logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć triak przed przepięciami: dwójnik czy warystor?

john_t 23 Lis 2005 10:34 2824 8
  • #1 2017804
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jak zabezpiecza się triak (tyrystor) przed przepięciem?
    Często stosuje się dwójnik (szeregowo: 10µF+39Ω) równolegle z drenem triaka. Co by było gdyby zamiast tego dać warystor?
  • #2 2017927
    wactener
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Stosowałem warystor - wydaje się, że zabezpiecza bardzo dobrze. Układ chodzi od wielu lat.
  • #3 2018036
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Dla ścisłości: triak ma dwie anody A1 i A2 oraz bramkę G. Dren to elektroda tranzystora. Pojemność 10uF jest zbyt duża zwłaszcza przy małych obciążeniach (np. mała żarówka 25W będzie świecić przez dwójnik). Stosuje się dwujniki 100-220nF i rezystor 30-100om. Warystor też jest dobrym zabezpieczeniem.
  • #4 2018181
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Czesiek napisał:
    Dla ścisłości: triak ma dwie anody A1 i A2 oraz bramkę G. Dren to elektroda tranzystora. Pojemność 10uF jest zbyt duża zwłaszcza przy małych obciążeniach (np. mała żarówka 25W będzie świecić przez dwójnik). Stosuje się dwujniki 100-220nF i rezystor 30-100om. Warystor też jest dobrym zabezpieczeniem.

Czesiek nie obraź się ale ja doskonale wiem że triak ma dwie anody, tyrystor anodę i katodę, tranzystor polowy dren itd...
    Wśród starszych elektroników często stosuje się określenie dren dla kanału prądowego w półprzewodnikach (to taki slang).
    Co do tego kondka , moja wina, naciśnięty nie ten klawisz, miało być 10 nano faradów.

Wracając do tematu: Zastosuję warystor o napięciu (dla 1mA) z przedziału pomiędzy szczytem zasilania tj: ok.325V a roboczym triaka 600V czyli pasuje VE07M00275K (jest tani a układów mam dużo).
    AC-275V ; DC-430 ; Jmax=200A

Dzięki wszystkim, temat uważam za wyczerpany.
    Pozdrowienia: John_t
  • #5 2019253
    Czesiek
    Poziom 28  
    Wiosen mi nie brakuje (niestety) ale nie spodkałem takiego określenia. Człowiek się uczy całe życie a i tak głąbem umiera...
  • #6 2019693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11997434
    tamper
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Z teko co wiem:
    1. Od kiedy Triak ma w sobie tranzystor ?
    2. Przepięcia są generowane w indukcji nie wyłączanej w zerze.
    3. Triak inaczej tyrystor dwukierunkowy zawsze wyłącza się w zerze.
    To poco "jak w temacie"
    A dwójnik na bramce ogranicza tylko sprzężenia i przypadkowe załączenia triaka.
  • #8 12060867
    Czesiek
    Poziom 28  
    Nikt nie pisał o tranzystorach w triakach i nikt nie pisał o zabezpieczeniu bramki tylko anod triaka. O tranzystorze wspomniano z powodu niefortunnego nazwania przez autora postu elektrody triaka - drenem. Miło, że stare posty są czytane :)
  • #9 12064746
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 422
    WojcikW napisał:
    john_t napisał:

Starsi elektronicy pamiętają określenia siatka, baza, bramka. Dren to określenie ostatnich lat.
    Oczywiście każde z tych określeń oznacza elektrodę sterującą innego elementu.

Dren nie jest elektrodą sterującą, tyko taką rurką w melioracji. :idea:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zabezpieczania triaka przed przepięciami, zwłaszcza porównanie stosowania dwójnika (szeregowo połączonego kondensatora i rezystora) oraz warystora. Dwójnik typowo składa się z kondensatora o pojemności 100-220 nF i rezystora 30-100 Ω, podłączonych równolegle do elektrod triaka (A1 i A2), co ogranicza przepięcia i zapobiega przypadkowym załączeniom. Kondensatory o dużej pojemności (np. 10 µF) są niezalecane, gdyż mogą powodować niepożądane przewodzenie przy małych obciążeniach. Warystor jest również skutecznym zabezpieczeniem, szczególnie gdy jego napięcie znamionowe (przy prądzie 1 mA) mieści się pomiędzy szczytowym napięciem zasilania (~325 V AC) a napięciem roboczym triaka (np. 600 V). Przykładowo, warystor VE07M00275K o parametrach AC 275 V, DC 430 V i maksymalnym prądzie impulsowym 200 A jest odpowiedni i ekonomiczny. W dyskusji wyjaśniono także nieporozumienia terminologiczne dotyczące elektrod triaka – triak posiada dwie anody (A1, A2) i bramkę (G), natomiast określenie „dren” jest slangowym, niepoprawnym określeniem elektrody tranzystora, które nie odnosi się do triaka. Zabezpieczenie bramki ma na celu ograniczenie zakłóceń i przypadkowych załączeń, natomiast zabezpieczenie anod chroni triak przed przepięciami generowanymi przez indukcyjność obciążenia. Triak jako tyrystor dwukierunkowy wyłącza się w zerze prądu, co wpływa na charakterystykę przepięć i ich ochronę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA