logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia I 1.9 TDI 110 KM - Nagłe szarpanie na zimnym, głośna praca i brak mocy.

slaw777 27 Kwi 2023 13:21 1455 7
REKLAMA
  • #1 20557458
    slaw777
    Poziom 11  
    Ocena: 215
    Witam wszystkich. Mam następujący problem a mianowicie auto ma brak mocy, objawia się tym, że jedzie normalnie a naraz szarpniecie. Słychać jakby detonacyjne spalanie - stukowe przy dodawaniu gazu( chciałbym to prawidłowo nakreślić, ale nie wiem czy będę dobrze zrozumiany?). Spróbuje dziś jeszcze komputer podłączyć aby sprawdzić jakie błędy pojawiły się. Dodam jeszcze, że w aucie mam niesprawne świece żarowe,
  • REKLAMA
  • #2 20557479
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3333
    Na początek polecam zajrzeć do filtra paliwa (wystarczy wyjąć zawleczkę i podnieść zaworek - oczywiście na zgaszonym) czy czasem nie brakuje paliwa (pusty filtr). Szczególnie gdy problem pojawia się z gazem w podłodze po chwili takiego stanu.
  • REKLAMA
  • #3 20557493
    slaw777
    Poziom 11  
    dzięki sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #4 20557502
    sigwa18
    Poziom 43  
    Próbę polecam zrobić jak wystąpi problem i dla porównania jak go nie ma.
  • #5 20559023
    slaw777
    Poziom 11  
    Odkręciłem filtr paliwa wypuściłem z niego całą zawartość i na nowo zalałem paliwem. Teraz mniej szarpie, jeszcze dziś spróbuje trochę pojeździć, może się rozjeździ, może faktycznie kiepskiej jakości paliwo lub zebrała się woda w zbiorniku, auto stało trochę z mniej niż połowa zbiornika paliwa. Dodam jeszcze, że auto nabrało mocy.
    Błędów w silniku nie ma. Sprawdzałem kąt wtrysku jest 63 , więc troszkę za wysoko.

Już mam więcej informacji odnośnie problemu mianowicie na zimnym silniku trochę szarpie, natomiast już na gorącym prawie wcale i np. na 1 biegu czy to na zimnym czy gorącym nie ma szans aby pojechać więcej jak 20 km/h bo wtedy silnik słychać głośno pracuje tak bardzo głośno klekocze, dźwięk jakby klekoczących zaworów...., jak od razu zmienię bieg na 2 to jest ok, wiec chyba tą przyczyna nie był filtr paliwa.

Jeszcze tak myślę nad tym aby zastosować jakiś dobry środek do czyszczenia wtrysków aby podpiąć to bezpośrednio pod przewody z pompy paliwa aby ten specyfik w całości przeszedł przez pompę i wtryski.

Może ktoś z Was ma jakiś pomysł, czy może spotkał się z takim problemem?. Mogę nagrać dźwięk silnika, może to ułatwi diagnozę?
  • REKLAMA
  • #6 20559537
    sigwa18
    Poziom 43  
    Filtr paliwa się wymienia. Teoretycznie co 50 tyś km. Kosztuje jakieś 50pln a wymiana do trudnych nie należy.
  • #7 20559571
    slaw777
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    Filtr paliwa się wymienia. Teoretycznie co 50 tyś km

na tym filtrze mam przejechane może 5 tys, km.
    Zrobię jeszcze czyszczenie wtrysków, wtedy wymienię filtr na nowy.

Przepuściłem ten specyfik do czyszczenia wtrysków i później zamontowałem nowy filtr paliwa, teraz jeździ ładnie, nie wiem czy na zimnym nie poszarpuje ale jak nagrzany silnik to zbiera się dobrze i już na jedynce można na większy zakres obrotów wchodzić, chociaż ma chwile "zawahania" na 1 biegu. To paliwo jakiejś kiepskiej jakości, wyjeźdzę trochę i zatankuje świeżym paliwem.

Coś mi się wydaje, ze to będzie złe rozpylanie paliwa przez wtryskiwacze, na zimnym silniku ciężko jechać brak mocy i dymienie na czarno. Jak już się nagrzał silnik to jeździł bardzo ładne ani razu nie przerwał jakieś 100 km zrobiłem, po tym dystansie jak tylko zatankowałem paliwo to od razu zaczął przerywać, jak przerwał to zaczyna dymić na czarno, złapie obroty i jest ok.
    Nie wiem czy to będzie opłacalna ta naprawa..,Zastanawiam się czy by nie zrobić raz jeszcze czyszczenie wtrysków tym razem Liquid Molly.
  • #8 20565589
    slaw777
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    Na początek polecam zajrzeć do filtra paliwa (wystarczy wyjąć zawleczkę i podnieść zaworek - oczywiście na zgaszonym) czy czasem nie brakuje paliwa (pusty filtr).

może nie dochodzić paliwo do filtra z tym, że na gorącym silniku auto jeżdziło jakby żadnej awarii nie było, więc np. nieszczelność nie wchodziła by w grę.

Czy po log. statycznym, można było by coś stwierdzić?.
    Może któryś z kolegów miał taki sam problem lub podobny?. Chciałbym w miarę szybko go rozwiązać. Dzięki z góry.
    Zastanawiam się jeszcze aby przepływomierz odpiąć na chwile, może wtedy by tak nie szarpał podczas przyspieszania, czy wyskoczy wtedy błąd na desce rozdzielczej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Skoda Octavia I 1.9 TDI, który objawia się nagłym szarpaniem, głośną pracą silnika oraz brakiem mocy, szczególnie na zimnym silniku. Po sprawdzeniu filtra paliwa i jego napełnieniu, zauważono poprawę, jednak problem nadal występuje na zimnym silniku. Użytkownik planuje czyszczenie wtrysków oraz wymianę filtra paliwa, co może poprawić działanie silnika. Dodatkowo, rozważane są inne przyczyny, takie jak nieszczelność w układzie paliwowym oraz problemy z przepływomierzem. Użytkownik zauważa, że po nagrzaniu silnika auto działa lepiej, ale nadal występują sporadyczne problemy z mocą i dymieniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA