logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Umywalka bez otworu przelewowego - spowolniony odpływ wody, wymiana syfonu nie pomogła

TripleJ 23 Kwi 2023 17:52 3585 10
REKLAMA
  • #1 20552385
    TripleJ
    Poziom 2  
    Dzień dobry wszystkim,

zakupiłem umywalkę bez otworu przelewowego. Niestety, w umywalce zbiera się woda i spływa bardzo powoli.

Wymieniłem syfon na taki z odpowietrzeniem, ale efekt jest znikomy albo żaden.

Czy ktoś ma jakieś sensowne porady lub spotkał się z takim problem?

W załączeniu film i fota syfonu.

Z góry dziękuję

K.

Umywalka bez otworu przelewowego - spowolniony odpływ wody, wymiana syfonu nie pomogła
  • REKLAMA
  • #2 20552401
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    Pierwsze co przychodzi na myśl w takiej sytuacji to czyszczenie rur odpływu.
    Podaj więcej informacji:
    Jak długo użytkujesz odpływ?
    Obecna umywalka jest pierwszą w łazience czy na jej miejscu była już inna wcześniej?
    Jeśli tak to czy na poprzedniej też występował taki problem?
  • REKLAMA
  • #3 20552431
    TripleJ
    Poziom 2  
    Wszystkie rury są świeżo kładzione w trakcie remoncie, aż do pionu.

Umywalka działa tak od początku, czyli od 3 miesięcy.

Przenosiliśmy całą łazienkę w inne miejsce mieszkania, więc umywalki w tym miejscu nie było w ogóle.
  • REKLAMA
  • #4 20552448
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    U mnie zatykanie otworu przelewowego nie ma wpływu na na odpływ wody. Ewidentnie masz problem w samej instalacji kanalizacyjnej. Może miałeś problem z rozliczeniem z hydraulikiem. Murarze ponoć zostawiają jajka.
  • #5 20552458
    damian0072015
    Poziom 24  
    borg77 napisał:
    Murarze ponoć zostawiają jajka.

A murarze kominów szybę w środku komina, żeby ciągu nie było. Ale hydraulicy co? Folię do rury pchają? 🤔

@TripleJ kup żmijkę hydrauliczną i spróbuj przepchać odpływ. Przecież to nie może być problem samej umywalki bo producent by to przewidział że będzie problem z odpływem wody bez odpowietrzenia

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym odpowietrzenie pewnie jest tylko nie ma przelewu - żeby było estetycznej.
  • #6 20552474
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    TripleJ napisał:
    umywalkę bez otworu przelewowego. N
    borg77 napisał:
    U mnie zatykanie otworu przelewowego nie ma wpływu na na odpływ wody.
    Bo zadaniem tego otworu nie jest odpowietrzanie. Zadaniem tego otworu jest jak nazwa wskazuje przelewanie. Przykładowo, zatkasz korkiem odpływ żeby napuścić wody. Gdzieś idziesz niby na chwilę i zapominasz że napuszczasz wodę. Gdyby nie ów otwór to woda przelewałaby się na zewnątrz zalewając pomieszczenie.
    TripleJ napisał:
    Wszystkie rury są świeżo kładzione w trakcie remoncie, aż do pionu.
    Tu szukałbym problemu. Coś było źle zrobione. Może przez przypadek w rurę było coś wsadzone a nie zauważone.
  • #7 20552522
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    A ten prostokąt pod kranem to nie jest otwór przelewowy?
    jaki masz korek w umywalce?
    Nie jest to przypadkiem Klik-Klak, który może być źle wyregulowany, jest za nisko,
    Wyciągnij korek aby był bezpośredni odpływ do syfonu i sprawdź jak odpływa woda.
    Mam nadzieję że nie zatrudniłeś instalatora "pyproka" co dał rury odpływowe w poziomie bez prawidłowego spadku, albo co gorsze nie chciało mu się kuć i dał cienkie rury, widziałem już jak odpływy były pociągnięte rurkami 25mm a nawet peszlem elektrycznym.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • REKLAMA
  • #8 20552615
    damian0072015
    Poziom 24  
    wada napisał:
    A ten prostokąt pod kranem to nie jest otwór przelewowy?

Ten prostokąt, to raczej jest odpływ/spust wody, aniżeli otwór przelewowy.
    wada napisał:
    widziałem już jak odpływy były pociągnięte rurkami 25mm a nawet peszlem elektrycznym.

Serio? Aż, ciężko sobie wyobrazić takie partactwo...
    Co prawda na własne oczy widziałem jak praktykanci na budowie dla zabawy wpychali folię z pustaków do rury kanalizacyjnej odpływu toalety, żeby ją specjalnie zatkać(świetną mieli przy tym zabawę) no ale odpływ wody zrobić z peszla na przewody elektryczne? To już ktoś musiał mieć fantazję...
  • #10 20552666
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1384
    Wejścia do pionu kanalizacyjnego zwykle są zatykane aby nie capiło. Jeżeli zatyczka była zbyt głęboko to następny instalator mógł tego nie zauważyć. Kawałek węża, który da się naciągnąć na kran, drugi koniec do odpływu, uszczelnienie szmatką i próba ciśnieniowa. Zwykle pomaga. Jest i taka możliwość, że pracująca ekipa wylewała do umywalki różne pozostałości po myciu wiader i zatkała syfon.
  • #11 20552679
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    TripleJ napisał:
    zakupiłem umywalkę bez otworu przelewowego. Niestety, w umywalce zbiera się woda i spływa bardzo powoli.
    Tak jak koledzy napisali ten otwór lub jego brak nie ma wpływu na szybkość spływania wody.
    Mam jednokomorowy zlewozmywak bezprzelewowy z rurą odpływową Φ50 idącą do pionu nie tylko bez spadku ale ok 5mm pod górkę,
    na szczęście rura krótka 400mm. Woda spływa bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z umywalką bez otworu przelewowego, w której woda spływa bardzo wolno, mimo wymiany syfonu na model z odpowietrzeniem. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym zatykanie rur odpływowych, błędy w instalacji kanalizacyjnej, a także niewłaściwe ułożenie rur. Użytkownicy zalecają sprawdzenie głębokości syfonu, ewentualne użycie żmijki hydraulicznej do udrożnienia odpływu oraz przeprowadzenie ciśnieniowej próby odpływu. Wskazano również, że brak otworu przelewowego nie powinien wpływać na szybkość spływu wody, a problem może leżeć w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA