logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baseus 30000 mAh 65W PD 3.0 QC 3.0 LCD: Ładowanie S8+ i innych urządzeń, porty, bezpieczeństwo

dariusz2021 26 Paź 2022 19:02 2523 35
  • #1 20254268
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Ocena: 155
    Witam. Mam Baseus power bank 30000 mAh 65 W PD 3.0 QC 3.0 LCD. Czy mogę podłączyć S8+ i inne urządzenia do dowolnych portów? Instrukcja, którą czytałem, jest beznadziejna. Żeby nie przekroczyć napięcia i nie uszkodzić baterii w smartfonie, lampce, głośniku przenośnym TRACER SPLASH XXL. Czy to bez znaczenia?
  • #2 20254895
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1891
    Możesz podłączać bez problemu, jak chcesz i co chcesz. Aby power bank podał wyższe napięcie na wyjście, urządzenie odbiorcze musi tego chcieć i musi to zakomunikować power bankowi.
  • #3 20254938
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    To urządzenie, komunikując się z ładowarką, decyduje o napięciu z ładowarki.
    Tak działają urządzenia ładujące szybko w każdym standardzie - jeżeli telefon nie rozpozna szybkiego ładowania mimo załączenia w telefonie, to znaczyć może, że brak jest poprawnej komunikacji z ładowarką.
  • #6 20256237
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2473
    dariusz2021 napisał:
    czy zostawić go i odłączyć nad ranem, bo mogę to przetrzymać pod ładowarką?
    Pozostaw "pod ładowarką". Power bank sam będzie "wiedział", kiedy ma przestać ładować swoje ogniwa.
  • #7 20256398
    dariusz2021
    Poziom 9  
    gumisie napisał:
    dariusz2021 napisał:
    czy zostawić go i odłączyć nad ranem, bo mogę to przetrzymać pod ładowarką?
    Pozostaw "pod ładowarką". Power bank sam będzie "wiedział", kiedy ma przestać ładować swoje ogniwa.
    Ten power bank się sam nie wyłącza. :)

Dodano po 59 [minuty]:

Podłączyłem S8+ pod power bank pod czerwone i miałem szybkie ładowanie. Odłączyłem i podłączyłem ponownie, i brak szybkiego ładowania, pokazuje 1,3 A i 5 V. Od czego to zależy? Pisze ładowanie przy użyciu kabla?
  • #8 20256488
    sq3evp
    Poziom 39  
    Przewód?
    Mam podobną sytuację - mam przewód do szybkiego ładowania USB-C i z jednym telefonem ładuje normalnie, a jak ułoży się dobrze przewód, ładuje szybko. Z inną ładowarką nie mam problemu, ale sugeruje to problem w przewodzie.
  • #9 20256494
    dariusz2021
    Poziom 9  
    sq3evp napisał:
    Przewód?
    Mam podobną sytuację - mam przewód do szybkiego ładowania USB-C i z jednym telefonem ładuje normalnie, a jak ułoży się dobrze przewód, ładuje szybko. Z inną ładowarką nie mam problemu, ale sugeruje to problem w przewodzie.

Ja też mam oryginalny przewód do szybkiego ładowania USB-C, dziwne.

Podłączyłem ponownie i mam szybkie ładowanie. 9 V i z 0,8 A spadło do 0,7 A.
  • #10 20256578
    sq3evp
    Poziom 39  
    Prądem steruje urządzenie ładowane - z moich obserwacji:
    - początek ładowania 9V, ok 1,5A (ok 13.5 W) do 80% (albo 5V 0,5A, ok 7,5W);
    - od 80% 9V 0,9A, a po 90% prąd spad do 0,3A.
    Koniec ładowania - prąd jest taki sam niezależnie czy ładowanie 9V czy 5V z tej samej ładowarki, różnica tylko przewód zwykły USB-C albo QC USB-C.
  • #11 20256587
    dariusz2021
    Poziom 9  
    sq3evp napisał:
    Prądem steruje urządzenie ładowane - z moich obserwacji:
    - początek ładowania 9V, ok 1,5A (ok 13.5 W) do 80% (albo 5V 0,5A, ok 7,5W);
    - od 80% 9V 0,9A, a po 90% prąd spad do 0,3A.
    Koniec ładowania - prąd jest taki sam niezależnie czy ładowanie 9V czy 5V z tej samej ładowarki, różnica tylko przewód zwykły USB-C albo QC USB-C.

