logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powerbanki Baseus vs Samsung: Zasilanie vs Ładowanie Urządzeń USB, Parametry Wyjścia i Moc

SebaD86 16 Maj 2023 17:27 630 2
REKLAMA
  • #1 20582713
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam.

Posiadam 3 powerbanki - 2 firmy Baseus (Taki i taki) i jeden oryginalny Samsunga. Wszystkie pięknie ładują telefony (szybkie ładowania, etc), ale tylko Samsung może zasilać urządzenia na USB. Gdy do Baseusów podłączę urządzenie na USB to działa przez 30 sekund, może minutę i wyłącza się. Jak odłączę i podłączę to ta sama sytuacja - może minuta pracy i nie działa.

I teraz pytanie - jak odróżnić który powerbank tylko ładuje, a który także zasila? Mam parę urządzeń USB które chciałbym czasem zasilać z powerbanka, ale nie wiem na co patrzeć. Parametry wyjścia podobne (5V/9V/12V), moc podobna, pojemność jedyne się różni.
  • REKLAMA
  • #2 20582721
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Podejrzewam że rozchodzi się o prąd płynący do urządzenia. Jeśli jest dość niski, powerbank uznaje, że ładowanie zakończone i "zakręca kurek" żeby nie rozładowywać niepotrzebnie baterii.
    A to oznacza, że będzie to mocno zależne od producenta i od tego co chcesz zasilać (a nie ładować).

Niezależnie, do zasilania urządzeń lepiej sprawdzi się zasilacz :) są gotowe układy ładowarek zasilanych z akumulatorów. Do tego jakiś BMS, koszyk na 18650 i mamy gotowe urządzenie.
  • #3 20582777
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Różne rzeczy mam. Np bujawka dla dziecka, adapter BT w samochodzie, lapmka na USB... To są różne sprzęty, niektóre z zasilaczem, niektóre na samo USB. W każdym przypadku to samo - Baseusy się wyłączają, Samsung ładuje.
    Na elektronice się nie znam, więc szukam gotowych rozwiązań, nie żadnych składaków.
REKLAMA