logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy

krzysp3 27 Kwi 2023 19:12 900 13
REKLAMA
  • #1 20557945
    krzysp3
    Poziom 4  
    Witam wszystkich.
    Potrzebuję poprawić parametry dostępu do internetu w parterowym, drewnianym domu w lokalizacji Abisynia (koło Karsina) - współrzędne: 53.923948, 17.933487. Niestety na kierunkach do BTS-ów (Karsin czy Wiele) są drzewa, które zdążyły przez kilkanaście lat urosnąć, sukcesywnie pogarszając parametry dostępu do internetu.
    Obecnie internet od Orange i nju na telefonie Samsung M51 chodzi tak sobie - w porywach 4-5Mb/s i to tylko w pomieszczeniu po płd-wschodniej stronie domu. W ubiegłym sezonie wakacyjnym (więcej turystów zalogowanych do BTSów) sytuacja była tragiczna - download na speedteście spadał do poziomu nawet kilkuset kb/s. Stąd decyzja o konieczności znalezienia rozwiązania problemu.

W odległości 1,5m od domu stoi uziemiony kontener morski na podmurówce. Dach kontenera jest na wysokości 4m. Docelowo mogę zainstalować na kontenerze dodatkowy maszt z rur aluminiowych pod antenę (anteny).

Do testów mam już:
    - telefonu Samsung S20 oraz Samsung M51,
    - kartę Orange oraz nju (abonament),
    - starter Play, który doładuję żeby karta działała 30 dni i miała trochę więcej GB
    - starter T-Mobile (20GB za 35 zł). Wiem, że wychodzi drogo za GB ale to zakup tylko do testów.

Testy wykonam dopiero w przyszłym tygodniu i oczywiście wrzucę na forum. Czy oprócz wspomnianych kart powinienem coś jeszcze dokupić ?
    Z zakupem routera poczekam do oceny testów. Biorę pod uwagę Huawei B818-263 (używany w cenie 700-800 zł albo nowy na gwarancji za 1600 zł). Jego podobno słaby moduł Wi-Fi w mojej ocenie powinien mi wystarczyć bo praca na laptopach będzie tuż obok routera.
    Z góry dziękuję za uwagi i porady.
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 20558027
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5775
    Orange już przetestowałes , tak samo będzie w T-mobile. Plusa tam nie ma , wniosek jest oczywisty. Kupuje się starter odNowa za 5 zł, doładowuje za 10 zł i odpala 200GB na m-c za darmo, do tego kolejne 10GB za free dla UA a za te 15 zł jeszcze 6GB czyki razem 216GB/M-C i testuje Play na zewnątrz na telefonach pokazujac screena z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtest, to jedyna nadzieja na normalny internet w tej lokalizacji. Skąd pomysł na B818? Do syfu z NetWorks na gołym LTE800 niepotrzebny , do Play router z 4/3 CC CA ok ale nie ten model bez wsparcia producenta, na dziś uzywki warte z 400 zł a nowe to żart.
    Orange /T-mobile jedyną nadzieję dają z BTS-a Kliczkowy, mapa ich zasiegu jest bardzo optymistyczna, podobnie jak Plusa więc test na ich kartach pokaze ile jest w tym prawdy. Lokalizacja nie jest łatwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20558482
    krzysp3
    Poziom 4  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Na podstawie analizy postów wnioskuję, że mam wykonać testy rano i wieczorem. Czy mam testować także wewnątrz domu czy tylko na zewnątrz (na ziemi) stojąc na kierunkach do konktretnych BTSów ? Czy testować także na dachu domu ?
    Dziękuję.
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #4 20558547
    matek451
    Poziom 43  
    Na zewnatrz, mozesz na dachu wmiejscu potencjalnego montażu anteny. Play ma BTS w Karsinie, 40 m wieża z LTE2600+2100+1800+800 i 5G2100. 3 sektory, pierwszy na azymucie 60 stopni , pracuje z duzymi mocami. Do tego wisi na niej NetWorks z nędzą dla Orange i T-mobile na gołym LTE800. Kolejny BTS Play to maszt Wiele-Pocztowa, tu też 4 pasma w agregacji a drugi sektor na kierunek Bąk. Pozostali operatorzy mają stację bazową Wiele na kościele, zasięg LTE2100+1800+800 dla Orange/T-mobile marny, sektory nie na ciebie, Plus podobnie na LTE1800+900.
    Ostatni BTS to wieża ORANGE w Kliczkowach, sektor w twoim kierunku, działa na LTE2600+2100+1800+800 dla tego operatora i T-mobile, Plus wisi ponizej z LTE1800+900.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20560768
    krzysp3
    Poziom 4  
    Pierwsze testy wykonane. Pora dnia: niedziela, godziny poranne. Lokalizacja: stałem na dachu końca kontenera, który jest najbliżej domu (kierunek płn-zach), w planowanym miejscu instalacji anteny. Szacunkowa długość kabla od anteny instalowanej ok. 4metry powyżej dachu kontenera do rutera w domu to max 10-12mb. Zrobię jeszcze testy wieczorem (około 18-19), kiedy więcej mieszkańców oraz turystów w okolicy zaloguje się do BTSów i zaczną korzystać z netu.

Nju Mobile - planowane miejsce anteny
    Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy

Play - planowane miejsce anteny
    Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy

T-Mobile - planowane miejsce anteny
    Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSyDobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy

Orange (choć wiem że to to samo co nju) - planowane miejsce anteny
    Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSyDobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy

Test NJU mobile wewnątrz domu (to co próbuję poprawić)

W ramach sprawdzenia, że wybrana lokalizacja anteny na kontenerze jest najlepsza przeszedłem z telefonem po dachu na drugi koniec kontenera (około 13 metrów) w kierunku płd-wsch. Przy sprawdzanej alternatywnej lokalizacji kabel od anteny do routera w domu miałby ok. 20-25mb. Uzyskałem następujące wyniki:

Nju Mobile - test na płd-wsch końcu kontenera, alternatywna lokalizacja anteny

Play - test na płd-wsch końcu kontenera, alternatywna lokalizacja anteny

T-Mobile - test na płd-wsch końcu kontenera, alternatywna lokalizacja anteny
  • REKLAMA
  • #6 20561062
    matek451
    Poziom 43  
    Na początek pochwała, kawał dobrej roboty , współpraca z tobą to sama przyjemność.Orange na zewnatrz to Kliczkowy na LTE2100, parametry sygnału dostateczne, podobnie na LTE1800 , w sasiadach nawet LTE2600 na bardzo słabym sygnale, dodatkowo LTE1800/2100 z BTS-A Wiele ale tu duzo gorzej. W domu zgodnie z tym coo napisałem tylko LTE800 z Karsina. T-mobile podobnie jak Orange bo korzystaja z tych samych stacji bazowych co Orange. Prędkości rano super jak na te warunki, jest szansa na porzadny internet od obydwu, jesli popołudniem Kliczkowy na drugim sektorze nie będą przeciązone to mozna nawet pomyśleć o agregacji 4 pasm z tego BTS-a.
    Play, poprawny sygna na LTE1800 z BTS-a Wiele, zapewne podobnie na LTE2100 i gorzejn na LTE2600 ale aplikacja nie pokazała tych pasm a telefon nie agreguje pasm LTE, wynik na LTE1800 też OK i tu też widać potencjał, w sąsiadach LTE1800 z pierwszego sektora w Karsinie. Wygląda na bogactwo w kwestii zasiegu u tej trójki operatorów. Wykonanie testów tylko potwierdza że to jedyna droga do optymalnych wyborów operatora, sprzętu i anteny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20561506
    krzysp3
    Poziom 4  
    Testy popołudniowe wykonane. Powtórzyłem wszystkie na dachu kontenera. Robiąc zrzuty z NetMonster czasami złapałem też inne częstotliwości, które pojawiały się na chwilę. Wyniki ze Speedtest są dla częstotliwości pierwszych z góry. Jeśli trzeba jeszcze wykonać konkretne testy (np. w dzień roboczy) to proszę o info.

Nju Mobile - planowane miejsce anteny

Play - planowane miejsce anteny

T-Mobile - planowane miejsce anteny

Orange (choć wiem że to to samo co nju) - planowane miejsce anteny (w speedtest był mały Upload w stosunku do Download więc powtórzyłem test)
    Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSyDobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy

Popołudniowe testy w lokalizacji alternatywnej.

