logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba 32l2963DG (Vestel) - Brak podświetlenia matrycy

astiro 02 Maj 2023 17:09 1755 11
REKLAMA
  • #1 20563664
    astiro
    Poziom 7  
    Ocena: 22
    Witam, siadło podświetlenie w moim telewizorze Toshiba 32l2963DG. Chciałbym zidentyfikować źródło problemu, czy to wina inwertera, czy samych pasków led. Telewizor normalnie się uruchamia, jest dźwięk, po podświetleniu latarką matrycy pod kątem, widać obraz, dlatego co do winy podświetlenia nie mam wątpliwości.

Chciałbym prosić o wskazówki jak zidentyfikować źródło problemu brakującego podświetlenia. Telewizor już rozkręcałem, jednak, że miałem problem odpiąć ostatnie mocowania obudowy, aby dostać się do taśm led i je dokładnie przejrzeć, postanowiłem najpierw otworzyć ten wątek. Może dacie mi jakieś wskazówki co pomierzyć miernikiem i jakie powinno mieć wartości. Jeżeli to taśma led, idzie kupić ją za kilkadziesiąt złotych, dlatego chętnie bym ją wymienił samemu, telewizor kosztował niewiele i nie opłaca mi się go zanosić do serwisu.

Zmierzyłem jedynie wyjście z modułu zasilania, które idzie na na taśmy LED, wartość jaką zmierzyłem widać na poniższym zdjęciu.

Toshiba 32l2963DG (Vestel) - Brak podświetlenia matrycy

Liczę na jakieś wskazówki od was jaj najszybciej zdiagnozować źródło problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20563695
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    Na tych miernikach z opcją auto to ciężko coś "złapać".
    Na chwile po włączeniu TV powinno pojawić się zasilanie na listwy LED, a jeżeli listwy są niesprawne zasilanie "znika" bo układ tak działa.
  • REKLAMA
  • #4 20564107
    astiro
    Poziom 7  
    Dzięki, jutro rozbiorę raz jeszcze, sprawdzę czy zasilanie się odłącza na listwach po chwili. Orientujecie się jakim napięciem są zadilane te listwy? Tak jak na pomiarze ze zdjęcia, 3V? Zasilił bym je zewnętrznym zasilaniem, żeby je sprawdzić.

@Edit

Znalazłem specyfikację tych listew, są zasilane napięciem 3V. Tak więc jutro rozbieram i stestuje listwy linią 3.3V z zasilacza PC, bo nie mam żadnego zasilacza 3V, myślę, że te 0.3V więcej nie powinno zrobić krzywdy tym diodom.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20564167
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tam jest bodajże 2 listwy po 11 sztuk na jednej i 3V.
  • #6 20564178
    astiro
    Poziom 7  
    madamsz1 napisał:
    Tam jest bodajże 2 listwy po 11 sztuk na jednej i 3V.

Dokładnie, listwy już mam wypatrzone w polskim sklepie i też na Ali. Od chińczyka oczywiście 2x taniej :D

Tak w ogóle zastanawia mnie pomiar ze zdjęcia, mierzyłem czerwony do czerwonego, czarny do czarnego, a pomiar jest na minusie tak jakbym mierzył na odwrót, to normalne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20564340
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Toshiba 32L2963DG to Vestel 17MB211S
    - matryca VES315UNDB-2D-N21
    * 2x listwa (strip) po 11x LED, 576mm long

jak masz PSU: VESTEL 17IPS19-5 v.1 > led driver MP3394S

p.s
    jak masz PSU 17IPS62 for TOSHIBA 32L3863DG ( VES315UNDB-2D-N21 )
    - to LED driver MP3398A / MAP3249
    U1 FAN6300
    U2 MAP3249

Obie wer. w zał.
    Załączniki:
    • Power Supply Led Driver 17IPS62P-R2.pdf (894.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 17IPS62-R4.rar (91.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 20564451
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 652
    astiro napisał:
    Znalazłem specyfikację tych listew, są zasilane napięciem 3V. Tak więc jutro rozbieram i stestuje listwy linią 3.3V z zasilacza PC, bo nie mam żadnego zasilacza 3V, myślę, że te 0.3V więcej nie powinno zrobić krzywdy tym diodom.

