logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zasilacza jednofazowego 30-40V 400Hz 20-50W do selsynów – jak zbudować?

wosiekpl 22 Lis 2005 20:28 2014 5
REKLAMA
  • #1 2016294
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam
    Poszukuje schematu zasilacza ktory dawal by nap 30-40 V 400 Hz na wyjsciu. Moc urzadzenia 20-50 W . Zailacz taki potrzebny mi do prob z zasilaniem selsynow. Ja posiadam przetwornice z 27 V DC na 3 X 36 V 400 Hz ale zasilanie jakie mi potrzebne jest jednofazowe a nie trojfazowe.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • REKLAMA
  • #2 2016481
    andpuz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja wykorzystałbym tą przetwornice przewijająć uzwojenie wtórne na jednofazowe
  • REKLAMA
  • #3 2020228
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Tez myslalem aby jakos zmodyfifkowac przetwornice ale nie wiem gdzie " wsadzic rece " .Przetwornica jest statyczna , posiada 2 male trafa , 1 srednie i 2 wieksze i w sumie nie wiadomo ktore nalezaloby przewinac.Problem jaki ma to taki ze przy zasialniu selsynow z dwoch faz bardzo sie nagrzewa. Nie wiem czy przetwornica powinna byc obciazona na wszystkich fazach mniejwiecej rownomiernie. Drugie pytanie jakie mam dotyczy samych selsynow, otoz w pewnych polozeniach oski selsyna nadawczego i odbiorczego oba selsyny bucza a poniewaz mam zamiar wykorzystac je do wskaznika polozenia anteny wiec dzwiek wydawany przez wskaznik troche przeszkadza szczegolnie przy nasluchu np w nocy. Zastanawiam sie czy nie zrobic sterowanie w taki sposob aby selsyny byly zasilanie jedynie w czasie obrotu anteny .
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
    Zalaczam zdjecie przetwornicy ( jest to przetwornica statyczna z samolotu typ EP-17 )
    Załączniki:
    • Schemat zasilacza jednofazowego 30-40V 400Hz 20-50W do selsynów – jak zbudować? DSC00476.JPG (152.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2020507
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! jak tam śnieg w ojczyźnie corridy ? :D:D . mam taki pomysł - a może (żeby nie grzebać w całkiem fajnym ustrojstwie ) zrób na wyjściu z przetwornicy trafo 3 fazy na 1 fazę . w końcu są spawarki 3 fazowe mające na wyjściu jedno napięcie ( fazę ) pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #5 2022052
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Sniegu u mnie jak na lekarstwo chyba ze wyskrobie z lodowki , teraz mam za oknem 11 stopni zas nad ranem kiedy jechalem do pracy to w samochodzie termometr pokazywal na zewnatrz 1 ªC .
    Wracajac do przetwornicy to nic nie bede ruszal i zostawie tak jak jest. Co zrobie to tak bede sterowal rotorem aby w czasie obrotu przetwornica sie zalaczala i zasilala wskaznik i selsyn nadawczy. Tak jak pisalem wczesniej w pewnych polozeniach selsyna nadawczego wystepuje buczenie zarowno selsyna nadawczego jak i wskaznika . Buczenie to w czasie nasluchow moze troche denerwowac wiec bede odlaczal zasilanie wskaznika. Mysle ze jesli hamulec nie zawiedzie wskazania nie powinny sie zmienic. Do dalszej kontroli polozenia moge zastosowac zwykly woltomierz ktory urzyty byl w sterowniku gdyby zaczla taka potrzeba.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #6 2022532
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! mój pomysł to był tylko taki sobie pomysł !:D jakzrobisz to będzie dobrze.przecież w końcu szerokość wiązki anteny nie jest taka mała . życzę powodzenia . pozdrawiam !!
REKLAMA