logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B 1.2 96r LPG - Problem z wolnymi obrotami

PANDAddy. 24 Paź 2017 07:11 1869 11
REKLAMA
  • #1 16775586
    PANDAddy.
    Poziom 9  
    Witam, ostatnio do mojej corsy B 1.2 96r został założony gaz ( 1 generacja). Pomimo małego silnika, byłem do tego zmuszony ze względu wysokiego spalani jak na 1.2 (8l/100km) a samochód służy mi tylko dojazdowi do pracy. Przez pierwsze trzy dni jazdy na gazie było wszystko w porządku, następnie pogorszyla się pogoda, spadła temperatura i występuje problem z nietrzymaniem wolnych obrotów. Gdy z rana odpalam samochód, staram się go zagrzać na benzynie, jadę kilka minut i dopiero później przełączam na gaz poprzez dodanie gazu na sprzęgle do 3k rpm (na tyle obrotów ustawił gazownik), po czym na zakrętach albo jak musiałem się na chwile zatrzymać, obroty spadały tak nisko ze samochód mi gasł, jedyna opcją było dodawanie gazu w miejscu by podtrzymać prace silnika. Byłem z tym u gazownika, wspomniał o systemie bingo m który miałby rozwiazac ten problem, ale dodał tez bym spróbował przygazować na sprzęgle samochód nieco dłużej. Dzisiaj z rana jadąc do pracy, po przełączeniu na gaz, dodałem gazu na sprzęgle tak na 5 sekund około i faktycznie, problemu z wolnymi obrotami juz nie było, wiec teraz się zastanawiam czy zakładać system bingo m, czy może mam za wysoko ustawione obroty by przełączyć na gaz. Czytałem ze 3tys to sporo i wystarczyło by 2,5tys. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
  • REKLAMA
  • #2 16775777
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    Miałem kiedyś instalację (1 gen) w Seacie 1.2 i nigdy nie musiałem tak "gazować", a z podobnym problemem walczyłem - gasł na zimnym silniku.
    Problemem było zbyt długie nagrzewanie parownika, a sam problem rozwiązałem montując w układzie podgrzewania pompkę obiegową z mercedesa C180.
  • REKLAMA
  • #3 16775933
    PANDAddy.
    Poziom 9  
    Tylko ze u mnie nawet jak przejadę 10km i samochód jest na pewno zagrznay to nadal ten problem występuje dopóki na sprzęgle nie dodam trochę więcej gazu w okolicach 3tys rpm przez pare sekund.
  • #4 16776095
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Jedź do gazownika na poprawkę i regulację, I generacja to istny armagedon, przewymiarowany reduktor sprawia tylko kłopoty, tak samo dobór i montaż miksera, a spadki RPM na zakrętach mówią o tym, że mikser masz "za luźny" w funkcji przepływu.
  • #5 16776121
    PANDAddy.
    Poziom 9  
    Byłem u gazownika, wspomniał wtedy o systemie bingo który miałby pomoc.
    Ogólnie samochód zagrzałby działa jak powinien bądź gdy temperatura na dworze jest nieco wieksza niż teraz.
  • #7 16776561
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    A jaką tam temperature masz że już reduktor miałby być niedogrzany? Przecież mniej niż zero a raczej okolic 10C jest rano narazie. Z tego co widzę to nie ma jeszcze problemu żeby zaraz po odpaleniu na gaz nie przełączać bo reduktor nie dawałby rady działać.

Co za reduktor masz? Jaki komputer gazowy? To jakieś używki ze szrotu czy po regeneracji? Doloto powietrza kombinowany/zaślepiane ciepłe powietrze może.
    Reduktor ma regulacje wolnych obrotów?
    Dolot powietrza szczelny żeby zimnego powietrza nie ciągnał?

Ja bedę w astrze F 1,6 8V 99r x16szr działał w kierunku kompensacji lub pogodzę się z przesadzoną dawką gazu na wolnych obrotach- bo inaczej każde zwalnianie na luzie (a tymbardziej dodatkowo hamowanie) daje spadki do gaśnięcia auta. Ustawione testowo miałem właśnie na dośc dobre płynne działanie na luzie ale jazda wykazała że nie da się jeździć bo go dusi przy każdym hamowniu przez za małą dawkę gazu. Podbiłem ponownie na śrubie od wolnych obrotów na reduktorze i nie muszę gazować i hamować jednocześnie bo obroty lądują na takich jakie mają być czyli okolice 900rpm.
  • REKLAMA
  • #8 16777825
    PANDAddy.
    Poziom 9  
    Ogólnie jak się rozpędzam tak by było ponad 3tys obrotów, czyli załącza się wtedy gaz bez używania sprzęgła to tez samochód sprawnie później się porusza.

Reduktor ma opcje regulacji wolnych obrotów, zaślepiony dopływ powietrza by nie gasł na luzie gdy jest rozpędzony. I do tego przełącznik ręczny (I, 0, II)
  • REKLAMA
  • #9 16778947
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Sprawniej się porusza - czyli że nie gaśnie czy co? Tak na stałe do wyłączenia mu się naprawia praca? Nie jest znacznie słabszy na gazie i na benzynie przy takim zaślepieniu wlotu? Raczej się wlot odwracało w kierunku silnika niż zaślepiało.

A czy reduktor jest ciepły/gorący jak się już zagrzeje?
  • #10 16779696
    PANDAddy.
    Poziom 9  
    Sprawnie porusza czyli tak, nie gaśnie jak zwalniam, skręcam, stoję itp.
    Ogólnie samochód ma tak jeżeli postoi kilka godzin, np przez noc bądź jak jestem w pracy, później jak już jeżdżę i przegazuje go tak by nie gasł (pisałem co i jak wyżej) to nawet jak zostawię go później na godzinę, to po powrocie mogę od razu w miejscu przełączyć na gaz bez takiego dodawania gazu na dłuższy czas i wszystko jest normalnie, nie gaśnie na wolnych obrotach.
  • #11 16790203
    PANDAddy.
    Poziom 9  
    Ktoś proponuje coś więcej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z wolnymi obrotami w Oplu Corsie B 1.2 z 1996 roku po zainstalowaniu instalacji LPG I generacji. Po kilku dniach użytkowania na gazie, w niskich temperaturach silnik ma trudności z utrzymaniem obrotów, co prowadzi do gaśnięcia pojazdu. Użytkownik stosuje technikę przygazowania na sprzęgle, aby utrzymać silnik w ruchu. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym regulacja reduktora i miksera, a także zastosowanie systemu Bingo M, który może poprawić działanie instalacji gazowej. Problemy z wolnymi obrotami mogą być spowodowane niewłaściwym doborem komponentów instalacji LPG oraz ich regulacją.
REKLAMA