To 0,3V nie zrobi krzywdy, bo wcale listwy nie zaświeci. Diody są montowane szeregowo więc 11x3V=33V, chyba że będziesz sprawdzał każdą diodę pojedynczo (rezystor do ograniczenia prądowego).
    astiro napisał:
    Zmierzyłem jedynie wyjście z modułu zasilania, które idzie na na taśmy LED, wartość jaką zmierzyłem widać na poniższym zdjęciu.

Te 2,9V które zmierzyłeś na zdjęciu to jakieś napięcie szczątkowe a nie nominalne napięcie pracy listew LED. Już kol.madamsz1 Ci to wyjaśnił.
    madamsz1 napisał:
    Na chwile po włączeniu TV powinno pojawić się zasilanie na listwy LED, a jeżeli listwy są niesprawne zasilanie "znika" bo układ tak działa.
  • #9 20565366
    astiro
    Poziom 7  
    Dzięki za schematy i wskazówki. Zmierzyłem napięcie przy na wyjściu zasilania led podczas włączania TV. W momencie włączenia miernik wskazuje powyżej 28V i napięcie od razu zaczyna spadać, w ciągu kilku sekund spada do 0.5V i na tej wartości się zatrzymuje.

Czyli można z tego wywnioskować, że diody są uszkodzone i włącza się zabezpieczenie obniżające napięcie? Czy może być jeszcze jakiś inny powód, że tak się dzieje?

Do sprawdzenia modułów LED, spróbuję sobie załatwić jakiś zasilacz, który da radę "wydusić" 33V. A jak nikt nie będzie miał, to znalazłem jakiś tani chiński zasilacz regulowany 3-36V 1.5A, najwyżej go kupię, chyba powinien sobie dać radę zasilić te taśmy, a i na przyszłość się przyda, o ile w takiej cenie (40 zł) podziała dłużej, niż do jednorazowego testu :D
  • Pomocny post
    #10 20565369
    madamsz1
    Poziom 42  
    Wymień te listwy i będzie chodziło - wszystkie razem.
  • #11 20565422
    astiro
    Poziom 7  
    madamsz1 napisał:
    Wymień te listwy i będzie chodziło - wszystkie razem.

W sumie.. tak zrobię. Na aliexpress te listwy kosztują 30zl za komplet więc żaden pieniądz, zamówię i zobaczymy :)

Czy może sądzicie, że lepiej nie brać tych chińczyków? Chociaż podejrzewam, że te w polskich sklepach (2x droższe) to to samo :D

@Edit

Zamówiłem u chińczyka, jak dojadą i wymienię to dam znać jak się sprawy mają.

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc :)
  • #12 20596202
    astiro
    Poziom 7  
    LEDy dojechały, wymienione i telewizorek śmiga, aż miło :)

Koszt naprawy: 30 zl i 30 minut pracy.

Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdro!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem podświetlenia w telewizorze Toshiba 32L2963DG, który normalnie się uruchamia, ale obraz jest widoczny tylko przy podświetleniu matrycy latarką. Po rozkręceniu telewizora, użytkownik starał się zidentyfikować źródło problemu, podejrzewając uszkodzenie listew LED lub inwertera. Użytkownicy forum sugerowali, że problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu listew LED, które są zasilane napięciem 3V. Po pomiarach napięcia na wyjściu zasilania LED, użytkownik zauważył, że napięcie spada do 0.5V, co sugeruje uszkodzenie diod. Użytkownik zdecydował się na wymianę listew LED, które zamówił z AliExpress. Po wymianie, telewizor działał poprawnie, a koszt naprawy wyniósł 30 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA