logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Polo 9N3 1.4 - dziwny smród, hamulce, sprzęgło?

BHO 01 Maj 2023 17:27 1212 20
REKLAMA
  • #1 20562486
    BHO
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    W zeszłym roku zakupiłem Polo 9n3 z 2009 roku 1.4 benzyna silnik BUD i od samego początku po kilku kilometrach jazdy pojawia się dość mocno intensywny smród niespotykany przeze mnie nigdy przedtem.
    Najpierw ktoś mi podpowiedział, że sprzęgło spalone, ale jeżdżę rok i sprzęgło śmiga nadal bez jakiejkolwiek oznaki zużycia, spalenia.
    Kilka dni temu kolejny "znafca" osiedlowy podpowiedział, że to może być hamulec, tłoczek nie odbija, klocek nagrzewa się i trze cały czas o tarczę stąd taki zapach.
    Podniosłem samochód, zdjąłem koła, i widzę rudą sukę, ale nie wiem czy to jest problemem.
    Załączam kilka zdjęć zacisków już oczyszczonych szczotką drucianą.

Zacisk typ FS-III, klocki w dobrym stanie, ale może warto wymienić klocki i zaciski?
    VW Polo 9N3 1.4 - dziwny smród, hamulce, sprzęgło? VW Polo 9N3 1.4 - dziwny smród, hamulce, sprzęgło? VW Polo 9N3 1.4 - dziwny smród, hamulce, sprzęgło? VW Polo 9N3 1.4 - dziwny smród, hamulce, sprzęgło?
  • REKLAMA
  • #2 20562519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20562575
    BHO
    Poziom 13  
    No właśnie klimatyzacji nie mam, ale zapach jest bardzo mocno wyczuwalny bo sąsiad zwrócił mi uwagę siedząc około 5-7 metrów dalej, że strasznie z mojego samochodu śmierdzi.
    Zapach pojawia się po dłuższej jeździe, najbardziej wyczuwa się go spod maski okolice przodu, i zdecydowanie nie czuć go tak mocno poprzez nawiewy bo zapewne filtr kabinowy częściowo go odfiltrowuje.
  • #4 20562651
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    Podnieś każde koło, sprawdź obracając nim czy hamulec nie trzyma i nie słuchaj bzdur kolegi wyżej.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 20562671
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 225
    Dawno nie widziałem tarcz z takim rantem :D
    A może jakiś zwierzak zagnieździł się w jakimś zakamarku i teraz jego zwłoki smażą się w czasie jazdy?
  • #6 20562917
    BHO
    Poziom 13  
    To nie mój pierwszy samochód, ale taki problem pierwszy w życiu.
    Podniosłem samochód, zwierzaków podpieczonych brak, oba koła przednie obracają się bez problemu, a po wciśnięciu hamulca blokują, więc zaciski działają prawidłowo.
    Po 30 minutach stania na włączonym silniku zapachu brak, ale po 30 minutowej jeździe pojawia się.
    Stawiam na sprzęgło, podejrzewam że było przypalone przez poprzedniego/nią właściciela/kę stąd decyzja o odsprzedaży, i teraz po każdorazowym mocniejszym nagrzaniu śmierdzi.
    Samochód ma najechane 180 tys. km, sprzęgło i tak powinno już raczej dogorywać, więc tak czy siak trzeba rozejrzeć się za nowym wybrałem w razie czego Sachs
    Samochód sprowadzony przez komis z Niemiec, klocki od razu po zakupie były wymieniane przez komis na jakieś najtańsze, ale koła dokręcili chyba udarem bo musiałem użyć metrowej przedłużki żeby je poodkręcać.
  • REKLAMA
  • #7 20562931
    eUNIKAT
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Sprzęgło będziesz czuł tylko wtedy kiedy sam będziesz je palił, z klockami podobnie podczas dłuższego tarcia przy hamowaniu i krótko po nim...
    Filtr kabinowy wymieniałeś ? Masz klimę, odgrzybioną klimę ? Sprawdź układy wentylacyjne i kup wanderbauma "Relax" :lol:
    Wracając do sprzęgła - miałem kiedyś leciwego Seata Ibize - klient zostawił w rozliczeniu za naprawę bo auto miało i tak pójść na złom (przeskoczył pasek rozrządu, powyginało zawory, prowadnice itd..). Zrobiłem go za grosze żeby katować bo w gazie i palił tylko 1L oleju na 1000km :lol:. Sprzęgło już długo prosiło się o wymianę, w zasadzie - to całe spaliłem bo jadąc pod górkę albo podczas przyśpieszania obroty falowały jak sinusoida od 500-3000 obrotów, ale jeździł dopóki nie zobaczyłem podłogi bagażnika z butlą od gazu włącznie w tylnym lusterku :P Opisywanego przez Ciebie smrodu nigdy nie czułem, podejrzewam jakiegoś zwierzaka, który na dłużej związał się z Twoim autem a Ty teraz wąchasz i analizujesz proces rozkładu jego organizmu na czynniki pierwsze.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 20562997
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20563128
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    Sprawdź poziom oleju w silniku oraz płynu w ukł. chłodzenia.

Dawno temu dzwoni kumpel ze chyba kończy mu się sprzęgło, bo czuć jakiś smród po dłuższej jeździe. Mówię; przyjedź, zobaczymy. Przyjechał, wsiadam do auta (Atos) i już miałem pewne podejrzenia co do tego smrodu i wiedziałem że to nie sprzęgło. Otwieram maskę i w nos buchnęło mi smrodem przegrzanego silnika. Wyciągam bagnet - zero oleju, patrzę na zbiornik wyrównawczy - zero płynu, odkręcam korek chłodnicy - zero płynu w górnym zbiorniku.
    Do silnika weszło prawie dwa litry oleju a do ukł. chłodzenia nieco ponad 2 litry płynu.
    Zdziwiło mnie tylko, że jeżdżąc parę tygodni z tym smrodem, nie zarżnął silnika.

Może tez gdzieś kapie olej na kolektor wydechowy?

Pozdrawiam.
  • #10 20563955
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Z katalizatora potrafi walić zgniłymi jajami.
  • REKLAMA
  • #11 20563972
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    Napisałeś, że po naciśnięciu hamulca zaciski trzymaj OK, a odpuszczają? Możesz mieć spuchnięte wewnątrz giętkie przewody hamulcowe i klocki nie mogą odbić. Na fotce ewidentnie widać, że tarcza jest skrawana. Powinna błyszczeć a nie takie zadry.
  • #12 20563993
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    emarcus napisał:
    milejow napisał:
    Podnieś każde koło, sprawdź obracając nim czy hamulec nie trzyma i nie słuchaj bzdur kolegi wyżej.

No właśnie! Pierwszy SPEC już się odezwał...
    Zaraz będzie więcej takich narcyzy (ÓŁw) co wszystko wiedzą najlepiej.....
    Są też tacy, [...] co po zapachu bzdzin rozpoznają co było jedzone na kolacje poprzedniego wieczoru.
    To chyba jeden z nich!

e marcus

Wytłumacz mi znawco jakim cudem zagrzybiona klima będzie walić na zewnątrz auta co???
    Sprawa druga-nie mam w zwyczaju obwąchiwać wyziewów z czyichś dup, jak masz jakieś chore fanaberie to nie wyszykuj ich u innych.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.

Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #13 20564056
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Pewnie zaciąga płyn chłodniczy do komory spalania. Smrodek specyficzny, trochę jak palony olej ale jednak inny. Zajrzyj do zbiornika wyrównawczego, płynu wcale nie musi zauważalnie ubywać - ale jak masz na wierzchu "rosół" to taka mieszanka gdy się dostanie do cylindra daje fajny zapaszek. Jeśli nic innego nie widać na wierzchu silnika to do zdjęcia głowica a czynności - w zależności co się zobaczy. Możliwe, że wystarczy tylko wymiana uszczelki.
  • #14 20566749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20566871
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 284
    ... ale jak jeździ się samochodem to przecież sami wiecie jakie zapachosmrody auto produkuje. Spalone oleje, płyny, itp. W moich starych busach są możliwości zapaszkowe z: chłodnicy, nagrzewnicy przedniej, czasem myszki. Bardzo długi czas nie mogłem namierzyć takiego mysiego upierdliwego zapachu. Tylko przez przypadek znalazłem przyczynę: firanki były z takiego materiału, który od słońca, lekkiej wilgoci, spania w aucie, nawet po wypraniu śmierdział (uszyłem nowe zasłonki i efekt znikł). Chłodnica lekko pryśnięta farbą też śmierdzi po rozgrzaniu.
  • #16 20820745
    BHO
    Poziom 13  
    Przepraszam najmocniej, że aż tyle milczałem jednak problemy zdrowotne uniemożliwiły mi zajęcie się problemem, który to został wykryty przeze mnie samego.
    Sprzęgło było w pełni sprawne, hamulce też.
    Problemem jest nieszczelna miska olejowa, która na tyle mało przecieka, że na postoju nic nie wskazuje na jej nieszczelność prócz ewentualnego jej zapocenia, a że nieszczelność jest dokładnie nad kolektorem, to kapiący od czasu do czasu olej spalając się wytwarza ten właśnie smród.
    Było to trudne do zdiagnozowania bo wyciek kropelkowy, i wyłącznie po zagrzaniu silnika, no i kapie na rurę w okolicy łącznika elastycznego i kolektora, przez co nie był wcale widoczny od dołu, z uwagi na szybkie spalenie i odparowanie oleju.
    Jeszcze raz bardzo przepraszam za długie milczenie.
    Wszystkim bardzo, bardzo dziękuję.
  • #17 20821550
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    Gratuluję, jednak jeśli:
    BHO napisał:
    nieszczelność jest dokładnie nad kolektorem

...wydechowym, to raczej nie:
    BHO napisał:
    jest nieszczelna miska olejowa

...a pokrywa zaworów/wałka rozrządu.

A wyżej napisałem:
    DjMapet napisał:
    Może tez gdzieś kapie olej na kolektor wydechowy?

:-)

Pozdrawiam.
  • #18 20824309
    BHO
    Poziom 13  
    Na razie mechanik ma mnóstwo roboty, więc muszę czekać na postawienie diagnozy.
    W międzyczasie umyłem dokładnie silnik, żeby móc za jakiś czas łatwiej zlokalizować wyciek.
  • #19 20824371
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3264
    W polo 9n3 typowo lubią zardzewieć tylnie zaciski hamulcowe lub linka do nich zamarznąć w zimie. W ekstremalnych wypadkach potrafi rozgrzać tylnie tarcze do czerwoności.
  • #20 20824478
    BHO
    Poziom 13  
    W moim Polo z tyłu mam bębny, i już kupiłem okazyjnie komplet szczęk Ferrodo wraz z tłoczkami w zestawie, a teraz będę brał bębny Brembo, i przy okazji wymieniam to na nowe.
    Z linkami zobaczę co powie mechanik, jak są w złym stanie też kupię nowe, nie lubię jeździć czymś co jest niesprawne.
  • #21 20825210
    BHO
    Poziom 13  
    Zlikwiduję wyciek oleju.
    A wszystkim ponownie dziękuję z całego serca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z intensywnym zapachem wydobywającym się z VW Polo 9N3 1.4, który pojawia się po dłuższej jeździe. Początkowo podejrzewano spalone sprzęgło, jednak po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że zarówno sprzęgło, jak i hamulce działają prawidłowo. W trakcie dyskusji zasugerowano różne możliwe źródła zapachu, w tym zagrzybienie układu wentylacyjnego, przegrzanie hamulców, a także nieszczelność miski olejowej, która po zagrzaniu silnika powoduje spalanie oleju i wydobywanie się nieprzyjemnego zapachu. Ostatecznie użytkownik zdiagnozował problem jako nieszczelność miski olejowej, co potwierdziło się po dokładnym sprawdzeniu silnika. Użytkownik planuje wymianę uszczelek oraz przegląd hamulców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA