logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kymco agility 50 4t - Od braku iskry do spalenia instalacji

kaplitag 21 Kwi 2023 17:39 1425 5
REKLAMA
  • #1 20550031
    kaplitag
    Poziom 2  
    Witam, mam problem, skuter kymco agility 50, po wymianie cylindra i ustawieniu zaworów odpalił na chwilę zgasł. Po kilku nieudanych próbach odpalenia (elektrycznie/na kopa/wymiana świec na nowe pomimo że iskra była) poddałem się. Po pół roku wróciłem do zagadnienia. Próby odpalenia elektrycznie nie dawały sukcesu, po kilkunastu kopach się udało. Skuterek odpalił, po rozgrzaniu gasł. Gdy ponownie ustawiłem zawory udało się odpalić z kopa (przejechałem z 200m na ramię) , podobnie jak wcześniej po rozgrzaniu obroty spadały niebezpiecznie więc miałem zamiar zacząć regulacje gaźnika ale zgasl :(. Poirytowany spróbowałem odpalić elektrycznie na słabym akumulatorze, nie dał rady, kilkadziesiąt kopów też nie pomogło. Wymiana akumulatora, świecy, modułu zapłonu, cewki wysokiego napięcia dało mi pół obrotu rozrusznikiem i spalony bezpiecznik. Po wymianie dwóch bezpieczników postanowiłem "zwatowac" bezpiecznik. Efekt po dwóch trzech obrotach silnika strzelił i zakopcil moduł zapłonu. Wymieniłem moduł zapłonu przygotowałem gaśnice i powtórzyła się sytuacja. Po stracie dwóch modułów zapłonów zacząłem googlowac o co chodzi. Okazało się że spaliłem regulator napięcia (bardzo brzydko się stopił). Wymieniłem regulator, cewke, moduł zapłonu. Byłem pewien sukcesu ale jak się okazało iskry brak. Znowu akcja googlowania, wyszedł wniosek iskrownik uszkodzony. Coś mnie tknęło i wyszukałem jak sprawdzić iskrownik wyszły mi niższe wartości niż podawali na forach tj :
    Bezpośrednio z wtyczki od impulsatora (niebiesko biały) do masy 107,8 Ohma (a miało być ok 140 Ohma). Więc tu już jak mniemam nie gra.
    Zasilanie i oświetlenie tj żółty oraz biały do masy niecałe 2 0hmy czyli na zwarcie- wniosek czeka mnie wymiana cewek.
    Postanowiłem sprawdzić czy w drugą stronę tj od silnika(impulsatora) do modułu zapłonu i do reszty jest zwarcie. Gniazdo białe i żółte do masy mają zwarcie, niebiesko biały modułu do masy też mam zwarcie. Oczywiście powyższe pomiary robiłem na odłączonym akumulatorze i wyłączanej stacyjce.
    PYTANIE Brzmi co muszę jeszcze sprawdzić, co mogłem jeszcze zjarac zanim wymienię instalacje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20550127
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2539
    Brak wiedzy nt. budowy skuterów.
    W skuterach marki Kymco zaczęto stosować moduły zapłonowe typu DC-CDI. Dwa typy, jeden do 2T i drugi do 4T. Podłączenie zwykłego modułu zapłonowego AC-CDI (złącza pasują, jak do zwyczajnego modułu 4T) skutkuje właśnie zwarciem w instalacji elektrycznej, ale po wyzwoleniu pierwszej iskry, bo na tym samym pinie do którego przychodzi zasilanie +12 V (IGN) znajduje się wejście zasilania z cewki zapłonowej do którego podłączony jest tyrystor w układzie CDI, a raz wyzwolony tyrystor przewodzi cały czas...
    Regulator napięcia mógł być spalony wcześniej, przez co nie ładował akumulatora i moduł zapłonowy przestawał działać. Równie dobrze mógł się spalić poprzez odwrotne podłączenie akumulatora, ale w takich sytuacjach zazwyczaj zauważalne jest iskrzenie przy podłączaniu akumulatora które ostrzega przez złym podłączeniem, regulatory napięcia zwykle nie ulegają wówczas uszkodzeniu ze względu na ograniczone natężenie prądu płynącego przez rezystancję uzwojenia statora i instalacji elektrycznej.
    Uzwojenie statora ma zazwyczaj rezystancję poniżej 1 Ω, nie da się w ten sposób określić uszkodzenia uzwojeń statora (przegrzanie/zwarcia międzyzwojowe).
    Znajomy w Kymco spalił moduł DC-CDI poprzez pozostawienie skutera z włączonym zapłonem (stacyjną) na noc. W tamtych czasach moduł kosztował 180 zł.
  • REKLAMA
  • #4 20550144
    kaplitag
    Poziom 2  
    >>20550099
    To jest mój skuter, jeden z dwóch. Lubię pogrzebać przy nich. Gdyby mnie to nie kręciło pewnie poszedłbym do kogoś kto wie więcej i bym mu zapłacił a dalej nie wiedział co zrobił. Pytam się ponieważ jestem ciekaw, wolę się uczyć. Pozdrawiam

Dodano po 47 [sekundy]:

>>20550127
    Na co jeszcze mam spojrzec
  • REKLAMA
  • #5 20550149
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Nauka nie polega na watowaniu zalecanego bezpiecznika.
  • #6 20550153
    kaplitag
    Poziom 2  
    >>20550127
    Chodzi o to czy coś jeszcze jest po drodze od wtyczki impulsatora do wtyczek modułu, widziałem schematy niby nic. Co mogłem jeszcze spalić? By po naprawie /wymianie nie powturzylo tego zdarzenia

Dodano po 1 [minuty]:

>>20550149
    Tak Andrzej postąpiłem jak zniecierpliwiony Ja... sz
REKLAMA