Nju Mobile - test na płd-wsch końcu kontenera, alternatywna lokalizacja anteny

Play - test na płd-wsch końcu kontenera, alternatywna lokalizacja anteny

T-Mobile - test na płd-wsch końcu kontenera, alternatywna lokalizacja anteny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20561709
    matek451
    Poziom 43  
    T-mobile z Karsina na LTE800 więc trudno oczekiwać duzych prędkości, co dziwne nie łaczy do BTS-A Kliczkowy jak Orange, Play z BTS-a Wiele na LTE1800 zapchany na amen, ogólnie stacja moze być przeciążona, ale w sąsiadach jest BTS Karsin i to raczej z nim trzeba by wymusić połączenie antena kierunkową, tak samo jak T-mobile z Kliczkowy.
    Orange na pasmach pojemnościowych wypada bardzo dobrze z BTS-a Kliczkowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20561972
    krzysp3
    Poziom 4  
    Dziękuję za rzetelną pomoc. Współpraca z fachowcem, który pisze wyłącznie o konkretach a nie czaruje jak specjaliści z salonów operatorów, to czysta przyjemność.
    Wracając do tematu. Jeśli prawidłowo zrozumiałem ocenę lokalizacji to powinienem się skupić na Orange/nju (oba mam w abonamencie) oraz Play (na starterach). Biorąc pod uwagę sprawdzoną i ocenioną dostępność LTE w mojej lokalizacji, na jakie parametry mam zwrócić uwagę przy wyborze anteny (anten) oraz routera. Nie mam doświadczenia w tej materii a jest ich trochę na rynku i są różnie oceniane. W grę wchodzi zakup nowego routera z gwarancją. Chyba, że wśród używanych urządzeń są modele warte zakupu.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Krzysztof
  • Pomocny post
    #10 20562083
    matek451
    Poziom 43  
    W przypadku BTS-a Kliczkowy, Orange na pasmach pojemnościowych LTE2100/1800 parametry sygnału są bliskie dostatecznych, nieco gorzej jest na LTE2600 ale kusi aby skorzystać z ich agregacji i zastosować antenę Dual LTE1800-2600MHz, Cybertech CT17 z kablami na wymiar, jak najkrótszymi a do tego router z agregacją 3/4 pasm LTE, wybór w zalezności od budzetu. Antena to koszt 200 zł. Oczywiście zakup przez internet więc zawsze opcja zwrotu. Orange jak na razie numer 1 no i masz karty, ale Play z Karsina też będzie mozna sprawdzić ustawiając antenę na ten BTS. Koszty w promocji na pre-paid sa w Play niskie, no i warto zawsze mieć alternatywę gdyby okazało się ze Orange latem okazał się przytkany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20562442
    krzysp3
    Poziom 4  
    Dziękuję za wskazanie modelu anteny. Kable oczywiście zamówię na wymiar bez zbędnej nadmiarowości powodującej straty. Zakładając, że antenę zainstaluję 4 metry ponad dachem kontenera kable będą miały długość 7,5 metra.
    Skłaniam się ku routerowi Huawei B628-350 (nowy 700zł). W grę wchodzi jeszcze ZTE MF258K (nowy 1000 zł) ale nie wiem czy warto dokładać te 300 zł. Modele B818 czy LBR20 to już inna liga (w tym cenowa).
    Krzysztof
  • Pomocny post
    #12 20567357
    matek451
    Poziom 43  
    B628-350 to optymalny wybór w relacji cena do mozliwości, na OLX za około 450- 500 zł, nowe, pochodzace z Play od ich DB, pewne z gwarancją. Nie warto przepłacać, antena z tymi kablami 7-8 m OK, do tego konektory SMA-TS9 bo takie złacza anten zew. ma B628-350. MF258k nie zawsze jest dobrym wyborem, antena ma szerokie katy promieniowania. B818 nie polecam , bo to router bez wsparcia producenta. LBR20 za około 1000-1100 zł, ale to router z zaawansowanym MESH.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20587768
    krzysp3
    Poziom 4  
    W ubiegły weekend zmogła mnie choroba więc musiałem odpuścić sobie instalację anteny. Dzisiaj jednak antenę zainstalowałem.
    Poniżej wyniki dla operatora Orange.
    Antena Cybertech CT17 skierowana na BTS Kliczkowy (kierunek przybliżony, bez ustawiania połączonego z testami). Kable 7 metrowe. Mam jeszcze 1,5m zapasu na ewentualne podniesienia anteny na maszcie. Antena około 3 metry ponad dachem kontenera.

Test Orange na telefonie leżącym w domu na stole.

Test Orange na telefonie podłączonym po wifi 5GHz do routera B628-350 (antena Cybertech nie podłączona).

Test Orange na telefonie podłączonym po wifi 5GHz do routera B628-350 (antena Cybertech podłączona, skierowana w przybliżeniu na BTS Kliczkowy).

Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy
    Dobór dostawcy i ulepszenie parametrów internetu w domu w Abisynii: Samsung M51, S20, anteny i BTSy

Dodatkowy test Orange na telefonie podłączonym po wifi 5GHz do routera B628-350, po precyzyjnym skierowaniu anteny na BTS Kliczkowy.

Jak widać postęp po doborze operatora i sprzętu jest ogromny.

Przeogromne dzięki dla matek451 za udzieloną pomoc. Wystarczy słuchać specjalistów, wykonać to o co prosi i nawet w trudnej lokalizacji można uzyskać znaczącą poprawę. U mnie dotychczasowy internet na LTE 3-8Mb/s poprawiony został do poziomu 190Mb/s.
  • #14 20595450
    krzysp3
    Poziom 4  
    Szczegółowy opis postępowania prowadzącego do rozwiązania problemu zawarty został w postach tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę jakości internetu w drewnianym domu w Abisynii, gdzie sygnał jest osłabiony przez drzewa. Obecnie korzysta z internetu mobilnego od Orange i nju, z prędkościami 4-5 Mb/s, które spadają do kilkuset kb/s w sezonie turystycznym. Użytkownik planuje zainstalować antenę na kontenerze morskim, który znajduje się blisko domu. W dyskusji zasugerowano testowanie różnych operatorów, w tym Play, T-Mobile oraz Orange, a także zastosowanie anteny Cybertech CT17 oraz routera Huawei B628-350. Użytkownik przeprowadził testy sygnału, które wykazały potencjał dla Orange i Play, a także omówiono parametry sygnału i możliwości agregacji pasm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA