logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariete 1588 Demontaż pokrętła regulatora obrotów w robocie planetarnym - jak to zrobić?

78db78 04 Maj 2023 11:23 4524 23
REKLAMA
  • #1 20566067
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3254
    Zdjąłem zaślepkę pokrętła regulacji obrotów, ale nie mogę zdjąć pokrętła jak to zrobić żeby nie połamać muszę się dostać do płytki przerywają obroty miksera.
    Ariete 1588 Demontaż pokrętła regulatora obrotów w robocie planetarnym - jak to zrobić? Ariete 1588 Demontaż pokrętła regulatora obrotów w robocie planetarnym - jak to zrobić? Ariete 1588 Demontaż pokrętła regulatora obrotów w robocie planetarnym - jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 20570038
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Mam podobny problem z robotem marki Gotze & Jensen! Proponuję:
    1. Odrygluj ramię robocze robota.
    2. Uchyl je ku górze.
    3. Powinna być tam prowadnica mocowana dwiema śrubkami.
    4. Odkręć je.
    Może wspólnymi siłami uda się coś ustalić?
  • #3 20570433
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3254
    Ariete 1588 Demontaż pokrętła regulatora obrotów w robocie planetarnym - jak to zrobić? odkręciłem te 2 śrubki i tam gdzie ten kwadrat czerwony po odchyleniu rozwierciłem plasik i jest dojście do 3 śrubki ale płytka ok, triak na 2 płytce sprawny sterowanie idzie na silnik pewnie na halotron. Objaw mam taki że silnik rusza z max obrotami i po 1s jest stop jakby nie dostawał sygnału obrotów z silnika.
  • REKLAMA
  • #4 20570540
    Adam Walko
    Poziom 35  
    1. Podaj mu napięcie na krótko bez żadnego sterowania!
    Jeżeli będzie chodził , to winę na sterowanie lub ten halotorn.
  • #6 20571581
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Sterowanie odbywa się przy pomocy włącznika. Załącz urządzenie bez niego. Na "krótko".
  • #7 20910856
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Co do pokrętła regulacji obrotów to trzeba go podważyć bo jest na zatrzaskach wtedy mamy pod spodem śruby i wyjmujemy cała płytkę.

Czy możecie powiedzieć jak go rozpołowić? Żadnym sposobem nie mogę zdemontować tych czarnych blokad.
    Obraz wnętrza urządzenia elektronicznego z zaznaczonymi na czerwono czarnymi blokadami.
    Muszę go rozpołowić bo nie jestem w stanie zdjąć górnego dekla aby dostać się do czujnika obrotów. Są tam dwie śruby i nie ma do nich normalnego dostępu.
  • REKLAMA
  • #8 20911872
    Adam Walko
    Poziom 35  
    1. Odchyl ramię do góry.
    2. Zrzuć sprężyny z zaczepów.
    3. Wysuń łączący stopę urządzenia i uchylne ramię, sworzeń z drutu fi 5, na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #10 20912513
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ta druga fotografia jest istotna!

Trzeba to rozłączyć. Ja ze swoim też kombinowałem. Rozwiązałem to tak, że dawałem sobie luz i ponownie podejmowałem próby!
    Musieli to jakoś złożyć. Pomocne bardzo dobre światło i do boju!
    Musisz dokładnie obejrzeć, jak to jest złożone. Przy pomocy drewnianej lub plastikowej szpatułki pomagaj sobie wpychając ją w szczeliny i lekko odchylając. U mnie ta metoda zadziałała!

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #12 20948914
    Kamil_091
    Poziom 10  
    Ocena: 2

Rozbierałem taki w grudniu. W celu rozdzielenia głowicy i stopy, trzeba podważyć w bok i wyciągnąć czarne blokady Ariete 1588 Demontaż pokrętła regulatora obrotów w robocie planetarnym - jak to zrobić?.
  • #13 20964549
    scooby
    Poziom 12  
    Ocena: 4

Czy udało się usunąć usterkę? Mam dokładnie ten sam problem. Silnik startuje na maksymalnych obrotach, po chwili się wyłącza.
  • #15 21440739
    maciek1_
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Masz może schemat lub rysunek jak podłączyć moduł sterujący do robota planetarnego Ariete. Pozdrawiam
  • #17 21440908
    maciek1_
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Będę szukał dalej. Pozdrawiam.
  • #19 21441521
    maciek1_
    Poziom 11  
    Tak to podłączyłem, jak źle, to mnie popraw.
    Wnętrze urządzenia z płytką elektroniczną i podłączonymi przewodami.
    Podłączenie przewodów do płytki elektronicznej wewnątrz urządzenia.
  • #21 21442600
    maciek1_
    Poziom 11  
    Witam. Potrzebuję rysunku, jak podłączyć silnik robota planetarnego, o którym piszecie. Włożyłem nowy silnik, teraz muszę podłączyć. Tak podłączyłem, proszę o sprawdzenie czy dobrze.
    Wnętrze obudowy robota planetarnego z widocznymi podłączeniami elektrycznymi.
    Wnętrze robota kuchennego z widocznymi podłączeniami elektrycznymi do nowego silnika.
  • #22 21511570
    michal7878
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej, wymiana silnika pomogła?
  • #24 21512117
    michal7878
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Podłączyłem silnik na krótko i działa bez problemu. Po złożeniu robota z powrotem również zaczął działać jak należy. Wydaje mi się, że problem jest w tym pokrętle od obrotów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu pokrętła regulatora obrotów w robocie planetarnym Ariete 1588 w celu dostępu do płytki sterującej i czujnika obrotów silnika. Problemem jest trudność w zdjęciu pokrętła bez uszkodzenia, gdyż jest ono zamocowane na zatrzaskach i blokadach, które utrudniają dostęp do śrub mocujących płytkę. Użytkownicy sugerują podważanie pokrętła za pomocą plastikowych lub drewnianych narzędzi, rozłączanie czarnych blokad oraz odchylenie ramienia roboczego, co umożliwia dostęp do śrub i elementów wewnętrznych. W trakcie diagnozy ustalono, że silnik działa poprawnie przy bezpośrednim zasilaniu, a problem najprawdopodobniej leży w czujniku obrotów lub sterowaniu (np. halotronie). Wymiana silnika nie rozwiązała problemu, a usterka może być związana z uszkodzonym czujnikiem w silniku. Dodatkowo poruszono kwestie podłączenia modułu sterującego i silnika, gdzie opisano oznaczenia przewodów i przedstawiono zdjęcia połączeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA