Oryginalny zasilacz od skanera zostal spalony. Mam problem ze znalezieniem takiego samego, czy moge uzyć zasilacz-zamiast 12V,1.25A , następujący: 15V,1A. Pilne!!!!
Dzięki za rade. A jednak jakbym spróbował bez stabilizatora, skaner by tyle prądu pobierał ze napięcie by się obniżyło do odpowiedniego poziomu, czy może wszystko by się ZJARAŁO
HP 4400 był zasilany 12V
Zasilacz od drukarki jest impulsowy 18V 1,1A
Ze 2 lata zasilał mi głośniki komputerowe a na tą chwilę co była potrzebna drukarka to odłączałem głosniki.
Kiedyś na szybko nie mogłem znaleźć zasilacza od skanera i nie bezmyślnie użyłem ten od drukarki.
I to był mój błąd...
Teraz mam skaner Mustek 1200CUPlus ale daleko mu do HP pod każdym względem.
A co by było jak bym spróbował z zasilaczem komputerowym. Jest tam 300W zasilacz. Wkońcu na wyjściu daje napięcie 12V, a mam wolną końcówke. Bo już sie czaiłem ale jakoś obawa o komputer niedawała mi spróbować.
Pytanie dotyczy możliwości zastąpienia oryginalnego zasilacza do skanera HP Scanjet 2400 o parametrach 12V 1,25A zasilaczem 15V 1A. W odpowiedziach odradzono użycie zasilacza o wyższym napięciu, gdyż może to uszkodzić urządzenie. Zalecane jest zastosowanie stabilizatora napięcia LM7812, który zapewni bezpieczne 12V. Przykłady z innych modeli HP, takich jak HP 4400, pokazują, że użycie zasilacza o napięciu 18V skutkowało uszkodzeniem skanera. Próby zasilania skanera z zasilacza komputerowego 12V również nie są rekomendowane ze względu na ryzyko uszkodzenia. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie oryginalnego zasilacza lub zastosowanie stabilizatora napięcia, aby utrzymać wymagane 12V i odpowiedni prąd. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.