logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes w203 1.8 K - Napięcie i zachowanie lambdy na biegu jałowym, błędy P2029, P2046

marszałekkom 21 Kwi 2023 20:00 4629 8
REKLAMA
  • #1 20550182
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 510
    Siema, jakie powinno być napięcie pierwszej lambdy na biegu jałowym? Jakie napięcie oznacza mieszankę ubogą a jakie bogatą? Bo w tym samochodzie zachowuje się dziwnie, najpierw jest stabilne 1,5-1,6V, czyli jakby w normie, a potem skacze na 3 V, potem sama z siebie opada. Jak jest 1,5 to po psiknięciu plakiem w dolot rośnie, a jak jest 3 spada. Nie wiem jak to interpretować.
    Oprócz tego samochód wywala błąd P2029 i P2046, jeśli ktoś ma dostęp do fabrycznej informacji to prosiłbym o rozszyfrowanie bo już różne opisy tego widziałem.
  • REKLAMA
  • #2 20550190
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5151
    To sonda szerokopasmowa i parametrem informującym o składzie mieszanki jest prąd pompy sondy.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 20550254
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Czyli to nie jest tak jak w Vagach? Jak to sprawdzić w takim razie?
  • #4 20559690
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Oczywiście milejow ma rację co do zasady działania sondy szerokopasmowej, ale przepływ prądu albo jest wynikiem przyłożonego napięcia, albo może spowodować spadek napięcia na rezystorze. Sterownik udostępnia wartość tego napięcia i na tej podstawie można ocenić skład mieszanki. Z fragmentarycznych informacji w internecie doszedłem, że w tym silniku napięcie 1,1V-1,8V to mieszanka stechiometryczna, prawdopodobnie poniżej jest uboga a powyżej bogata. Ale to tylko "prawdopodobnie".
    Ale jest gorszy problem. Przy rozgrzewaniu silnika, gdy nie jest jeszcze całkiem ciepły ale też nie zimny, gdy się daje w kitę przy 3 tys. obrotów wypada zapłon na jednym cylindrze. Początkowo na czwartym, po zamianie cewek i świec wynikało że usterka poszła za świecą (która trafiła na drugi cylinder), ale wymieniłem świecę, i ciągle jest na drugim. W tej chwili na drugim jest pewna cewka i pewna świeca i ciągle na nim jest wypadanie. Kiedy się zgasi silnik i odpali wypadania nie ma. Potem nie wraca aż znowu silnik się ochłodzi. Należało by zamienić wtryskiwacze, ale skąd to początkowe wypadanie na czwartym?
    Mam dwie teorie, pierwsza rozciągnięty łańcuch, druga usterka sterownika silnika, lub sterownika gazu. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 20559750
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Łańcuch to tam się zbytnio nie rozciąga, zdzierają się za to zęby na kołach wałków rozrządu i łańcuch może w każdej chwili przeskoczyć. Co do ewentualnej awarii ECU to zdarza im się że pływają w oleju który poszedł po wiązce z elektromagnesów zmiennych faz rozrządu.
  • #6 20560303
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Sprawdzałem, w kompie sucho i czysto, choć na wtyczce olej był.
  • #7 20563840
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Zamieniłem wtryskiwacze, wypadanie nadal na drugim. Odłączyłem sterownik gazowy, problem nadal występuje. Sprężanie prawie równo 9 na każdym cylindrze, na ciepło i zimno. Ciśnienie paliwa 3,5-3,8 bar.
    Wykluczyłem już świece, cewki, wtryskiwacze, zasilanie w paliwo. Najprawdopodobniej sprawna jest też instalacja elektryczna i mechaniczna część silnika. Czy poza sterownikiem coś zostało?
  • #8 20564349
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5151
    Walczyłem kiedyś z Cruzem 1.8, tylko na gazie rejestrował wypadanie na 3im cylindrze ale tylko na gazie, na benzynie nie było żadnych problemów(ciśnienie sprawdzone na początku iok). Zamieniłem wtryski gazowe miejscami i wypadanie znikło na 3im ale nie pojawiło się razem z przeniesieniem wtrysku, wymieniłem ten wtrysk na nowy i po problemie. Jednak problem to wytłumaczenie co broił wtrysk, że wypadał zapłon,przyjąłem teorię, że może wtrysk tak zubażał mieszankę, że podnosiła się temperatura spalania i może w efekcie rozszczelniała się przylgnia zaworu z gniazdem a usterka nie przeniosła się bo inne gniazda były w lepszej kondycji, pasowało by to do problemu bo wypadanie pojawiało się dopiero po rozgrzaniu silnika do ok. 2/3 nominalnej temperatury. To moja teoria ale jakoś żadna inna mi nie pasuje
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #9 20970762
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Nie rozwiązano.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o napięcie sondy lambda w Mercedesie W203 1.8 K na biegu jałowym oraz interpretację błędów P2029 i P2046. Odpowiedzi wskazują, że sonda jest szerokopasmowa, a napięcie 1,1V-1,8V sugeruje mieszankę stechiometryczną, poniżej jest uboga, a powyżej bogata. Użytkownik zauważa niestabilność napięcia, które skacze do 3V, co może wskazywać na problemy z mieszanką. Dodatkowo, pojawiają się problemy z wypadaniem zapłonu na jednym cylindrze, mimo wymiany świec i cewek. Użytkownik wyklucza wiele potencjalnych usterek, w tym wtryskiwacze i zasilanie paliwem, a także sprawdza stan ECU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA