logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamek elektromagnetyczny ZE-2: napięcie spada po podłączeniu, nie działa z ZDZP - rady?

Jurek-5 19 Maj 2023 12:25 333 3
REKLAMA
  • #1 20586686
    Jurek-5
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z zamkiem elektromagnetycznym ZDZ/ZE-2, który jest podłączony do zasilacza ZDZP. Zamek przestał działać. Zakupiłem i wymieniłem na nowy i również nie działa. Stwierdziłem, że po odłączeniu zamka od przewodu zasilającego (ZDZP) napięcie na przewodzie w momencie naciśnięcia przycisku domofonu jest ok.14V. Natomiast po podłączeniu zamka w momencie naciśnięcia przycisku domofonu napięcie wynosi ok. 0,4V.
    Podłączyłem również nowy zasilacz ZDZP - efekt taki sam.
    Nie potrafię tego zrozumieć. Proszę o radę co mam zrobić.
    Instalacja ma ok. 20 lat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20586691
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Test robisz w pełnej (wiec starej) instalacji, czy po demontażu na stanowisku testowym?

Piję do tego, ze możesz meic straty na instalacji, np zaśniedziałe styki. Bez obciążenia mierzysz napięcie, pod obiązenm siada do nieużytecznego, typówka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20586803
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Lub wilgoć spowodowała korozję drutu, gdzieś w gruncie.
    Jeśli została choć jedna wolna żyła - spróbuj zamieniać kolejno.
    Może być też tak, ze wszystkie żyły skorodowały, a bez obciążenia mierzysz napięcie "na śniedzi".
  • #4 20587177
    Jurek-5
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuję za okazaną pomoc. Okazało się, że problem jest z kablem zasilającym zamek, prawdopodobnie wilgoć lub nornica.
    Jeszcze raz dziękuję.
REKLAMA