logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja sieci 3-fazowej: zabezpieczenia, uziom i połączenie z domem - 140m przewodu 4-żyłowego

asfixcom 22 Maj 2023 19:37 801 18
  • #1 20590668
    asfixcom
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Cześć,

Podpowiedzcie proszę jak sobie poradzić z taką instalacją bo różne opinie i schematy w sieci widzę i same sobie zaprzeczają.
    Jest sobie linia napowietrzna 3 fazowa z przewodem neutralnym, schodzi po słupie na dole łączy się z krótką bednarką do przyłącza tak N jest połączony z tą bednarką (to instalacja od PGE), dalej idzie sobie od przyłącza pod ziemią ponad 140m do mnie przewodem 4 żyłowym. Dalej obok domku mam swoją wkopaną bednarkę 20m z 2 szpilami wbitymi dość głęboko około 3m, bednarka połączona z instalacją odgromową. I teraz tak mam skrzynkę przyłączeniową i tam chcę podłączyć się do instalacji w domku. Czy przy skrzynce łączę swój uziom z neutralnym z sieci po czym rozdzielam na różnicówce by za nią już nie łączyć czy też ogromowa z PE jako osobny kabel a neutralny z sieci jako osobny?
    Instalacja sieci 3-fazowej: zabezpieczenia, uziom i połączenie z domem - 140m przewodu 4-żyłowego

Pozdrawiam
  • #2 20590678
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3525
    Jak tu odpowiedzieć, skoro nawet nie wspomniałes, w jakim układzie sieci zasilającej jest instalacja zasilania budynku (?)
    Bo Twój opis sugeruje, że to TT, ale za chwilę sam sobie zaprzeczasz :
    asfixcom napisał:
    Jest sobie linia napowietrzna 3 fazowa z przewodem neutralnym, schodzi po słupie na dole łączy się z krótką bednarką do przyłącza tak N jest połączony z tą bednarką (to instalacja od PGE)
    Potrzebny elektryk, niestety.
  • #3 20590690
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    asfixcom napisał:
    Jest sobie linia napowietrzna 3 fazowa z przewodem neutralnym

Jesteś pewien, że to jest neutralny? (również może to być PEN?)
    Podaj wpierw jaki układ sieci dostarcza dostawca? (jest to TT, czy TNC ?)
  • #4 20590715
    asfixcom
    Poziom 10  
    No właśnie nie wiem jaka linia, to wieś, stare słupy betonowe. Tyle co widziałem to że 4 przewody ale dokręcili przy okazji kawałek bednarki do słupa i w skrzynce przyłączeniowej jest połączony N z tym uziomem na takiej szynie.
  • #5 20590725
    kokapetyl
    Poziom 43  
    asfixcom napisał:
    No właśnie nie wiem jaka linia

Trzeba zaciągnąć informację od dostawcy, lub odczytać w umowie.
  • #6 20590750
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    asfixcom napisał:
    Podpowiedzcie proszę jak sobie poradzić z taką instalacją bo różne opinie i schematy w sieci widzę i same sobie zaprzeczają.

Tak, ponieważ obecnie każdy może się wypowiedzieć na forum. Szkolnictwa zawodowego i techników nie ma, więc pozostają kursy na Uniwersytecie Jutuba. A tam także każdy może "wrzucić filmik" bez żadnej odpowiedzialności, a nawet sprzeczny z obecną wiedzą.
    elpapiotr napisał:
    Potrzebny elektryk, niestety.

Niestety za późno. Instalacja w domku jest tak prosta, że po dniu oglądania jutuba jesteś specjalistą. Tak przynajmniej twierdzą ci z jutuba,
  • #7 20590776
    asfixcom
    Poziom 10  
    Znalazłem w umowie że to TN-C:

Dodano po 39 [minuty]:

Zaktualizowałem rysunek i zgodnie z info z sieci tak jest poprawnie, wolę jednak zapytać specjalistów bo mimo że jestem elektrykiem to nie praktykującym. Więc proszę o info czy tak jest prawidłowo, dalej ma być rozdzielnia z różnicówką i wył. nadprądowymi.

Prośba o potwierdzenie
  • #8 20590859
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Piszesz, że "w tym miejscu łaczysz PEN z PE (uziomy, odgrom)" ... itd. Co to za "miejsce" ?
  • #9 20590875
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    asfixcom napisał:
    dalej ma być rozdzielnia
    Co znaczy dalej?
    Ty masz PEN wprowadzić do rozdzielnicy, w niej dokonać rozdziału PEN a szynę PE połączyć z GSU/GSW a tę z uziomem.
  • #10 20590876
    asfixcom
    Poziom 10  
    to złączka które pokazałem strzałką. Ogólnie jest w skrzynce przyłączeniowej na zewnątrz budynku na ścianie. Połączenie przewodów ziemnych z cieńszymi 4mm miedzianymi.
    Dopiero z tąd przewody pójdą do właściwej rozdzielni w środku około 6m dalej.
    Na rysunku może być to słabo widoczne ale wszystkie przewody tam wchodzą, jest tam też wyłącznik główny dla fazowych.
  • #11 20590899
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Coś mi tu nie pasuje.
    Mamy rozumieć, że drastycznie zmieniasz przekrój przewodów z 25 mm² na 4 mm² ?
    Ciekawe, ciekawe.
    I ani słowa o zabezpieczeniach na zasilaniu.
  • #12 20591008
    asfixcom
    Poziom 10  
    elpapiotr napisał:
    Mamy rozumieć, że drastycznie zmieniasz przekrój przewodów z 25 mm² na 4 mm² ?

Nie no co Ty do gniazdek użyję przewodu 16mm

Proponuję osobom które nie chcą pomóc nie odzywać się wcale, wprowadza tylko zamieszanie.

Dodano po 2 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    I ani słowa o zabezpieczeniach na zasilaniu.

bo nie o tym mowa, przeczytaj pytanie lub daj sobie spokój z tym wątkiem

Dodano po 14 [minuty]:

zbich70 napisał:
    Ty masz PEN wprowadzić do rozdzielnicy, w niej dokonać rozdziału PEN a szynę PE połączyć z GSU/GSW a tę z uziomem.

a jaka jest różnica pomiędzy rodzielnicą główną gdzie montuję różnicówkę a przyłączem na ścianie 6m dalej? mógłbym nie łączyć mojego PE z N z sieci i oba wprowadzić do rozdzielni w domu i dopiero tam połączyć na złączce ale po co skoro na ścianie mam już kabel 5x4mm i już tam mogę je rozdzielić.
    domek niewielki, mały pobór mocy. Bezpieczniki przed odbiornikiem 16A
  • #13 20591025
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    To może przedstaw zdjęcia tej instalacji, może coś się rozjaśni.
  • #14 20591290
    asfixcom
    Poziom 10  
    zbich70 napisał:
    To może przedstaw zdjęcia tej instalacji, może coś się rozjaśni.

Zdjęcia kabli mam zrobić?

Narysowałem prostacki schemat jak ja to widzę.
    Przychodzi pod ziemią kabel 4 żyłowy z sieci TN-C przy domku zawieszę puszkę przyłącza tam będzie kabel 5 żyłowy do obiektu, dochodzi tam też moje PE z benarki i szpilek.
    Generalnie nie wiem czy mogę połączyć N z sieci z moim PE by rozdzielić go różnicówką czy tez zostawić osobno.
  • #16 20591320
    kokapetyl
    Poziom 43  
    asfixcom napisał:
    Generalnie nie wiem czy mogę połączyć N z sieci z moim PE

Generalnie jest to zabronione w formie jaką przedstawiasz (mylisz nazewnictwo), nie wolno łączyć PE z N.
    Projekt taki powinien wykonać ktoś kto ma uprawnienia, Ty raczej ich nie masz.
    asfixcom napisał:
    Narysowałem prostacki schemat

Jest na tyle prostacki, że nic z niego nie wynika.
    asfixcom napisał:
    Proponuję osobom które nie chcą pomóc nie odzywać się wcale, wprowadza tylko zamieszanie.

W tym punkcie się zgadzam z Tobą, jednak to Ty sam wprowadzasz je największe.
  • #17 20591332
    asfixcom
    Poziom 10  
    kokapetyl napisał:
    Generalnie jest to zabronione w formie jaką przedstawiasz (mylisz nazewnictwo), nie wolno łączyć PE z N.

jeśli pomyliłem nazewnictwo i to przeszkadza w odpowiedzi wszystkowiedzącym to przepraszam i poprawię się: Czy mogę w takim przypadku połączyć PEN z sieci z moim PE z bednarki? oczywiście przed rozdzielnicą.
  • Pomocny post
    #18 20591338
    kokapetyl
    Poziom 43  
    @Tomek.K. podał Ci link, tam masz opisane jak dokonać rozdziału PEN.
  • #19 20591364
    asfixcom
    Poziom 10  
    Jeżeli odległość złącza od budynku wynosi nie więcej niż kilka metrów, zacisk PEN w złączu łączy się z uziomem budynku. Zawsze jednak zacisk PEN w złączu musi być uziemiony.

to rozwiewa moje wątpliwości

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji sieci 3-fazowej w budynku, w tym połączenia przewodu 4-żyłowego z przyłączem oraz uziemienia. Użytkownik poszukuje informacji na temat prawidłowego podłączenia przewodów neutralnych i uziemienia w kontekście układu TN-C. W odpowiedziach podkreślono znaczenie rozdziału przewodu PEN na PE i N w rozdzielnicy oraz konieczność uziemienia zacisku PEN. Użytkownik został również zachęcony do zapoznania się z typami sieci oraz do konsultacji z osobą posiadającą odpowiednie uprawnienia elektryczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA