Dziś zaglądamy do wnętrza kolejnego polskiego produktu, tym razem będzie elektroniczny przekaźnik czasowy, czyli urządzenie, które służy do załączania lub wyłączania obwodu po upływie nastawionego czasu. Pokazywany tu model RTx-132, oferuje analogową nastawę czasu, występuje w ośmiu wersjach czasowych (od 0.01 s do 120 godzin) oraz w wersjach na różne napięcia (12 V DC, 24-48, 60-100, 110/127, 220/230 V AC/DC). Posiada jeden przekaźnik wykonawczy 5 A o dwóch zestykach przełącznych zwłocznych i dwie diody sygnalizujące obecność napięcia zasilania (Un) i stan zestyków przekaźnika wykonawczego (R). Mocowany jest w gniazdach 11-biegunowych z zaciskami śrubowymi lub z końcówkami do lutowania. Szybkie wyszukiwanie w sieci pokazuje, że można go teraz kupić za kilkaset złotych.
Ciekawe jest to, że moje dwa egzemplarze są w różny sposób podpisane - jeden jako Alstom, drugi jako Schneider. Czyżby rebranding/przejęcie? W oczy rzuca się też zapis 10/01 i 02/13, pewnie daty produkcji. 2001 i 2013.
Pora zatem podważyć zaczepy obudowy i zajrzeć do środka. Tak jak pisałem, jest to już elektroniczny przekaźnik czasowy, więc jest odpowiednio mniejszy od starszych, mechanicznych typów. Spodziewamy się w środku płytki PCB.
Płytka jest dwustronna. W środku widzę mostek prostowniczy, kondensator, a dalej sekcję z kondensatorem i rezystorem, która wygląda na zasilacz beztransformatorowy. Dodatkowo w środku jest oczywiście przekaźnik, dwa tranzystory - pewnie do sterowania przekaźnikiem - i główny kontroler MCY74645.
Nie znalazłem jego noty katalogowej, wygląda na to, że to jakiś układ do wewnętrznego użytku. Na naszym forum był już wspominany:
Modyfikacja ustawień przekaźnika czasowego RTx-133: regulacja i odczyt czasu
Schemat włącznika czasowego 230V z regulacją do przekaźnika RM-84
MCY 74645 w przekaźniku Alstom RTX 132 - konfiguracja i zmiana czasu pracy
Chciałem bliżej się przyjrzeć komponentom, więc wylutowałem kondensator (220 uF 25V):
A więc tam są dwa tranzystory - BC546B i BD159. Pewnie jeden do wysterowania drugiego. Z kolei użyty przekaźnik to Relpol RM84-2012-35-1110 (Made In Poland). Widać też warystor - ochrona przed przepięciami.
Podsumowując, urządzenie, choć kompaktowe, spełnia swoje zadanie. Szkoda, że o tym MCY74645 jest tak mało informacji. Ciekawe jak wygląda awaryjność tego typu przekaźników czasowych - czy mieliście styczność z tego typu lub podobnymi rozwiązaniami, jak oceniacie ich długotrwałość?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.