Witam
Zakupiłem FUJITSU P757 8GB DDR4 SSD M.2 NVMe (używany) oraz 4xWestern Digital Ultrastar DC HC330 10TB (nowe zakupione rok temu dla serwerowni jako zapas i nie rozpakowane) z których to elementów chcę zbudować serwer NAS z oprogramowaniem TrueNAS Scale. Na dysku NVMe zainstalowałem Debian 10 i CasaOS na razie. Niestety komputer nie widzi dysku WD (na razie jeden podłączyłem). Na zagranicznych forach przeczytałem, że problem może stanowić podawanie 3.3V na 3 pin we wtyczce zasilania od strony wtyczki danych. Zakleiłem na dysku ten pin. Sprawdziłem miernikiem czy połączenie z pinami 1 i 2 zostało przerwane.
Po włączeniu komputera słyszę dźwięki błędu płyty głównej (chyba 4) i sytuacja nie zmienia się. W BIOS brak dysku.
Po wpisaniu
dysku nie ma na liście.
W CasaOS dysk pokazuje się jako: sda (WDC_WUS721010ALE6L4 - 9.1 TB)
ale po próbie formatowania
GParted również pokazuje błąd I/O
Według specyfikacji komputer obsługuje SATA 3.
Co mogę jeszcze zrobić?
EDIT:
Po numerze seryjnym odczytałem następujące informacje o nim:
Wyjaśniało by to czemu zaklejanie pinu nic nie dało
Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:
Mam u siebie dysk zewnętrzny 3,5'' 2TB WD. Zamieniłem dyski twarde miejscami. Dysk w kompie 2TB chodzi normalnie. Dysk 10TB po przełożeniu do obudowy zachowuje się bez zmian a dźwięki błędów przy uruchamianiu pochodzą od niego nie z płyty głównej kompa
Zakupiłem FUJITSU P757 8GB DDR4 SSD M.2 NVMe (używany) oraz 4xWestern Digital Ultrastar DC HC330 10TB (nowe zakupione rok temu dla serwerowni jako zapas i nie rozpakowane) z których to elementów chcę zbudować serwer NAS z oprogramowaniem TrueNAS Scale. Na dysku NVMe zainstalowałem Debian 10 i CasaOS na razie. Niestety komputer nie widzi dysku WD (na razie jeden podłączyłem). Na zagranicznych forach przeczytałem, że problem może stanowić podawanie 3.3V na 3 pin we wtyczce zasilania od strony wtyczki danych. Zakleiłem na dysku ten pin. Sprawdziłem miernikiem czy połączenie z pinami 1 i 2 zostało przerwane.
Po włączeniu komputera słyszę dźwięki błędu płyty głównej (chyba 4) i sytuacja nie zmienia się. W BIOS brak dysku.
Po wpisaniu
Cytat:sudo fdisk -l
dysku nie ma na liście.
W CasaOS dysk pokazuje się jako: sda (WDC_WUS721010ALE6L4 - 9.1 TB)
ale po próbie formatowania
Cytat:Warning: Error fsyncing/closing /dev/sda: Błąd wejścia/wyjścia Error: Błąd wejścia/wyjścia during read on /dev/sda Error: Błąd wejścia/wyjścia during write on /dev/sda Warning: Error fsyncing/closing /dev/sda: Błąd wejścia/wyjścia
GParted również pokazuje błąd I/O
Według specyfikacji komputer obsługuje SATA 3.
Co mogę jeszcze zrobić?
EDIT:
Po numerze seryjnym odczytałem następujące informacje o nim:
Cytat:VLA Drive ASM 10.0TB, 512e, SATA P3_PWDIS_Not Support, OEM-STD, Secure Erase
Wyjaśniało by to czemu zaklejanie pinu nic nie dało
Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:
Mam u siebie dysk zewnętrzny 3,5'' 2TB WD. Zamieniłem dyski twarde miejscami. Dysk w kompie 2TB chodzi normalnie. Dysk 10TB po przełożeniu do obudowy zachowuje się bez zmian a dźwięki błędów przy uruchamianiu pochodzą od niego nie z płyty głównej kompa