Kolego zależy jaki masz budżet ,najtańszy delphi czy ogarnia ciężko stwierdzić najlepszy uniwersalny to Jaltest Texa a najlepiej jeśli chcesz naprawiać profesjonalnie coś to serwisowki
Delphi mam ale to jeszcze nie udało mi się ani razu z żadną przyczepą połączyć może coś źle robię ?Zastanawiam się czy jest coś pomiędzy Delphi a jatestem jeżeli chodzi o budżet ?
Do autocom potrzebujesz adapter o nr: 900 200 693 ISO 7638 koszt mniej więcej 1200zł, jest jeszcze WABCOWÜRTH tu masz film pokazowy https://www.youtube.com/watch?v=QKPcaCE6Zks .
Masz kolego może taki kabel wiesz że działa ? Masz może schemat bez problemu bym sam mógł taki zrobić z wtyczek od przyczepy bo wydać 1200 zł i nie wiedząc czy chociaż z jedną przyczepą uda mi się połączyć to też bez sensu
Z tego co na razie miałem okazje się wpiąć to łączy się z tebs-d tebs-e wabco. Z tego co wiem to w tym adapterze jest jakiś układ chyba zmniejszający napięcie na lini can. Tutaj masz np filmik co koleś zrobił ten adapter samemu i sprzedaje https://youtu.be/lvlUZcNJJRE .
Ogólnie Autocom ma dedykowany adapter i koszt to około 1200 zł brutto. Polecam się skontaktować z dystrybutorem Autocom. Oznaczenie części 900 200 693
Na temat łączenia z naczepami urosło wiele legend, które nie mają za wiele wspólnego z rzeczywistością.
Jeżeli modulator ma diagnostykę tylko po CAN ciagnik-naczepa/przyczepa to niczym innym tego nie ugryziesz tylko przez ISO 11992.
Jeżeli jest możliwość diagnostyki po linii K (starsze modele) to wówczas jest z boku odpowiednie złącze, lub jest możliwość podłączenia odpowiedniego przewodu bezpośrednio do modulatora.
Nie wiem, czy część modulatorów nie ma również możliwości diagnostyki po złączu bocznym przez CAN 11898 lub bezpośrednio przez wpięcie do modulatora, chyba haldex z tą zieloną wtyczką tak ma.
Prawdopodobnie Knorr G2 potrafi przełączyć CAN z 11992 na 11898, ale mnie nigdy nie udało się połączyć, używając zwykłej przejściówki bez odpowiedniego konwertera ISO 11992 na ISO 11898
Texa też ma podobny konwerter CAN ze złączami 7638, ale dystrybutorzy mówią wprost, że Autocom z tym adapterem nie będzie działał.
Trzeba to sprawdzić
Jest jeszcze legenda, że jednopłytkowe interfejsy wyprodukowane przed 2017 rokiem działają na złączu 7638, ale ja w to nie wierzę, bo wychodziłoby na to, że chińskie podróbki były lepsze od oryginału, bo po coś Autocom zabudował w tym adapterze tę elektronikę
W PW mogę dać kontakt do człowieka, który uważa, że ma interfejsy, które będą bez problemu działać z naczepami.
Ja w to nie wierzę, bo moim zdaniem konieczny jest konwerter ISO 11898 na ISO 11992
✨ Użytkownik poszukuje prostego programu do diagnostyki błędów ABS w przyczepach, aby uniknąć ręcznego sprawdzania każdego czujnika. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym interfejsy diagnostyczne takie jak Delphi, Autocom oraz Jaltest Texa. Wskazano, że do Autocom potrzebny jest adapter (nr 900 200 693) kosztujący około 1200 zł, a także konwerter CAN ISO11992 na CAN ISO11898. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z łączeniem się z systemami WABCO oraz samodzielnym tworzeniem adapterów. Podkreślono, że niektóre modulatorów mogą mieć różne metody diagnostyki, w tym przez złącze K lub bezpośrednio do modulatora. Wygenerowane przez model językowy.