logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kran z wodą kopie prądem po założeniu pieca Co.O

kwiatuszek201509 08 Maj 2023 21:33 4452 6
REKLAMA
  • #1 20572772
    kwiatuszek201509
    Poziom 2  
    Doby wieczór
    Nie dawno założyłam kocioł wodny C.O
    Przy zmianie trybu na letni tylko do grzania wody,pojawił się bardzo niebezpieczny problem.
    Otóż przez kran z wodą idzie przebicie prądu,neonówka świeci na tym kranie,na metalowych częściach pieca i na rurkach.
    Ale nie dzieje się tak na każdym gniazdku tylko na wybranych.nie ma uziemienia bo to stary budynek.
    Zanim wezwie elektryka jaka może być tego przyczyna.bardzo się stresuje sytuacją

Dodano po 1 [minuty]:

Po ratujecie kobietę ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20572784
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2842
    kwiatuszek201509 napisał:
    nie ma uziemienia bo to stary budynek.
    Zanim wezwie elektryka jaka może być tego przyczyna.bardzo się stresuje sytuacją

Zamek w Malborku jest pewnie starszy od twojego budynku. Tam gniazda elektryczne są z PE.

Rada jest taka odłącz to urządzenie od prądu do czasu aż przyjdzie elektryk. On tobie podłączy to zgodnie z instrukcją.
    Tak na marginesie, jakiej to jest mocy?

Przyczyną problemu jest nieprzestrzeganie instrukcji obsługi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20572789
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    Wtyczka od pieca MUSI być w gniazdku z CZYNNYM(podłączonym prawidłowo)kołkiem (bolcem) ochronnym. i to musi zrobić odpowiedni fachowiec...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20572799
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Nie dawno założyłam piec wodny C.O
    To pokaż jak go założyłaś.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20572809
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 833
    Jaki to jest piec wodny C.O? Co stanowi źródło ogrzewania? Czy są tam jakieś dodatkowe grzałki elektryczne? Piec podłączony do gniazdka z uziemieniem? RCD znajduje się w obwodzie?

Ostatnio już mieliśmy temat z elektrycznym podgrzewaczem wody, gdzie woda "kopała" prądem.

LINK: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3973905.html

Obawiam się, że jest powtórka z rozrywki: brak RCD + przewody L i N podłączone na odwrót... TAK, w takiej sytuacji TRZEBA zaprosić elektryka.
  • Pomocny post
    #6 20572932
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    Po ratujecie kobietę ?
    Chętne- ale elektroda nie przepchnie mnie kablem do ciebie.
    (bez miernika by mnie może przepchnęli )
  • #7 20575564
    kwiatuszek201509
    Poziom 2  
    Dziękuje za odpowiedzi Panowie ,elektryk znalazł przyczynę i rozwiązał problem ,kabel w ścianie został "uszkodzony"podczas zakładania rur do centralnego i to powodowało jakieś przeskoki.Nie do końca zrozumiałam, bynajmniej już jest bezpiecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem wodnym C.O., który po przełączeniu na tryb letni powodował przebicie prądu przez kran, metalowe części pieca i rury. W budynku brakowało uziemienia, co potęgowało obawy o bezpieczeństwo. Użytkownicy forum sugerowali, aby odłączyć urządzenie od prądu do czasu przybycia elektryka oraz zwrócili uwagę na konieczność prawidłowego podłączenia do gniazdka z uziemieniem. Po interwencji elektryka okazało się, że problemem był uszkodzony kabel w ścianie, co powodowało niebezpieczne przeskoki prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA