Mam amplituner Yamaha rx-v730rds i jest on całkowicie martwy. Po zmierzeniu napięć na płytce zasilającej są większe napięcia niż powinny być. Poniżej na schemacie podałem jakie - co może być przyczyną takich napięć?
Załączniki:
rxv730.pdf(15.88 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Względem czego mierzyłeś i czy na stałym czy na zmiennym? Mierzyłeś bez napięcia mostek Graetza w teście diody? Bo jeśli mostek jest ok, to te pomiary są bez sensu.
Co oznaczają niebieskie skreślenia?
Nie da się pobrać pliku.
Na zmiennym mierzyłem napięcie przy transformatorze, reszta na DC względem masy. Wszystkie diody od razu sprawdziłem i są dobre, no właśnie są bez sensu. Nie rozumiem tego, dlatego tu napisałem. Te niebieskie skreślenia oznaczają fabryczny brak tych elementów. Plik już działa.
Czyli masz 8VAC z trafa (tak rozumiem pierwszy rysunek) i z tego robi się 24VDC mierzone względem masy (grube czarne linie) ? Free Energy Sprawdzałeś miernik? Mierzyłeś nim coś o znanej wartości?
Przy czym wg schematu z trafa powinno być 12VAC, można przyjąć że bez obciążenia będzie więcej.
Czy masz odczep na trafo, tak jak na schemacie?
Jeżeli tych wszystkich elementów tam nie ma, to ciekawe co robi za stabilizacje?
No, ja nie wiem, jak to możliwe, ale tak pokazuje miernik; nawet sprawdziłem drugim miernikiem i jest to samo. Po stronie wtórnej z trafa wychodzą tylko dwa odczepy. To napięcie idzie do IC442, po czym jest 5,6 V DC, które zasila między innymi procesor.
Obejrzyj same trafo, czy nie ma jakiś danych, może ktoś kiedyś wymienił na inne, chodź nie wygląda na to.
Pomijając że napięcia masz dziwne, to rozumiem że za stabilizatorem masz te 5V6 więc pytanie czy jest sens się teraz skupiać nad tą płytką?
Przy okazji, jak to 7805 dostaje 24V (zmierz też tam) to powinno się znacząco grzać (to zależy od poboru, ale statystycznie powinno).
A w sumie to wolę się upewnić, sprzęt ma na tabliczce normalnie 220/240 napisane lub coś w tym przedziale?
Dodano po 42 [sekundy]:
No i się zgadza, stabilizator powinien już się trochę grzać.
Dodano po 5 [minuty]:
No o ogólnie też bym się za bardzo nie skupiał w tym rejonie. Napięcie trochę przysiadzie po włączeniu przekaźnika.
Czyli trzeba się skupić na CPU jego zasilaniu, sprawdzić oscylator i czy się grzeje w ogóle. Jak się grzeje to duże szanse że sprzętu się nie da ożywić.
Czy na kombinacje trybu serwisowego nie reaguje?
To bardzo prosty zasilacz jak na Yamahę. Nawet nie ma AC Detect czy generowania resetu do CPU.
Transformator jest fabryczny z tego modelu. Na stabilizatorze 7805 są teraz napięcia: in 7 V, out 5 V. Nie ma już napięcia 24 V, tylko 7 V i nadal martwy
Jak zwarłem tranzystor q921, to ampli ożyło: wyświetlacz świeci, przekaźnik główny pstryknął i nie ma żadnego błędu, więc niby ok. I mogę włączać i wyłączać przyciskiem, ale tylko jak jest zwarty 921, bo inaczej nie rusza
Jak sprawdziłem tę diodę miernikiem, to przewodzi w obie strony, a na kolektorze w tranzystorze 921 jest 20 V DC w stanie standby, więc tutaj jest chyba coś nie tak, że nie załącza przekaźnika?
Nie ma napiecia 4.8v pry z procesora jest 0v . Co do menu serwisowego to naciskam przycisk standby i jednoczesnie A/B/C/D + input mode i nic nie reaguje
✨ Amplituner Yamaha RX-V730RDS nie włącza się, a pomiary napięć na płycie zasilającej wykazują wartości wyższe niż przewidziane w schemacie. Pomiar napięć wykonywano względem masy na DC oraz na AC przy transformatorze, który jest oryginalny dla tego modelu. Sprawdzono diody mostka Graetza, które są sprawne. Napięcie na stabilizatorze 7805 wynosiło początkowo 24 V, co jest nieprawidłowe, a po dalszych testach spadło do 7 V na wejściu i 5 V na wyjściu stabilizatora, jednak amplituner nadal pozostaje martwy. Próba zwarcia tranzystora Q921 sterującego przekaźnikiem powoduje ożywienie urządzenia – wyświetlacz działa, przekaźnik załącza się, a amplituner reaguje na włączanie i wyłączanie, jednak tylko przy zwarciu tego tranzystora. Wykryto zwarcie na pinie PRY procesora, co powoduje brak napięcia 4,8 V i uniemożliwia normalne uruchomienie. Próby wejścia w tryb serwisowy nie przyniosły efektu. Dioda D921 pełni funkcję zabezpieczenia przed przepięciami indukcyjnymi z cewki przekaźnika, jednak pomiary wskazują na nieprawidłowości w jej obwodzie. Sugerowano sprawdzenie zasilania CPU, oscylatora oraz ewentualnych uszkodzeń portów procesora. Wskazano, że zwarcie portu CPU jest prawdopodobną przyczyną problemu i odłączenie taśmy CPU eliminuje zwarcie, co potwierdza uszkodzenie portu. Dyskusja koncentrowała się na diagnostyce zasilania, stabilizatora, przekaźnika oraz uszkodzeniach logicznych procesora w amplitunerze Yamaha RX-V730RDS. Wygenerowane przez model językowy.