logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie drugiego routera w celu zwiększenia zasięgu sieci

Kingamr 27 Lut 2024 20:04 729 4
REKLAMA
  • #1 20981577
    Kingamr
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam światłowód pomarańczowej firmy z modemem FunBox 6. Mój dom jest jednak duży, o skomplikowanym układzie, ponieważ został podzielony na dwa "mieszkania" i ma grube ściany (stare budownictwo; w tym piwnica, w której praktycznie każde WiFi, a nawet LTE nie działa), dlatego mam problem z brakiem zasięgu WiFi do niektórych pomieszczeń.

Jednym rozwiązaniem jest podłączenie do modemu pomarańczowych drugiego routera kablem. Z samym rozmieszczeniem kabla nie będzie większego problemu, mam jednak kilka technicznych pytań.

1. Jaki rodzaj kabla mam wybrać? Ktoś mówił o skrętce, a drugi fachowiec o Ethernet.
    2. Jaki router moglibyście mi polecić? Zależy mi na tym, by tworzył jedną sieć z FunBoxem, a także by był w miarę tani i można było go kupić w elektromarkecie.
    3. Czy mam spodziewać się jakichś strat w szybkości internetu? Jeśli tak, to jakich?
    4. Jak najlepiej podłączyć kabel? Prawdopodobnie będą jakieś przewierty, ale położenie przy podłodze, a potem po ścianie piwnicy ma sens? Pytam, w razie gdyby jakiś fachowiec chciał wykorzystać moją niekompetencję.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20981599
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Skrętka UTP kategorii np 6
    jak ją położysz to mało ważne, byle by nie "połamać" jej za bardzo.

Ethernet to standard np:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Ethernet

Jeśli dodasz kolejny router ( ale ma być tylko w trybie AP ) to nie będziesz mieć jednej sieci WiFi z fast roamingiem, ale jeśli ci to niepotrzebne to dowolny odpowiedniej szybkości.
    Jak ma być jedna sieć z FR to muszą być dwa zgodne urządzenia (ten sam producent) są gotowe zestaw 2/3 packi.
    A Wifi w FB6 się wtedy wyłącza.

Na dziś raczej nie kupuje się nic innego jak AX.
  • REKLAMA
  • #3 20981727
    Kingamr
    Poziom 2  
    artaa napisał:
    Skrętka UTP kategorii np 6
    jak ją położysz to mało ważne, byle by nie "połamać" jej za bardzo.

Ethernet to standard np:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Ethernet

Jeśli dodasz kolejny router ( ale ma być tylko w trybie AP ) to nie będziesz mieć jednej sieci WiFi z fast roamingiem, ale jeśli ci to niepotrzebne to dowolny odpowiedniej szybkości.
    Jak ma być jedna sieć z FR to muszą być dwa zgodne urządzenia (ten sam producent) są gotowe zestaw 2/3 packi.
    A Wifi w FB6 się wtedy wyłącza.

Na dziś raczej nie kupuje się nic innego jak AX.

Dziękuję za odpowiedź.

Co do szybkości, to nie wymagam wiele, co najwyżej żeby YouTube i Netflix działały bez problemu.

Rozumiem, że jeśli dodam kolejny router, to drukarka podłączona bezpośrednio do FB6 będzie w innej sieci niż telefon podłączony do tego drugiego routera ("podrzędnego")? Jeśli będę na przykład z telefonem czy z laptopem przechodzić do pomieszczenia, gdzie jest zasięg z FB6, to urządzenie będzie łączyło się do innej sieci WiFi?

Jeśli chodzi o routery z funkcją Access Point to Archer AX1500 od TP-link będzie dobrym wyborem?

Muszę przyznać, że jestem raczej laikiem i martwię się trochę, że poza instalacją kabla cały proces może być trudniejszy niż połączenie routerów wejściem RJ45 i wyłączenie DHCP.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20981737
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Jak ma być "chodzenie" z płynnym przełączaniem to jak pisałem zestaw sprzętu z FR.

Jak tylko aby było, to dowolny router z trybem AP, lub z konfiguracją jako AP (wpięcie w LAN i DHCP Off).

Sieć będzie wtedy jedna - bo jest 1 router z DHCP = FB6, ale WiFi będzie bez FR.

TPLink może być, sprawa jest prosta i wielokrotnie opisywana.
  • #5 20981760
    Kingamr
    Poziom 2  
    artaa napisał:
    Jak ma być "chodzenie" z płynnym przełączaniem to jak pisałem zestaw sprzętu z FR.

Jak tylko aby było, to dowolny router z trybem AP, lub z konfiguracją jako AP (wpięcie w LAN i DHCP Off).

Sieć będzie wtedy jedna - bo jest 1 router z DHCP = FB6, ale WiFi będzie bez FR.

TPLink może być, sprawa jest prosta i wielokrotnie opisywana.

Rozumiem. Właściwie na chwilę obecną chodzi tylko o to, żeby było i stabilnie działało.

Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc!
REKLAMA