

Pytanie brzmi, jakie jest zapotrzebowanie na rynku na takich elitarnych inżynierów? Ilu z nich, wykształconych w latach 70 czy 80, szuka pracy i miażdży każdego "zielonego" tak doświadczeniem jak i oczekiwaniami finansowymi?
    Jest takie stare prawidło, że jak jesteś w czymś najlepszy, to zawsze znajdziesz pracę. Pytanie tylko - czy faktycznie stać Cię na to, żeby być najlepszym?
    Jedna ważna rzecz
    Kuba0040 napisał:
    Prawda jest taka, że nienawidzę informatyki, nie sprawia mi to żadnej przyjemności

W takim razie nie próbuj nawet, praca w devops, programowaniu, to jest rodzaj masochizmu. Chwila ekstazy za długie godziny cierpienia ;)
  • #10 21570499
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ja bym zadał pytanie jemu.
    Jakie ma oczekiwania ? Bo jak ktoś mówi chcę być lekarzem... A specjalizacji 100 i ciut.
  • #11 21570523
    waltersalata
    Poziom 25  
    Zwierzak_PAH napisał:

Filtracji RF (np. SAW filtry, LC pasywne),
    Wzmacniaczy LNA/PA (o niskim szumie, wysokiej liniowości),
    Oscylatorów lokalnych (PLL, VCO – hybrydy analogowo-cyfrowe).
    Przykład: Raspberry Pi z SDR (np. RTL-SDR) nadal potrzebuje analogowego front-endu (np. R820T2 – tuner RF).
    Ultra-stabilnych VRM (regulatorów napięcia),
    Filtracji szumów (np. MLCC, ferritowe bead).

Jasne, tylko to wszystko dzisiaj się robi gotowymi układami scalonymi. Nikt nie buduje regulatorów napięcia z dyskretnych podzespołów, tak samo z pętlami fazowymi, dziś się stosuje zintegrowany detektor fazy, VCO i dzielniki ułamkowe. Zobacz jak wyglądał w środku oscyloskop Tektronix z lat 60-tych, 70-tych i zobacz jak dzisiaj wygląda oscyloskop Rigol - szczególnie część analogowa. Taki Tektronix wymagał 20-30 ludzi z doświadczeniem w elektronice analogowej a odpowiednik oscyloskopu Rigol to amator może sobie sam sobie zrobić w domu.

Zwierzak_PAH napisał:

A smartfony ? Zgadnij gdzie i czemu (nawet w tych najnowocześniejszych). A to kluczowy element urządzenia ;)

Tak, zwłaszcza tych produkowanych w Polsce.
  • #12 21570530
    smiga
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Podążaj za własnymi marzeniami - i tak za 3-5 lat połowa zawodów się zmieni, więc nie wiesz co będziesz robił, gdy skończysz studia. Rób to co lubisz, co sprawia ci frajdę ... bo inaczej będziesz się męczył.
    Jeżeli nie wiesz co wybrać, narysuj sobie trzy kółka, mające część wspólną:
    - do jednego wpisz to, co lubisz robić
    - do drugiego to, w czym jesteś dobry
    - do trzeciego to, na czym dziś (i w perspektywie najbliższych lat) zarabia się pieniądze
    Cześć wspólna tych trzech zbiorów, to kierunek, który warto obrać.

Każdy elektronik dziś uczy się programowania, a tym bardziej studiując elektronikę - to Cię nie minie. Znajomość elektroniki analogowej na pewno ułatwi Ci życie (fala prostokątna, to złożenie dużej ilości harmonicznych nieparzystych, czyli sygnałów sinusoidalnych/analogowych - to przez te harmoniczne wyższych częstotliwości pojawia się masa problemów na PCB z układami cyfrowymi i dobrze jest zdawać sobie sprawę z tych zjawisk). Elektronikę analogową, na wysokim poziomie, można robić bez znajomości cyfrowej (dyskusyjne czy ma to sens, ale zawsze ... np. wzmacniacze audio, a szczególnie lampowe). Elektronikę cyfrową, na wysokim poziomi, bez znajomości analogowej ... - zapomnij, chyba że chcesz być bezmyślnym klepaczem prostych kodów na mikrokontrolery.

Elektroników trudniej jest zastąpić przy pomocy AI - ktoś musi ten hardware wziąć do ręki. Programiści, szczególnie juniorzy, już zaczynają mieć problemy z pracą - to widać na rynku pracy. Będąc elektronikiem, zawsze możesz zostać programistą. W drugą stronę jest znacznie trudniej.

Czego nie wybierzesz, to będzie dobry wybór ..., bo twój :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21570768
    Kuba0040
    Poziom 2  
    Dziękuję wam bardzo za wszystkie odpowiedzi i rady.

