logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszerzenie zasięgu WiFi w mieszkanie 50m z Funbox 3.0: Mesh czy TP-Link Archer C6?

adameta 29 Kwi 2023 22:26 2655 16
REKLAMA
  • #1 20560591
    adameta
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Mieszkanie 50m. W jednym pokoju jest router od orange- funbox 3.0 Najprawdopodobniej przez grube ściany, zasięg jest bardzo kiepski w drugim pokoju po przeciwnej stronie mieszkania. Od founboxa do problematycznego pokoju idzie kabel- skrętka. Czy jest możliwość aby poszerzyć zasięg w problematycznym pokoju?
    1. Myślałem o zakupie mesha i podpięciu do funboxa kablem jednak raczej mesh nie będzie współpracował z wifi routera (inna technologia) prawda?
    2. Myślałem też o zakupie innego routera, np TP-Link Archer C6 jednak czy aby na pewno takie nieautoryzowane urządzenie będzie działało z netem od orange?

Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 20560683
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Załączniki:
    • Poszerzenie zasięgu WiFi w mieszkanie 50m z Funbox 3.0: Mesh czy TP-Link Archer C6? Opera Zrzut ekranu_2023-04-30_012249_allegro.pl.png (369.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20560932
    aadamkowalski
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Jeśli jest skrętka w tym pokoju, to żadnego wzmacniacza nie montuj. Kup jakis Access Point lub inny router i przełacz go w tryb Access Point
  • #4 20560989
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Też nie polecam wzmacniacza, tylko przewód i dodatkowy AP.
  • REKLAMA
  • #5 20561146
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5405
    adameta napisał:
    Myślałem też o zakupie innego routera, np TP-Link Archer C6 jednak czy aby na pewno takie nieautoryzowane urządzenie będzie działało z netem od orange?

Tu nie ma ograniczeń i problemów - ten TPlinka ma fabryczną opcję AP.
    A jeśli jakimś cudem problem będzie z ustawieniem C6 na AP:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html

jimasek napisał:
    Też nie polecam wzmacniacza

Popieram!
  • #6 20566293
    adameta
    Poziom 10  
    Dodano po 38 [sekundy]:

KOCUREK1970 napisał:
    adameta napisał:
    Myślałem też o zakupie innego routera, np TP-Link Archer C6 jednak czy aby na pewno takie nieautoryzowane urządzenie będzie działało z netem od orange?

Tu nie ma ograniczeń i problemów - ten TPlinka ma fabryczną opcję AP.
    A jeśli jakimś cudem problem będzie z ustawieniem C6 na AP:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html

jimasek napisał:
    Też nie polecam wzmacniacza

Popieram!

Dzięki bardzo za podpowiedź z tym Acces Pointem. Dopytam tylko- łącząc taki router w acces point w mieszkaniu będzie "jedna sieć" a urządzenia będą automatycznie się przełączały pomiędzy routerami, tak? :)
  • #7 20566339
    KOCUREK1970
    adameta napisał:
    Dopytam tylko- łącząc taki router w acces point w mieszkaniu będzie "jedna sieć" a urządzenia będą automatycznie się przełączały pomiędzy routerami, tak?

Nie.
    Automatyczne przełączanie, to opcja fastroaming, ten TPLink ani router Orange tego nie ma.
    Jak połączy się z jednym, to będzie trzymało z nim sygnał, aż sygnał zaniknie.
    Zerwie połączenie i dopiero wtedy połączy się z (innym) mocniejszym sygnałem.
  • #8 20566359
    adameta
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    adameta napisał:
    Dopytam tylko- łącząc taki router w acces point w mieszkaniu będzie "jedna sieć" a urządzenia będą automatycznie się przełączały pomiędzy routerami, tak?

Nie.
    Automatyczne przełączanie, to opcja fastroaming, ten TPLink ani router Orange tego nie ma.

Ok Kucurek. Rozumiem, w takim razie pozwole sobię zadać jeszcze ostatecznie pytanie- jest jakaś możliwość aby do tego TPLINKA podłączyć kablem urządzenie które poszerzy zasięg WI-FI i spowoduje automatyczne przełączanie się urządzeń? :)
  • #9 20569102
    IC_Current
    Ocena: 2505
    adameta napisał:
    aby do tego TPLINKA podłączyć kablem urządzenie które poszerzy zasięg WI-FI i spowoduje automatyczne przełączanie się urządzeń?

W takim układzie telefon przełączy się na drugi AP, tylko nie wystąpi to w optymalnym momencie, ale dopiero jak sygnał z poprzedniego AP osiągnie poziom określony w sterowniku telefonu.
    Chcesz w pełni automatyczne przełączanie, to musisz kupić zestaw urządzeń obsługujących protokoły 802.1k,v,r. Wtedy takie dwa AP podłączasz do FB3 a w nim wyłączasz WiFi. Ewentualnie przedstawiasz FB3 w tryb bridge i montujesz jeden router z 802.11k,v,r i jeden taki AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 20584420
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    KOCUREK1970 napisał:

Routery nie muszą mieć roamingu - wystarczy aby karta sieciowa urządzenia np. laptopa miała. Autoprzełączanie będzie jeśli mamy w ustawieniach karty sieciowej Wifi np. w laptopie ustawioną odpowiednio opcję:
    Poszerzenie zasięgu WiFi w mieszkanie 50m z Funbox 3.0: Mesh czy TP-Link Archer C6?
    Ale jak widać na obrazku ja mam to wyłączone bo nie chciałbym aby laptop zmieniał sam inną Wifi w nieodpowiednim momencie.
  • #11 20584473
    IC_Current
    Gelip napisał:
    Routery nie muszą mieć roamingu - wystarczy aby karta sieciowa urządzenia np. laptopa miała.

Muszą mieć.
    To co pisałem ja i pisze Kocurek:
    Gelip napisał:
    KOCUREK1970 napisał:

To jest właśnie to:
    Gelip napisał:
    Autoprzełączanie będzie jeśli mamy w ustawieniach karty sieciowej Wifi np. w laptopie ustawioną odpowiednio opcję:

Zaś tu piszesz bzdury:
    Gelip napisał:
    ja mam to wyłączone bo nie chciałbym aby laptop zmieniał sam inną Wifi w nieodpowiednim momencie.

Nic tam nie wyłączyłeś. Laptop dalej będzie będzie się przełączał. Po prostu ustawiłeś w sterowniku karty sieciowej bardzo niski poziom sygnału przy jakim karta rozpocznie procedurę wyszukiwania dostępnych celów roamingowych i wykona PEŁNĄ procedurę uwierzytelnienia. Teraz Twój laptop będzie się kurczowo trzymał AP o kiepskim sygnale, nawet pomimo bycia w zasięgu bardziej optymalnego nadajnika.
    Fast roaming ma właśnie za zadanie automatycznie przekierować klienta do AP o lepszych parametrach sygnału, o mniejszym obciążeniu i zrobić to z szybkim przekazaniem pomiędzy AP danych uwierzytelniających klienta bez zbędnej utraty pakietów przesyłanych danych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20584566
    Gelip
    Poziom 36  
    @IC_Current
    Przesunąłem suwak z ustawienia domyślnego na Lowest a to oznacza "client will not roam"
    Zapomniałem dodać iż z laptopa korzystam zawsze w tym samym miejscu (brak baterii i tylko zasilacz) więc nic mi się nie będzie przełączać (i nie przełącza) bo sygnał Wifi mam bardzo dobry.
  • #13 20584606
    IC_Current
    Gelip napisał:
    Przesunąłem suwak z ustawienia domyślnego na Lowest a to oznacza "client will not roam"

To znaczy tyle, że roaming technicznie się wykona, tylko przy bardzo niskim poziomie sygnału, np -90dBm (co sterownik karty interpretuje już jako całkowity brak sygnału). Gdyby całkowicie przełączanie było nieaktywne, to po utracie sygnału jednej sieci, np w domu nie połączyłbyś się samoczynnie z inną, np w pracy. Przy każdej utracie sygnału musiałbyś ręcznie zainicjować połączenie z nową siecią.
    Prawdziwy roaming o którym tu piszemy działa tak, że AP potrafią się komunikować między sobą wzajemnie oraz z klientem i tak sterować przełączeniem, że zawsze klient będzie podłączony do AP o wyższych możliwościach transmisyjnych.
    Gelip napisał:
    Zapomniałem dodać iż z laptopa korzystam zawsze w tym samym miejscu (brak baterii i tylko zasilacz) więc nic mi się nie będzie przełączać bo sygnał Wifi mam bardzo dobry.

Tylko że ludzie korzystają nie tylko z bieda sieci ale też z prawdziwych sieci, z wieloma urządzeniami nadawczymi i wieloma klientami a laptopy i telefony są z założenia mobilne. Zaś do stacjonarnego dostępu w prawdziwych sieciach używa się przewodów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20584626
    Gelip
    Poziom 36  
    @IC_Current
    Sam pieszesz bzdury. AP nie ma żadnego roamingu (chyba że jakiś droższy i działa jako most lub klient do innych routerów) - roaming to część oprogramowania (firmware, sterownik) po stronie klienta (laptop, tablet, smartfon) które decyduje z którym AP się połączy.

A co mnie obchodzi jak ludzie korzystają z sieci - ja pisałem odnośnie mojej sytuacji czyli używania laptopa w tym samym miejscu w stosunku do opcji Lowest.
  • #15 20584661
    IC_Current
    Gelip napisał:
    AP nie ma żadnego roamingu (chyba że jakiś droższy

Tak. Od początku piszemy, że gowno-AP nie wyślą do klienta raportów roamingowych. Ale już takie śmieci za grosze jak TP-Link Deco lub OneMesh wspierają 802.11k,v,r.
    Gelip napisał:
    działa jako most lub klient do innych routerów

Tak, tak. Świnia to piękny ptak
    http://www.sieci-wifi.pl/wifi/technologia-wifi/170-wifi-roaming

Dodano po 1 [minuty]:

Gelip napisał:
    A co mnie obchodzi jak ludzie korzystają z sieci - ja pisałem odnośnie mojej sytuacji

No to co doradzasz autorowi tematu, który potrzebuje się PRZEMIESZCZAĆ pomiędzy AP skoro Twój cały świat to ta jedna bieda sieć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20584864
    KOCUREK1970
    Gelip napisał:
    AP nie ma żadnego roamingu (chyba że jakiś droższy i działa jako most lub klient do innych routerów) - roaming to część oprogramowania (firmware, sterownik) po stronie klienta (laptop, tablet, smartfon) które decyduje z którym AP się połączy.

Mam 2 Cisco MR16, obydwa pracują jako AP z wgranym Gargoyle i tam jak byk jest opcja do zaznaczenia szybkiego przełączenia.
  • #17 20584900
    Gelip
    Poziom 36  
    adameta napisał:

Jestem samo co po takim zabiegu - dwa routery (AP) spięte kablem Ethernet (LAN - LAN) i na obu działa ta sama Wifi w tej samej podsieci tylko na jednym ustawiasz inny kanał najlepiej inny (odległy) niż na pierwszym np. 1 i 11
    W jednym pokoju korzystam zawsze z laptopa i łączy mi się zawsze do routera 1. Jak jestem na podwórku pod altanką i włączę Wifi w smartfonie to zawsze łączy mnie z routerem 2 - oczywiście mam dostęp do wszystkich urządzeń podłączonych w sieci LAN przez Wifi lub kabel do obu routerów (AP)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem słabego zasięgu WiFi w 50-metrowym mieszkaniu z routerem Funbox 3.0 od Orange. Użytkownik rozważał zakup systemu Mesh lub routera TP-Link Archer C6, aby poprawić zasięg w problematycznym pokoju. Uczestnicy forum zalecili użycie Access Pointa (AP) podłączonego kablem Ethernet, co pozwoli na stworzenie jednej sieci WiFi. Podkreślono, że automatyczne przełączanie między AP nie będzie możliwe bez wsparcia protokołów 802.11k, v, r. Wskazano również, że router TP-Link Archer C6 ma opcję pracy w trybie AP, co ułatwia konfigurację. Użytkownicy podkreślili, że wzmacniacze sygnału nie są zalecane w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA