logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie diody SMD i telefonu baterią 36V + dobór przetwornicy, parametrów i zabezpieczeń

piotr089 19 Kwi 2023 09:16 336 2
  • #1 20546541
    piotr089
    Poziom 2  
    Witam w końcowym etapie projektu natknąłem się na problem realizacji części elektronicznej.
    Konstruowane urządzenie składa się z 2 głównych części
    telefonu - zasilany baterią Li-Ion 3,85V
    diody smd - If=2400 mA Vf=36V Moc znamienowa=86,4W
    Całość chciałbym zasilić baterią, kupną lub zrobioną 36V, więc kolejnym krokiem o którym się dowiedziałem jest zakup przetwornicy.
    Znaleziony produkt https://pol.grandado.com/products/xh-m609-m60...e-diy?variant=UHJvZHVjdFZhcmlhbnQ6NjkzNDgyNTY.
    Zatem na jakie parametry w dalszej kolejności patrzeć ?
    Czy takie rozwiązanie ma sens czy jednak powinienem odpuścić próbę zasilenia takiej diody baterią?
    No i trzecie pytanie, jeśli takie rozwiązanie jest możliwe, na co musze uważać dodając kolejne urządzenia np. wentylator komputerowy 12V 170mA 2,04W ?
  • Pomocny post
    #3 20546637
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6126
    Dioda wymaga zasilania przetwornicą ze stabilizacją prądu. Uzyskiwanie 36V z 36V to kiepski pomysł, bo oznacza że potrzeba przetwornicy, która może zarówno obniżać jak i podwyższać, a takie są mniej popularne, niż tylko jedna z tych funkcji.

Ten układ linku, to nawet nie wiadomo czym jest, na innych stronach znalazłem że odcięcie poniżej napięcia. Widać że ma jakąś cewkę, co sugerowało by przetwornicę, ale na stronach które piszą zrozumiale, nic o tym nie wspominają.
REKLAMA