Ten post był tylko jednym fragmentem moich poszukiwań, ale widzę rzeczywiście, że z tą elektroniką w Polsce jest nieciekawie.

Powoli uważam, że jednak chyba zostanę przy elektronice i zobaczę, co życie przyniesie. W moim konkretnym przypadku decyzja ta nie jest aż tak wnosząca. Studia w Polsce rozpatrywałem jako Plan B. Aktualnie dostałem się na półprzewodniki i systemy w LSI w Japonii, ale przygotowuję plan na wszelki wypadek, gdyby coś się stało.

Z elektroniką analogową niestety jest kiepsko, nasz świat w końcu wokół komputerów się kręci. Dla ciekawskich, nawet w Japonii znaleźć "odpowiedni" kierunek było bardzo trudno, dlatego idę w systemy dużej integracji. To też nie jest tak, że cyfra mnie odrzuca :), choć prawdziwą frajdę sprawia mi jednak działanie cudów na małej ilości prostych elementów – tu króluje analog. Fakt, że możesz zaprojektować układ i jeżeli cokolwiek się zepsuje, ktoś może wymienić w nim prosto części i przywrócić go do życia, bez żadnego flashowania, jest dla mnie piękny. Jeżeli kiedyś się uda znaleźć pracę w firmach ala Nisshinbo czy Korg, to będę przeszczęśliwy, ale to już marzenia i chęci na przyszłe lata. Najpierw trzeba mieć dyplom i zacząć powoli.

Serdecznie pozdrawiam,
    Kuba.
  • #14 21570789
    hindoos
    Poziom 36  
    Pamiętaj o jeszcze jednym. Ja idąc na studia byłem przekonany, że będę robić strony internetowe. Bo zajmowałem się tym w szkole i bardzo mi się to podobało. I byłem wielce niezadowolony z przedmiotów takich jak programowanie niskopoziomowe, obiektowe, bazy danych, ogrom matematyki itd.
    No ale zostałem zmuszony do zaliczenia wszystkiego i wiesz co? Spodobało mi się tak bardzo że praktycznie większość technologii z którymi miałem styczność faktycznie przydała mi się w pracy :) łącznie z elektroniką i układami cyfrowymi których moi koledzy szczerze nienawidzili. A teraz w swojej pracy łączę jedno z drugim :) także bądź otwarty na naukę także rzeczy które teraz wydają Ci się nudne... Może nie są aż tak straszne jak się teraz wydają :)
  • #15 21570835
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2903
    Kuba0040 napisał:
    Oryginalnie zastanawiałem się nad sztuczną inteligencją i informatyką generalnie ujętą, ale z czasem zacząłem mieć wątpliwości. Prawda jest taka, że nienawidzę informatyki, nie sprawia mi to żadnej przyjemności i moje prawdziwe pasje leżą w elektronice, zwłaszcza po stronie analogowej. Mam jednak wątpliwości związane z „co potem?”. Czasy Unitry dawno temu minęły.

Skoro nie sprawia Tobie przyjemności to nie idź tą drogą. Rób to co sprawia tobie przyjemności i jest z tego kasa. Elektronika jest i będzie za twojego życia, niestety coraz bardziej cyfrowa, programowalna. Jednak trzeba pamiętać że świat jest analogowy i z tym światem musi się komunikować, bardzo często analogowo.
    Pamiętaj też że to co się nauczysz teraz na studiach za kilkanaście lat będzie w dużej mierze nieaktualne. Również mało kto pracuje całe życie robiąc to samo. Studia są zatem tylko jakąś furtką do lepszego jutra. Moim zdaniem jak masz możliwości i chęć studiowania to jak najbardziej warto studiować. Też nie lubię informatyki, programowania i ogólnie ujętej komunikacji z cyfrową maszyną, ale zajęć z elektroniką jest trochę i myślę że w dalszym ciągu będzie, w Polsce będzie to głównie elektronika profesjonalna, przemysłowa, nietypowa, na zamówienie itp. Tu inżynier może znaleźć zajęcie. Na elektronice powszechnego użytku raczej trudno się dorobić inżynierowi. Nikt Chinczyków nie przebije, oni są bezkonkurencyjni w masówce.

Dodano po 6 [minuty]:

Kuba0040 napisał:

Jeżeli studiowałeś/łaś elektronikę w ostatnich latach, chciałbym się zapytać, jaką pracę udało Ci się po nich znaleźć i na czym ona polega. Moją główną obawą jest pójść na studia, po których nie mam możliwości pracować w tej dziedzinie.

Tak studiowałem. Pracę zaczynałem od serwisowania urządzeń masowej produkcji, że się tak wyrażę. Ćwierć wieku temu było to opłacalne. W między czasie elektronika przemysłowa, obecnie elektronika profesjonalna, dosyć wąska specjalizacja.
  • #16 21571075
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 457
    Zwierzak_PAH napisał:
    Zespół dostał zadanie opracowania elektronicznego sterowania takiego ogrzewacza
    Sam zaprojektowałem i wykonałem takie sterowanie podgrzrwacza przepływowego do prysznica. Fajna sprawa. Mam podobne jak autor. Klepanie kodu mi nie idzie. Brr
  • #17 21571146
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    Podejdź do tego tak-nauka elektroniki(nie mam na myśli wiary że studia Ciebie -dzisiaj- czegoś nauczą,nie przy obecnej "jakości" polskich uczelni)dość wszechstronnie rozwija.Ze znalezieniem w naszym kraju pracy jako elektronik(programista,projektant) nie ma problemu.Kwestią są Twoje oczekiwania co do zarobków.Sam(technik elektronik,65 lat-wkrótce emeryt)zajmuję się -praktycznie samodzielnie tematem którym powinny zajmować się politechniki i instytuty naukowe.Dlaczego?Bo nikt za oferowane pieniądze nie chce się podjąć tej pracy. A że temat mi bliski (odbiór TV,radia,oczywiście cyfrowego) to w to "wdepnąłem"i ,w celu podreperowania podstawy do emerytury,będę robił.Moich wielu kolegów po studiach elektronicznych zajmowało się zgoła innymi tematami ale wiedza z dziedziny elektroniki pomogła im rozwijać się w tych innych dziedzinach.Oczywistą motywacją były pieniądze.Dla dobrze rokujących jest baaardzo dużo pracy za granicą.Pamiętaj jedno-co byś nie robił to rób to możliwie jak najlepiej.

To tak z punktu widzenia elektronika prawie emeryta.
  • #18 21571214
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    @Kuba0040 Rób to co Ci podpowiada serducho.
    Mi wszyscy mówili, żebym robił to co lubię i nie przejmował się pieniędzmi.
    Teraz, przez pieniądze obrzydło mi to co lubiłem i nie widzę dla siebie miejsca pod cudzym butem.
    W dzisiejszych czasach nie można się już zamykać na jedną ścieżkę kariery, bo sytuacja jest zbyt dynamiczna.
  • #19 21571312
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    Kuba0040 napisał:
    Skończyłem w tym roku technikum i mam dylemat związany z wyborem studiów.
    Kuba0040 napisał:
    Studia w Polsce rozpatrywałem jako Plan B. Aktualnie dostałem się na półprzewodniki i systemy w LSI w Japonii, ale przygotowuję plan na wszelki wypadek, gdyby coś się stało.

Jaja sobie robisz z forumowiczów czy co?
  • #20 21571657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21571844
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Wypowiadają się tu Osoby z większym życiowym doświadczeniem ale chyba
    zapomnieli czasy kiedy sami stanęli przed podobnym życiowym wyborem w
    sensie co dalej po technikum czy co dalej po studiach.
    Trzydzieści lat po szkołach chyba wystarczy by zweryfikować co się porobiło i czy
    Ktoś myślał, że nastąpią takie zmiany i że będzie robił to co robi.

Od większego dzieciaka interesowała mnie elektronika a że dostępna była głównie analogowa lub
    nieprogramowana cyfrowa TTL to było jak było. Teraz elektronika i informatyka się zazębia i
    na starość trzeba sobie jakoś radzić chociaż po drodze różne rzeczy się robiło i nie zawsze akurat
    takie rzeczy jakie się lubiło. Ważne by nie zapomnieć o samokształceniu i pogłębianiu wiedzy w ulubionych
    kierunkach chociaż kierunek rozwoju czasem dyktuje dochód. Takie czasy.

Panie Kolego Kuba0040 - śmigaj do tej Japonii jak masz okazję, a co poznasz i czego się dowiesz
    to Twoje i Nikt Tobie tego nie odbierze. Co dalej będziesz robił w życiu to już sam się przekonasz. ;)
    Może tam wiedza nie jest przekazywana w taki drętwy sposób jak u Nas i coś doda Ci skrzydeł?

Albo będziemy mieli na Forum dostęp do schematów i info o nowych technologiach z samego źródła albo
    niejaka Magda G. będzie z kataną latać po barze sushi przywracając tam opcję golonki z kapustą. Życie!

Życząc powodzenia czekam na info o rozwoju sytuacji!
  • #22 21571987
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21572060
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    jerzyp2015 napisał:
    ...uczyć się i szkolić żeby być z nowymi technologiami na bieżąco inaczej to spadek kariery i totalna kiszka.

Też sobie to powtarzam.Ostatecznie efekt dla takich jak my(3 miechy do emerytury)bedzie że odejdziemy w wieczność mądrzejsi.
    PS-jak w pracy staram się o jakieś szkolenie to patrzą na mnie dziwnie lub odpowiadają że brakuje funduszy.
  • #24 21572209
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Pomimo tego, że wybrałem to, co uwielbiałem robić, to po Radiobudzie nie rozpocząłem działalności gospodarczej, pracowałem jeszcze kilka lat w "państwówkach", co miało swoje dobre strony; dało mi ogładę do poruszania się wśród ważnych spraw i dorosłych ludzi, wyrosłem też z krótkich spodenek i już własna działalność ruszyła z kopyta.
    Nie znaczy to, że od kołyski miałem elektronikę w rękach, nic podobnego; przeszedłem przez wszystkie możliwe zainteresowania, jakie mi tylko wpadły do łba, a rodzice ze zdziwieniem patrzyli na to, ze czego się chwycę, to mi wychodzi i mnie cieszy, ale słomiany ogień szybko gasł a zapał natychmiast szedł w innym kierunku. Zostały dwie pasje; muzyka i elektronika, te się już przyczepiły na stałe. Jedno zdarzenia (konflikt z dyrektorem) zdecydowało, że zrezygnowałem z przyjęcia etatu akustyka i rozpocząłem własną działalność.

Moja krótka historia powinna pokazać ci, że nic nie dzieje się tylko tu i teraz, że to splot różnych decyzji podejmowanych na podstawie towarzyszących okoliczności decyduje o tym, jak toczy się życie po tych decyzjach.

Mój tata nigdy nie kierował tego typu moimi decyzjami, wręcz mówił, że jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz.
    Może dlatego nigdy też nie pytałem kogokolwiek, co mam robić, lecz robiłem to, z czym się przespałem i rano decydowałem.
    W czasie, kiedy podejmowałem ważne życiowe decyzje na pewno podświadomie korzystałem z cichych rad najbliższych mi ludzi; rodziców, braci, przyjaciół. Cała reszta świata tylko dowiadywała się o tym, co zrobiłem.

Dzisiaj życie wywrócone jest do góry nogami; o tym, co ktoś ma zrobić konsultuje z milionem folołersów i pseudoprzyjaciół z drugiej strony szkiełka, stąd wiele niewłaściwych decyzji podejmowanych na takiej podstawie doprowadza do wielu życiowych rozczarowań.
    Prześpij się z problemem, a rano, na podstawie wszystkiego, o czym myślałeś - podejmiesz decyzję.
    Czy właściwą - dowiesz się wkrótce, wystarczy poczekać.
    To dorosłość, więc też branie odpowiedzialności za to, co robisz, mówisz, o czym decydujesz.
  • #25 21586054
    Kuba0040
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za pomoc w decyzji, idę w elektronikę. Lepiej być dobrym inżynierem niż przeciętnym informatykiem :).

Podsumowanie tematu

✨ Elektronika analogowa staje się coraz bardziej niszową dziedziną, zwłaszcza w Polsce, gdzie ośrodki badawczo-rozwojowe i produkcja często znajdują się za granicą, głównie w Chinach. Współczesne systemy elektroniczne, takie jak IoT, telekomunikacja (5G, WiFi) czy motoryzacja (systemy ADAS), łączą techniki analogowe z cyfrowymi, jednak większość przetwarzania sygnałów odbywa się cyfrowo. Analogowe elementy nadal są niezbędne w front-endach RF, filtrach, wzmacniaczach niskoszumowych, oscylatorach (PLL, VCO) oraz w specjalistycznych czujnikach (ultradźwiękowe, lidary, biomedyczne). W praktyce inżynierowie korzystają z gotowych układów scalonych, a projektowanie układów analogowych od podstaw jest rzadkością. Znajomość elektroniki analogowej ułatwia zrozumienie problemów związanych z sygnałami i zakłóceniami w układach cyfrowych. Rynek pracy w Polsce oferuje zatrudnienie głównie w elektronice przemysłowej, nietypowej i na zamówienie, choć konkurencja i wymagania rosną, a ciągłe dokształcanie jest konieczne. Studia z elektroniki często obejmują również programowanie i technologie cyfrowe, co jest niezbędne w nowoczesnych zastosowaniach. Warto podążać za własnymi zainteresowaniami, ale być świadomym dynamicznych zmian technologicznych i rynku pracy. Przykłady firm specjalizujących się w analogowych rozwiązaniach to Texas Instruments i Analog Devices. Modele i komponenty takie jak czujniki BME280, tunery RF R820T2, a także oscyloskopy Tektronix i Rigol ilustrują ewolucję elektroniki od analogowej do cyfrowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA