logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taśmy LED RGBCCT - używanie jednocześnie bieli i RGB

schwabelbook 14 Maj 2023 17:17 2370 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20579902
    schwabelbook
    Poziom 4  
    Cześć
    Posiadam taśmę LED RGBCCT i chciałbym za pomocą Openbk jednocześnie używać bieli/zimnej bieli i RGB. Przyczyna jest po prostu taka, że biel jest znacznie jaśniejsza niż RGB, i uważam że zmieszana z poszczególnymi kanałami RGB jest najlepsza dla mojej konfiguracji.
    Jednak ten stan mogę uzyskać tylko poprzez dostosowanie kanału RAW w "Statusie". Jak mogę korzystać z kanałów w tym samym czasie bez przechodzenia przez "Status"?
  • REKLAMA
  • #2 20583920
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12477
    Dziękuję za zainteresowanie OpenBeken.
    Tryb jednoczesnej pracy bieli zimnej/białej oraz RGB nie jest zazwyczaj wspierany w produktach Tuya. Zarówno sterowniki LED, jak i taśmy LED mogą nie być przeznaczone do większego poboru prądu spowodowanego użyciem ich w nieprzewidziany przez producenta sposób, na skutek czego mogą się nadmiernie nagrzewać i skracać swoją żywotność.

Czy w aplikacji producenta ten pasek wspierał jednoczesne tryby RGB i CW?

Mimo wszystko, jeśli chcesz używać OBK w ten sposób, to do kanałów możesz pisać wartości komendami:

setChannel 1 50

to ustawi kanał PWM na 50%.

Również możesz ustawiać to przez MQTT, poprzez:

obkDev12312/1/set

o payload równej wartości kanału.

Nie jestem jednakże pewien, czy o to dokładnie pytałeś. Doprecyzuj pytanie to postaram się lepiej pomóc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20592218
    schwabelbook
    Poziom 4  
    Cześć
    Przede wszystkim bardzo dziękuję za bardzo szybki odzew! Jak zawsze wykonujesz super fajną robotę z projektem openBK, wielkie dzięki!

Tak, chciałbym móc korzystać ze wszystkich kanałów jednocześnie. Potrzebuję CW/WW dla jasności i RGB dla kolorów.
    Nie uważam, aby funkcjonowanie tylko CW/WW było szczególnie przyjemne bez dodatkowego kanału RGB i nigdy nie mam CW/WW powyżej 25-35%.

Ale teraz rozumiem, dlaczego został zaprojektowany w ten sposób, niemniej jednak cieszę się, że mogę go używać ze wszystkimi 5 kanałami!
    Moja konfiguracja działa z Homeassistant, gdzie zintegrowałem urządzenia openBK przez MQTT. W zasadzie taśmy LED obsługuję tylko poprzez sceny, czyli wcześniej wybrane kombinacje dla RGB, które mogę przełączać jednym kliknięciem. Działa to również bardzo dobrze z RGB, ale nie z RGBCCT. Podobnie jak openBK, Homeassistant rozpoznaje tutaj, że jednoczesna praca nie jest normalnie obsługiwana.

Moje pytanie brzmi: jak mimo to mogę sprawić, aby Homeassistant/openBK zapisał stan kanałów jako scenę.
    Kiedyś stworzyłem animowany gif, aby zilustrować mój problem. Tam ustawiam żądaną konfigurację w openBK (z RGB i WW), a następnie próbuję zapisać ją w HA i stamtąd ponownie załadować. Jak tylko nacisnę zapisz w HA, kanał WW (kanał 5) jest ustawiony na 0. (GIF jest animowany, obejrzyj oryginał, ponieważ animacja nie jest odtwarzana na forum).
    Zrzut ekranu z ustawieniami wartości kanałów PWM w urządzeniu openBK.
REKLAMA