Przewód zwykły USB-C od S8+ i 9V, 0,8V i z 0,8A spadło do 0,7A. Wartości trochę się zmieniają. I po naładowaniu mam 88% baterii.
  • #12 20256631
    sq3evp
    Poziom 39  
    A nie masz załączonego oszczędzania baterii w telefonie?
    Moze jakies ustawienia baterii? Zobaczyłby jeszcze z innym zestawem ładowarka + przewód.
  • #14 20256664
    sq3evp
    Poziom 39  
    To nie powinno - samo oszczędzanie zwalnia tylko procesor i przyciemnia wyświetlacz.
    Chyba ze w S8+ robi jeszcze coś. Samsung ma tryb tzw. Ochrony baterii - ładowanie do 85%.
  • #15 20256679
    dariusz2021
    Poziom 9  
    sq3evp napisał:
    To nie powinno - samo oszczędzanie zwalnie tylko procka przyciemnia wyświetlacz.
    Chyba ze w S8+ robi jeszcze cos. Samsung ma tryb tzw. Ochrona baterii - ładowanie do 85%.

Co miałby robić ? Ładuje się do 100%. Chce Pan powiedzieć, aby wyłączyć oszczędzanie baterii przed podłączeniem go do power banku, dobrze zrozumiałem ?
  • #16 20256807
    sq3evp
    Poziom 39  
    Nie wiem, czy ładuje się do 100%, skoro w poście #11 jest, że ładuje się do 88%.
    Piszę tylko, że Samsung ma ochronę baterii, co ogranicza do 85% naładowanie (podobne mechanizmy mają inne urządzenia, pozwala to na wydłużenie czasu pracy akumulatora w urządzeniu).
    Nie sugeruje nic wyłączać - tylko piszę, co może być. Nie wiem, co jest, bo jeżeli jest podłączony i ładuje się tylko do 88%, to sugeruje to problem po stronie telefonu, który steruje ładowarką.
    Jeżeli jest 100%, a za chwilę jest 88%, to problem jest po stronie telefonu - ładowarka nie decyduje o tym, co pokazuje telefon co do poziomu naładowania akumulatora.
    Coś niespójne dane są - w poście #15 ładuje się do 100%, a w poście #11 do 88% - co w końcu jest z tym telefonem?
    czy sprawdzany był z innymi ładowarkami i przewodami?
    Czy problem jest tylko z Baseusem?
    Za mało jest danych, żeby zdalnie stawić diagnozę - to tylko lekarze potrafią.
  • #17 20256995
    dariusz2021
    Poziom 9  
    sq3evp napisał:
    Nie wiem czy ładuje się do 100% skoro w poście #11 jest że ładuj sie do 88%.
    Pisze tylko ze Samsung ma ochronę baterii co ogranicza do 85% naładowanie (podobne mechanizmy maja inne urządzenia, pozwala to na wydłużenie czasu pracy akumulatora w urządzeniu).
    Nie sugeruje nic wyłączać - tylko pisze co może być. Nie wiem co jest, bo jeżeli jest podłączony i ładuje sie tylko do 88% to sugeruje to problem po stronie telefonu, który steruje ładowarka.
    Jeżeli ejst 100% a za chwilę jest 88% to problem po stronie telefonu jest - ładowarka nie decyduje op tym co pokazuje telefon odnośnie poziomu naładowania akumulatora.
    Coś nie spójne dane sa -w poście #15 ładuje sie do 100% a w poście #11 do 88% - co w końcu jest w tym telefonem?
    czy sprawdzany był z innymi ładowarkami i przewodami?
    Czy problem jest tylko z Baseusem?
    Za mało jest danych żeby zdalnie stawić diagnozę - to tylko lekarze potrafią.

Jest ok. Po pełnym naładowaniu telefon pobrało 12% z power banku, więc ze 100% pozostaje 88% :)
  • #18 20257023
    sq3evp
    Poziom 39  
    OK - teraz rozumiem.
    88% pozostało w power banku?
    Jeżeli to, to rozumiem teraz. :) Myślałem, że o telefonie piszesz.
    To też jest pewnie jakieś szacowanie (np. pomiar napięcia akumulatora).
    Rozładowanie akumulatora nie jest liniowe, a pewnie nie ma informacji, jak power bank mierzy pojemność, która pozostała.
  • #19 20257057
    dariusz2021
    Poziom 9  
    sq3evp napisał:
    OK - teraz rozumiem.
    88% pozostało w power banku?
    Jeżeli to, to rozumiem teraz. :) Myślałem, że o telefonie piszesz.
    To też jest pewnie jakieś szacowanie (np. pomiar napięcia akumulatora).
    Rozładowanie akumulatora nie jest liniowe, a pewnie nie ma informacji, jak power bank mierzy pojemność, która pozostała.

Tak jest. :) Są informacje o poziomie naładowania baterii, wolty i ampery w power banku, bo o to Pan pyta? Po rozpakowaniu poziom power banku wynosił 74%, naładowanie go do 100% ładowarką od S8+ zajęło około 10 h. :)
  • #20 20257087
    sq3evp
    Poziom 39  
    Power banki gotowe są ładowane wstępnie i do pełnego naładowania potrzeba czasu.
    Ważne, by zmierzyć, ile Ah pobrał przy ładowaniu i ile oddał, ładując inne urządzenia.
  • #21 20257186
    dariusz2021
    Poziom 9  
    sq3evp napisał:
    Power banki gotowe są ładowane wstępnie i do pełnego naładowania potrzeba czasu.
    Ważne, by zmierzyć, ile Ah pobrał przy ładowaniu i ile oddał, ładując inne urządzenia.

Nie zmierzy, pokazuje jakimi V i A ładuje urządzenia. Załączam zdjęcia. Ładuje lampkę. :)
    Załączniki:
    • Baseus 30000 mAh 65W PD 3.0 QC 3.0 LCD: Ładowanie S8+ i innych urządzeń, porty, bezpieczeństwo 20221029_105153.jpg (686.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Baseus 30000 mAh 65W PD 3.0 QC 3.0 LCD: Ładowanie S8+ i innych urządzeń, porty, bezpieczeństwo 20221029_105203.jpg (782.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Baseus 30000 mAh 65W PD 3.0 QC 3.0 LCD: Ładowanie S8+ i innych urządzeń, porty, bezpieczeństwo 20221029_105205.jpg (792.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 20259194
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2540
    Twój zasilacz bateryjny dostosowuje się do zasilanego urządzenia. Domyślnie ustawia napięcie 5 woltów i prąd 0,5 ampera żeby nie uszkodzić starszych urządzeń przystosowanych do zasilania ze złącza USB.
    Twój zasilacz nie wie, czy coś ładuje, czy zasila, więc nieuprawnione jest nazywanie go ładowarką. Podłączenie do zasilacza akumulatora grozi uszkodzeniem akumulatora. W telefonie jest akumulator lub bateria akumulatorów jeśli są co najmniej dwa akumulatory połączone szeregowo lub równolegle. Podobnie kran w kuchni jest nazywany baterią kuchenną, bo są dwa zawory - jeden do wody ciepłej, drugi do zimnej.
    Możesz sobie podłączać, do zasilacza dowolne urządzenia z kablami w jednym ze standardów (USB, USB-C), a resztą zajmie się elektronika urządzenia, która wymusi na zasilaczu odpowiednio wysokie napięcie.
  • #23 20265212
    dariusz2021
    Poziom 9  
    LEDówki napisał:
    Twój zasilacz bateryjny dostosowuje się do zasilanego urządzenia. Domyślnie ustawia napięcie 5 woltów i prąd 0,5 ampera, żeby nie uszkodzić starszych urządzeń przystosowanych do zasilania ze złącza USB.
    Twój zasilacz nie wie, czy coś ładuje, czy zasila, więc nieuprawnione jest nazywanie go ładowarką. Podłączenie do zasilacza akumulatora grozi uszkodzeniem akumulatora. W telefonie jest akumulator lub bateria akumulatorów, jeśli są co najmniej dwa akumulatory połączone szeregowo lub równolegle. Podobnie kran w kuchni jest nazywany baterią kuchenną, bo są dwa zawory - jeden do wody ciepłej, drugi do zimnej.
    Możesz sobie podłączać, do zasilacza dowolne urządzenia z kablami w jednym ze standardów (USB, USB-C), a resztą zajmie się elektronika urządzenia, która wymusi na zasilaczu odpowiednio wysokie napięcie.

Proszę mi wytłumaczyć lub pokazać, jak podłączyć coś szeregowo lub równolegle do power banku, bo zapomniałem. Ja na serio.
  • #24 20265616
    LEDówki
    Poziom 43  
    Jak są dwa gniazda USB, to już masz równoległe połączenie tych gniazd i odbiorników do nich podłączonych.
    Bateria akumulatorów w zasilaczu bateryjnym jest równoległa.
  • #25 20265719
    dariusz2021
    Poziom 9  
    LEDówki napisał:
    Jak są dwa gniazda USB, to już masz równoległe połączenie tych gniazd i odbiorników do nich podłączonych.
    Bateria akumulatorów w zasilaczu bateryjnym jest równoległa.
    Gniazdo obok drugiego. A szeregowo?
  • Pomocny post
    #26 20265726
    LEDówki
    Poziom 43  
    Szeregowego łączenia odbiorników nie stosuje się w takich urządzeniach. Czasem mogą być szeregowo połączone baterie akumulatorów, ale tego nie widzisz jako użytkownik urządzenia.
  • #27 20265762
    dariusz2021
    Poziom 9  
    LEDówki napisał:
    Szeregowego łączenia odbiorników nie stosuje się w takich urządzeniach. Czasem mogą być szeregowo połączone baterie akumulatorów, ale tego nie widzisz jako użytkownik urządzenia.
    A co do pomiarów przy użyciu miernika?
  • Pomocny post
    #28 20265785
    LEDówki
    Poziom 43  
    Tutaj pojawia się problem z dostępem do styków w gnieździe USB. Dlatego Chińczycy sprzedają mierniki posiadające wtyk i gniazdo, do którego podłącza się odbiornik. Miernik pokazuje napięcie i prąd jaki pobiera urządzenie. Można takie coś zrobić samodzielnie. Wtyk USB i gniazdo połączyć masą. Pomiędzy styki podłączone do 5V można włączyć amperomierz. Po podłączeniu odbiornika (telefon, tablet, czy coś innego, co korzysta z 5V) amperomierz pokaże pobór prądu. Domyślnie jest to ograniczone do 0.5A, ale w pewnym wariantach można uzyskać do ok. 2A. Należy też połączyć od wtyku do gniazda linie D+, D- i można na nich mierzyć napięcie. Ono odpowiada za maksymalny prąd jaki zasilacz odda do obciążenia. Proszę pamiętać, że magistrala USB ze swoimi 5V napięcia zasilającego służy do zasilania różnych urządzeń, w tym telefonów. W takim wypadku komputer podający 5V nie staje się ładowarką! Ładowarka, jeśli urządzenie posiada w sobie akumulator lub baterię akumulatorów, znajduje się wewnątrz urządzenia. Bardzo dobrym przykładem jest laptop - zasilacz na zewnątrz podaje 19V i ok. 3A prądu, wewnątrz latpopa jest bateria akumulatorów dająca napięcie ok. 12V i to wystarcza do pracy laptopa. Laptop może działać bez baterii (nie każdy się uruchomi, co jest zasługą ograniczenia mocy zasilacza sieciowego, która jest uzupełniana mocą pobraną z baterii akumulatorów). Ładowanie baterii akumulatorów odbywa się za pomocą dodatkowej przetwornicy wewnątrz laptopa.
    W telefonie jest podobnie - napięcie 5V z zasilacza sieciowego lub bateryjnego (bateria akumulatorów podłączona do stabilizatora impulsowego 5V) służy do zasilania telefonu i ładowania jego akumulatora lub baterii akumulatorów (co najmniej 2 akumulatory połączone szeregowo lub równolegle.).
  • #30 20273762
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ma wpływ na baterię zasilacza - może ją zablokować układ zabezpieczający. Rozładowanie do 20% nie powoduje ryzyka uszkodzenia akumulatorów zasilacza. Na parametry napięcia wyjściowego nie powinno być wpływu.

Podsumowanie tematu

✨ Baseus 30000 mAh 65W PD 3.0 QC 3.0 LCD to power bank, który automatycznie dostosowuje napięcie i prąd wyjściowy do wymagań podłączonego urządzenia dzięki komunikacji protokołów Power Delivery i Quick Charge. Można bezpiecznie podłączać różne urządzenia, takie jak Samsung Galaxy S8+, lampki czy głośniki przenośne TRACER SPLASH XXL, do dowolnych portów USB, ponieważ to urządzenie odbiorcze steruje parametrami ładowania. Szybkie ładowanie zależy od jakości kabla USB-C oraz ustawień telefonu, np. trybu oszczędzania energii lub ochrony baterii ograniczającej ładowanie do 85%. Power bank sam kontroluje proces ładowania swoich ogniw i można go pozostawić pod ładowarką bez ryzyka przeładowania. Rozładowanie power banku do zera może aktywować zabezpieczenia, ale ładowanie po wyłączeniu jest bezpieczne. Problem z ładowaniem głośnika bezprzewodowego może wynikać z braku wsparcia dla szybkiego ładowania w urządzeniu odbiorczym, co powoduje brak komunikacji z power bankiem. W takich przypadkach zaleca się użycie standardowej ładowarki. Power bank posiada porty USB działające równolegle, natomiast szeregowe łączenie odbiorników nie jest stosowane. Do pomiaru napięcia i prądu można użyć specjalnych mierników USB z wtykiem i gniazdem, które umożliwiają monitorowanie parametrów ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA