logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suszarka Electrolux EDH3498RDE - problem z włączaniem po wyłączeniu.

jaceskor 16 Cze 2023 22:27 1488 12
REKLAMA
  • #1 20620049
    jaceskor
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Dzień dobry,
    Suszarka EDH3498RDE Electrolux.
    Jest taki problem, wkładam wtyczkę od suszarki do gniazdka, zapalają się kontrolki. Wybieram dotykowo dowolny program, dodatkowe funkcje też ustawiam, włączam suszarkę i działa. Nieważne czy program długi czy krótki, suszy do końca cicho i skutecznie. Wyciągam suche rzeczy i dotąd jest ok. Wyłączam wyłącznikiem on/off i wszystko gaśnie i po minucie chcąc załączyć ponownie, to już się nie da, zero reakcji na włącznik on/off. Muszę wyłączyć wtyczkę z prądu i odczekać kilkanaście (kilkadziesiąt) minut, ponownie włączyć do prądu, kontrolki się zapalają. Znowu mogę uruchomić suszarkę, mogę też włączyć i wyłączyć on/off wielokrotnie, działa. Ale jak uruchomię start i suszenie, nieważne czy całe czy kilka minut, i ponownie wyłączę wyłącznikiem on/off, to już ponownie nie mogę załączyć. Wtyczka z prądu, kilkadziesiąt minut i znowu działa, i tak za każdym razem. Trochę długi wywód, ale chciałem dokładnie to opisać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20620534
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1146
    A sprawdzałeś to: (z instrukcji)
    Włączanie blokady uruchomienia:
    1. Nacisnąć przycisk wł./wył., aby
    włączyć urządzenie.
    2. Odczekać około 8 sekund.
    3. Jednocześnie nacisnąć i przytrzymać pola dotykowe (A) i (D). Zaświeci się
    wskaźnik blokady uruchomienia. W czasie trwania programu
    można wyłączyć blokadę uruchomienia. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
    te same pola dotykowe, aż wyłączy się wskaźnik blokady uruchomienia.
  • REKLAMA
  • #3 20620582
    jaceskor
    Poziom 9  
    Zgodnie z pkt. 7. 1 instrukcji zablokowane są przyciski funkcji, działa tylko przycisk wl/wyl.
    problem polega na tym że przycisk wl/wyl nie działa, dopiero po wyciągnięciu wtyczki z prądu i ponownym włączeniu do prądu (po kilkudziesięciu minutach) przyciskiem wl/wyl mogę uruchomić suszarkę.
  • REKLAMA
  • #4 20620657
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1146
    O ile nie jest to jakiś "ficzer" tego urządzenia, to brzmi jakby po skończonym cyklu wchodziła w uśpienie. Możesz zmierzyć co się dzieje na samym przycisku po starcie w wtyczki i potem po cyklu, obejrzeć zegar procesora (jeśli jest kwarc na zewnątrz) ale dalej przydałby się schemat, a jak wyjdzie że procesor zachowuje się niewłaściwie to i tak nie wiele się z tym zrobi.
    Możesz to zobaczyć czy konieczność wyjęcia wtyczki na długo jest związana z rozładowaniem kondensatorów, przy czym nawet jeśli tak to nie rozwiąże problemu.
    Może koledzy od AGD podpowiedzą coś więcej.
  • #5 20620859
    jaceskor
    Poziom 9  
    Zauważyłem że w uśpienie wchodzi po kilku minutach bez uruchamiania jakiego kolwiek programu. Czyli - wtyczka do prądu, mogę uruchomić dowolny program i suszarka go realizuje w całości od początku do końca ale jak nie uruchomię żadnego programu to suszarka się usypia i już nie da się załączyć. Wtyczka z prądu kilkanaście minut, do prądu i działa i tak cały czas. Jak nie włączę programu to po kilku minutach gasnie.
  • Pomocny post
    #6 20620943
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Mogę domniemać tak na 95%, że masz sytuację zapewne bardzo podobną jak w tym temacie na forum Link :)
  • #9 20621257
    jaceskor
    Poziom 9  

Telo napisał:
    Przeczytaj ten temat. Nie wiem, czy nie masz takiego samego uszkodzenia jak kolega wyżej, który naprawiał:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3973874.html

Czyli tak trochę prościej, jak podmienię ten tranzystor BC807, to jest szansa, że to jest to?
  • Pomocny post
    #10 20621286
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2362
    Tranzystor ma być wlutowany Q16-5CS-BC807-40 PNP
  • #11 20622974
    jaceskor
    Poziom 9  
    Telo napisał:
    Tranzystor ma być wlutowany 1F BC 847B

Cześć,
    Moduł wymontowany, tranzystor zamówiony. Nie chcę popełnić błędu bo one często bywają nieodwracalne. Przesyłam zdjęcie na którym jest zaznaczony tranzystor 5C, czy dobrze rozumie, ma w jego miejsce być zamontowany 1F?
    Suszarka Electrolux EDH3498RDE - problem z włączaniem po wyłączeniu.
    Załączniki:
    • Suszarka Electrolux EDH3498RDE - problem z włączaniem po wyłączeniu. IMG_20230619_114716.jpg (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 20623031
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2362
    Poprawiłem posty wyżej oznaczenie - generalnie ja nie wykonywałem naprawy tylko pomagalem w indentyfikcji elementu kolega się pomylił wlutował tranzystor o innej polaryzacji.

Nie wiem czy ten zabieg naprawi sprzęt ale może to jest powtarzalna usterka.
    Wlutuj nowy tranzystor kosztuje groszę a spróbowac warto:

Q16-5CS-BC807-40 PNP
  • #13 20625824
    jaceskor
    Poziom 9  
    Po rozebraniu wszystkiego i sprawdzeniu (przy okazji odkurzony😀) okazało się że jedna z wtyczek na panelu jest źle wpięta oraz Główny włącznik jest delikatnie mechanicznie przyblokowany, po wyczyszczeniu wszystko śmiga elegancko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Electrolux EDH3498RDE, która po wyłączeniu nie reaguje na przycisk on/off, wymagając odłączenia od zasilania na kilkanaście minut, aby ponownie działała. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie blokady uruchomienia oraz możliwe uszkodzenie tranzystora BC807. Po wymianie tranzystora oraz sprawdzeniu połączeń, użytkownik odkrył, że jedna z wtyczek była źle podłączona, a główny włącznik był mechanicznie zablokowany, co po naprawie przywróciło prawidłowe działanie urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA