logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór parametrów baterii do zasilania diody LED, ładowania telefonu i wentylatora komputerowego

piotr089 19 Kwi 2023 19:48 270 5
  • #1 20547434
    piotr089
    Poziom 2  
    Witam chciałbym dobrać baterie lub samemu ją stworzyć która zasili mi inne urządzenia.
    Pierwszy element dioda led dużej mocy (Vf – Napięcie przewodzenia: 34.4 V, If – prąd przewodzenia diody: 990 mA, Moc znamionowa: 33 W)
    Drugi ładowanie telefonu właśnie z dobranej baterii (rozumiem ze przez jakiś przetwornik) oryginalnie telefon zasilany baterią Li-Ion 3,85V.
    Trzeci wentylator komputerowy 12V 170mA 2,04W.

Pytanie jak obliczyć parametry potrzebnej baterii? Drugie pytanie jakie się nasuwa po wybraniu baterii jakie dodatkowe elementy będą potrzebne by to działało?
  • #3 20547662
    piotr089
    Poziom 2  
    ale jakie parametry baterii liczyć i jak liczyć np. po zastosowaniu właśnie takiego przetwornika do telefonu który jest zależny od samej baterii, czy obliczenia dla niego nie będą się stale liczyć? Nigdy nie liczyłem takich układów i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
  • #4 20547723
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4259
    Są dwa podstawowe ograniczenia na prąd, a pośrednio na moc: maksymalny dopuszczalny prąd rozładowania baterii, pojemność baterii (i przez to czas pracy). Trzeba przyjąć jakiś zapas mocy (bo będą straty na przetwornicach, będzie pogarszanie się parametrów baterii - może pomnożyć potrzebną moc przez 1,5) i popatrzeć na dane katalogowe...

Dopuszczalny prąd bywa różny: widzę, że 18650 są 7A (i przy tych już piszą, że to duża wydajność prądowa), i są 35A. NCR-18650B mają dopuszczalny prąd 4,87A (ciągły; nota katalogowa) i pojemność 3,3Ah - w zasadzie 3 takie od biedy by wystarczyły, ale na krótko.
  • #5 20547773
    piotr089
    Poziom 2  
    Jak obliczyłeś ze wystarczą 3 z tego linku? 3 ogniwa w połączeniu szeregowym gdy pojedyncze posiada napiecie 3,7V dadzą mi 11,1V a sama dioda posiada 34,4V, chyba ze czegoś nie zrozumiałem szukając odpowiedzi w internecie (stąd pytanie na forum)
  • Pomocny post
    #6 20547834
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4259
    Napięcie diody będzie zależeć np. od temperatury, więc trzeba mieć stabilizację prądu, i raczej przetwornicę z taką stabilizacją.

Jeśli z ogniwa można wyciągnąć 4,87A, a potrzebujemy mocy 45W (licząc sprawność przetwornic 90% i przyjmując, że telefon pobierze 5W, wentylator 2W, diody 33W), to przy napięciu ogniw równym 3,1V taki prąd jeszcze wystarczy, by mieć wystarczającą moc. A pojemności pewnie wystarczy na pół godziny.
REKLAMA