logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Corsa 1.2 A12XER LPG - nierówna praca na wolnych obrotach

barteo1201 19 Kwi 2023 19:22 2277 8
REKLAMA
  • #1 20541530
    barteo1201
    Poziom 4  
    >>20446415
    Czy udało Ci się znaleźć rozwiązanie? Mam identyczny problem z A12XER. Świece wymienione. Początkowo diagnozowałem problem z dławieniem LPG po mocnym wciśnięciu gazu na biegu jałowym, ale od tygodnia pracuje nierówno na benzynie i LPG. Wyskoczył check związany z uboga mieszanka iż podejrzewam że całość związana jest z zasysaniem lewego powietrza za przepustnicą. Na biegu jałowym ciśnienie w kolektorze wzrasta do około 0,5 bara, a po delikatnym wciśnięciu gazu (1000-1100) obrotów, drastycznie spada do 0,35 bara.
  • REKLAMA
  • #2 20541666
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    W Merivie B (wersja 140KM - nie pamietam oznaczenie ale 1.4 - te same silniki) z fabrycznym gazem, kolega jeździł do serwisu i kazali wymieniać sterownik. Zachowanie podobne - nie wiem czy była robiona u niego próba cisnienia - zaproponowałem dobry serwis LPG i podobno gość w sterowniku przegrał mapy bo lubią się rozjechać i auto jak nowe.
  • #3 20541676
    barteo1201
    Poziom 4  
    Mapa zrobiona w pierwszej kolejności. Zwłaszcza że auto zrobiło już 65 tys. km bez regulacji. Byłem drugi raz u gazownika i stwierdził że być może wtryskiwacze są już pozalepiane, ale nie chce mnie naciągać na koszty, kiedy nie jest pewny co do przyczyny. Poza samym biegiem jałowym, instalacja chodzi idealnie. Serwis LPG dobry, specjalizujący się w silnikach z turbo oraz wielkolitrazowych.
  • REKLAMA
  • #4 20546011
    barteo1201
    Poziom 4  
    W moim przypadku nie pomogły mapy, wymiana świec, czyszczenie przepustnicy. Poza tym, mechanik psikał łatwopalnym sprayem we wszystkie miejsca, z których potencjalnie mogło dostawać się lewe powietrze. Komputer wyświetlał błędy p0106 i p0171. Sprawdziłem także zawór oparów paliwa poprzez odkręcenie wlewu paliwa na odpalonym silniku, co nie wpłynęło na obroty. Chcąc sprawdzić odmę odkrecilem zakretke wlewu oleju (silnik gaśnie przy przebitej). Nie było dużego efektu, ale dokręcając ją, zauważyłem że ciśnienie w kolektorze znacznie spada (podgląd obd na telefonie).

Winowajcą okazał się wlew oleju. Ustawiając go w pozycji nie do końca dokręconej (o mocniejszym oporze niż na samym końcu), silnik zaczął pracować poprawnie.

Moim zdaniem oba błędy ( wystarczy że będą tymczasowe, bez zapisania), świadczą jednoznacznie o nieszczelnosci w dolocie. Dławienie przy dodaniu gazu lub ruszaniu wynika z dużej korekty dawki paliwa na biegu jałowym, jest ono najpierw wyczuwane tylko na LPG, gdyż paliwo to jest trudniejsze w zapłonie. Poza szarpaniem na biegu jałowym i dławieniem po dłuższym postoju, najbardziej charakterystyczne są wysokie korekty dawki paliwa na biegu jałowym, kiedy w związku z dużym podciśnieniem, spora ilość powietrza jest zasysana przez silnik poza przepustnicą, a także wysokie ciśnienie w kolektorze dolotowym na biegu jałowym. Prawidłowe ciśnienie dla a12xer to około 0,43 bara, a w przypadku awarii wachalo się od 0,5 do 0,6. Korekty dochodziły do +60% na biegu jałowym natomiast były w pobliżu 0% pod obciążeniem.

Dodatkowym dziwnym objawem nieszczelnego dolotu było wkręcanie się silnika na biegu jałowym na wysokie obroty (3-4 tys.). Obstawiam że w związku z nieszczelnością sterownik głupiał i próbował otwierać przepustnice w celu adaptacji.

Wybaczcie mi długi post, ale być może dla kogoś będzie on przydatny.
  • REKLAMA
  • #5 20546454
    olo-eu

Poziom 26  
    Ocena: 160
    0.43 to za małe podciśnienie, to nie duża v6 że ma takie niskie, prawidłowe to powyżej 0.4 najlepiej 0.35.
    Konto firmowe:
    OL-NET Olgierd Wiemann
    Kasprowicza 1/51, Iława, 14-200 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #6 20546472
    barteo1201
    Poziom 4  
    Do kolektora nie dostaje się lewe powietrze, korekty są zerowe. Skoro sterownik nie zgłasza błędu ciśnienia, to zakładam że jest ono prawidłowe. Silnik posiada egr oraz zmienne fazy rozrządu, być może mają one wpływ na wartość ciśnienia.
  • REKLAMA
  • #7 20547529
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    barteo1201 napisał:
    Silnik posiada egr oraz zmienne fazy rozrządu, być może mają one wpływ na wartość ciśnienia.

Na pewno ten silnik posiada EGR? Mam podobny silnik A 14XER i tam nie ma zawory egr gdyż są zmienne fazy rozrządu i to one przejmują tą funkcję. Ważna jest membrana co znajduje się w pokrywie zaworów ale ona siada głownie w doładowanych silnikach NET
  • #8 20547533
    barteo1201
    Poziom 4  
    Zapewne masz rację. Wydawało mi się że czytałem o egr przy a12xep, więc założyłem ze xer też to posiada.
  • #9 20803500
    barteo1201
    Poziom 4  
    Nieszczelność korka wlewu oleju.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemie nierównej pracy silnika Opel Corsa 1.2 A12XER na wolnych obrotach, zarówno na LPG, jak i benzynie. Wskazują na możliwe przyczyny, takie jak nieszczelność dolotu powietrza, problemy z wtryskiwaczami oraz konieczność regulacji mapy gazu. Wymiana świec oraz czyszczenie przepustnicy nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Zauważono, że ciśnienie w kolektorze spada przy delikatnym wciśnięciu gazu, co może wskazywać na nieszczelności. Użytkownicy sugerują, że nieszczelność korka wlewu oleju może być przyczyną problemów z pracą silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA