logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chromecast lub coś innego - Strumieniowanie ekranu laptopa do TV bez internetu

radd91 27 Kwi 2023 18:53 1584 14
REKLAMA
  • #1 20557914
    radd91
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć!
    Potrzebuję uzyskać informację, czy jest możliwość strumieniowania obrazu z laptopa (Windows 10) do telewizora (sprzed czasów SMART TV) ale bez dostępu do internetu w domu.
    Na ten moment znalazłem opcję z Chromecast ale to co piszą w internetach nie jest dla mnie do końca jasne. Wydaje mi się, że tutaj najprędzej znajdę odpowiedź.
    Jak rozumiem, potrzeba jakiegoś trzeciego urządzenia - np. telefon. Tylko nie chciałbym zużywać danych mobilnego internetu - pytanie czy można zrobić z telefonu mobilny router działający jako WLAN?
    Czy może lepiej kupić router i stworzyć na nim sieć? A może w ogóle da się na laptopie stworzyć sieć WLAN (pamiętam, że kiedyś istniało coś takiego jak grupa domowa ale od wielu lat nie pracuję na tym środowisku i mam tyły). Tylko pytanie, czy można potem Chromecast podłączyć do tej sieci i strumieniować ekran z tego samego laptopa?
    A może jest jeszcze jakaś ina metoda, o której nie wiem... taaak - kabel HDMI :D Biorę to pod uwagę, ale lubię się czasami bawić w takie zagwozdki.
  • REKLAMA
  • #2 20558077
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1717
    Jeszcze nie wymyślili technologii przesyłania obrazu przez powietrze bez fizycznego połączenia urządzenia z urządzeniem, a takim też jest połączenie za pomocą sieci Wi-Fi.
    Dlatego nie ma innej metody, niż połączenie obu urządzeń za pomocą sieci bezprzewodowej lub kabla.
  • #3 20558120
    radd91
    Poziom 11  
    Wiem - dokładnie o tym piszę - natomiast clou sprawy jest to zdanie: "...bez dostępu do internetu w domu" ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20558123
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Kto powiedział że tworząc sieć WiFi musisz mieć dostęp do internetu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20558301
    clubber84
    Poziom 39  
    Dokładnie, a TV musi mieć dostęp do sieci wewnętrznej bezprzewodowej lub po kablu, bo TV bez obsługi sieci (bez funkcji Smart) nie wysyłają swojego identyfikatora, wiec drugie urządzenie nie wie, z czym ma się połączyć.
  • #6 20559335
    radd91
    Poziom 11  
    >>20558123

Wiem, właśnie dlatego pytam, czy jest możliwość podłączenia Chromecasta do sieci WLAN (bez internetu) stworzonej samodzielnie.
  • #7 20559427
    clubber84
    Poziom 39  
    radd91 napisał:
    czy jest możliwość podłączenia Chromecasta do sieci WLAN (bez internetu)

Tak.
  • #8 20559736
    radd91
    Poziom 11  
    clubber84 napisał:
    radd91 napisał:
    czy jest możliwość podłączenia Chromecasta do sieci WLAN (bez internetu)

Tak.

Świetnie! Czy do takiego połączenia wystarczy mi to co poniżej?

1. laptop - na którym zrobię taką sieć ORAZ będę chciał strumieniować jego pulpit do Chromecasta
    2. Chromecast
    3. telewizor z podłączonym Chromecastem
  • REKLAMA
  • #9 20559764
    clubber84
    Poziom 39  
    A twój TV ma modem Wi-Fi wbudowany? Bo piszesz, że masz telewizor sprzed ery Smart TV, więc bez modułu Wi-Fi, a tym bardziej bez Chromecasta. Chyba, że jest inaczej - podaj jego markę i model.
  • #10 20559773
    radd91
    Poziom 11  
    clubber84 napisał:
    A twój TV ma modem Wi-Fi wbudowany? Bo piszesz, że masz telewizor sprzed ery Smart TV, więc bez modułu Wi-Fi, a tym bardziej bez Chromecasta. Chyba, że jest inaczej - podaj jego markę i model.

Gdyby telewizor miał wbudowany moduł Wi-Fi to zapewne nie byłoby tematu ;)

Nie jestem w stanie podać modelu, ponieważ to nie mój telewizor a cała misja polega na tym, czy warto kupować Chromecast na prezent czy nie. Osoba, u której chce to zrobić ma:

1. telewizor sprzed ery Smart TV, bez Wi-Fi
    2. laptopa z Windows 10 (albo nawet 11)
    3. NIE MA stałego łącza internetowego w domu ani nie chce zużywać mobilnego.

Cel misji to zakup Chromecast żeby człowiek ów, mógł strumieniować obraz z laptopa do telewizora. Pytanie - czy się da w przedstawionych tutaj warunkach?
  • REKLAMA
  • #11 20560286
    clubber84
    Poziom 39  
    Więc po powyższym opisie stwierdzam fakt:
    - niestety to się nie uda, bo TV musi mieć moduł Wi-Fi, żeby łączyć się z Chromecast, a Chromecast działa przez sieć LAN/Wi-Fi.
  • #12 20560461
    radd91
    Poziom 11  
    clubber84 napisał:
    Więc po powyższym opisie stwierdzam fakt:
    - niestety to się nie uda, bo TV musi mieć moduł Wi-Fi, żeby łączyć się z Chromecast, a Chromecast działa przez sieć LAN/Wi-Fi.

O, to mnie zaskoczyłeś. Byłem przekonany, że sam Chromecast jest swego rodzaju odbiornikiem WiFi i po podłączeniu go do TV (przez HDMI), będzie odbierał sygnał.
  • #13 20560491
    clubber84
    Poziom 39  
    No tak, przecież Chromecast podłączasz za pomocą HDMI do telewizora... 🤦 (facepalm).
    Tak, Chromecast będzie działał ze starszym odbiornikiem, tylko musi być połączony z tą samą siecią Wi-Fi co laptop, żeby móc przesyłać obraz z laptopa.
  • #14 20560495
    radd91
    Poziom 11  
    clubber84 napisał:
    No tak, przecież Chromecast podłączasz za pomocą HDMI do telewizora... 🤦 (facepalm).
    Tak, Chromecast będzie działał ze starszym odbiornikiem, tylko musi być połączony z tą samą siecią Wi-Fi co laptop, żeby móc przesyłać obraz z laptopa.

No i znowu mamy coś ustalone, cudownie! :D

To teraz - czy tę sieć mogę "postawić" na tym właśnie laptopie, z którego chcę również przesyłać obraz do TV? Czy musi to być jakieś trzecie urządzenie - np. router.
  • #15 20560498
    clubber84
    Poziom 39  
    Trzecie urządzenie, czyli router. Nie musi być podpięty do internetu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na strumieniowanie obrazu z laptopa z systemem Windows 10 do telewizora sprzed ery Smart TV bez dostępu do internetu. Wskazano, że Chromecast może być użyty, ale wymaga stworzenia lokalnej sieci Wi-Fi, do której podłączony będzie zarówno laptop, jak i Chromecast. Użytkownik dowiedział się, że telewizor musi być podłączony do sieci, aby mógł komunikować się z Chromecastem. Możliwe jest utworzenie sieci WLAN na laptopie, co pozwoli na przesyłanie obrazu bez potrzeby korzystania z internetu. Router nie jest konieczny, ale może być użyty jako trzecie urządzenie do stworzenia sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA