logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie instalacji jednofazowej: jakie esy, połączenia Pe z N, uziemienie?

zimny18stok 04 Lis 2009 14:12 6326 12
  • #1 7214468
    zimny18stok
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Instalacja jedno fazowa -> pion -> licznik -> 3 esy (rozbicie na 3 obwody, 2 x gniazda + oświetlenie). Instalacja gniazdowa jest położona w całości 3x2,5mm2, a oświetleniowa w całości 3x1,5mm2.

załączam rysunek :Podłączenie instalacji jednofazowej: jakie esy, połączenia Pe z N, uziemienie?

Pytania:

a) jakie esy na jaki obwód
    1 obwód około 12 gniazd tj. kuchnia + korytarz
    2 obwód około 12 gniazd reszta domu tj. 2 pokoje + łazienka
    3 obwód oświetleniowy obejmujący cały dom tj. 5 pomieszczeń

b) w całości mam położoną nowa instalacje 3 żyłową która sam kładem. W puszkach oświetleniowych wszędzie łączyłem Pe z N czy to nie jest błędem. Bo w puszkach gniazdowych nie ma tego problemu ponieważ do gniazda dochodzą N + L + Pe na kołek.

c) pod co podłączyć żyłę Pe z trzech głównych puszek jeżeli ta instalacja nie posiada uziemienia?

Proszę o odpowiedzi. Z góry dziękuje
  • #2 7214602
    alfaam
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    co tu się rozpisywać ... elektryk by się przydał, spieprzone to trochę
  • #3 7214680
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    a) osobne "eski" na kuchnie, łazienkę i "resztę" jak tej reszty będzie dużo to rozbić na dwie - np lewa część domu i prawa. standardowo eski 16A na gniazda i 10A na oświetlenie.
    Na łazienkę przydałaby się różnicówka (zresztą na całość też)

b) zwarcie N i PE w instalacji oświetlenia to BŁĄD.

c) skoro i tak robisz całą instalację to zrób i uziemienie, lub chociaż punkt rozdziału jeśli można i podłącz wszystkie PE (gniazd i oświetlenia).
  • #4 7214686
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Jak się nie umie, to się idzie do szkoły. Instalacja wykonana w stylu lat pięćdziesiątych i do takich urządzeń się nadaje. Taka retro-instalacja.
  • #5 7214710
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 936
    Zdecydowanie trzeba by zacząć od tego, że nie powinieneś się brać za wykonawstwo tej instalacji. Osąd na podstawie załączonego rysunku. Brak elementarnej wiedzy.
    Instalacja nie spełnia wymaganych podstawowych przepisów.
    - brak przewodu PE,
    - brak zabezpieczenia różnicowo-prądowego,
    - zbyt duża liczba gniazd na jednym obwodzie.
    Takiej instalacji nie ma prawa odebrać żaden elektryk.

Jeżeli nie chcesz aby ktoś uległ porażeniu w tym domu poproś kogoś kto na tym się zna. Tak będzie lepiej dla Ciebie i Twojej rodziny.
    Jest jeszcze parę innych kwestii w kwestii których jesteś przekonany zapewne, że poradzisz np. prawidłowo podłączone gniazdo, lub wyłącznik schodowy, ale to są już detale.

ps. zawsze mnie ten retrofood uprzedzi. :cry:
  • #6 7214744
    zimny18stok
    Poziom 10  
    To napiszcie co jest źle. Znam takie zasady jak kuchnia i łazienka osobny obwód i do tego zabezpieczone różnicówką.

Mam pytanie jeszcze ile moge gniazd zamontować na obwodzie nie połączonym w pierścień?
  • #7 7214755
    Patryk 18
    Poziom 12  
    Ocena: 56
    Rozdziel przewód PEN ( bo sieć jest w 99% w TN-C , upewnij się) wykorzystaj to że masz 3 przewody do gniazd tzn, przewody Pe I N nie moga łączyc się za roznicowką, przed ktorą nalezy rozdzielic PEN, ewentualnie daj jedną roznicowke na całość

Dodano po 1 [minuty]:

no znasz zasady i gdzie jest ten wyłącznik roznicowo prądowy?

Dodano po 7 [minuty]:

do 10 gniazd
  • #8 7214824
    zimny18stok
    Poziom 10  
    Nie ma róznicówki ponieważ jest to stary budynek mieszkalny w którym mieszka nie jedna rodzina(czyli wspólnota). Do budynu dochodzą tyko 2 druty L i N (1 faza).Instalacja jest w systemie TNC a instalacja, która tu wczesniej sie znajdowala była aluminiowa. Ja wymieniłem całą instalacje na 3 żłową. a do licznika puściłem kabel 5x4mm2 zeby w przysłosci była mozliwosc podłączenia 3 faz. Różnicówki nie przewiduje bo z tego co mi wiadomo W układzie TNC nie wolno
    zgodnie z przepisami instalować wyłączników różnicowopradowych.

Dodano po 17 [minuty]:

b) w całości mam położoną nowa instalacje 3 żyłową która sam kładem. W puszkach oświetleniowych wszędzie łączyłem Pe z N czy to nie jest błędem. Bo w puszkach gniazdowych nie ma tego problemu ponieważ do gniazda dochodzą N + L + Pe na kołek.

Podłączenie instalacji jednofazowej: jakie esy, połączenia Pe z N, uziemienie?

chodziło mi o to nie wiem czy mnie dobrze zrozumieliście
  • #9 7215377
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    zimny18stok napisał:

chodziło mi o to nie wiem czy mnie dobrze zrozumieliście

Zrozumielismy Cie doskonale. Wezwij elektryka, bo pozabijasz ludzi.
  • #10 7215382
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Po pierwsze, nigdzie NIE WOLNO łączyć PE z N!
    Po drugie, w oświetleniu MUSI BYĆ PE!
    Po trzecie, TN-C masz tylko na zasilaniu, a instalacja jest w TN-S! Więc skąd ta myśl, że nie wolno instalować różnicówki? Że niby w nowych domach 3 przewody ze słupa schodzą? Nonsens
    Po czwarte, wszystkie gniazda wtykowe MUSZĄ BYĆ zabezpieczone wyłącznikiem różnicowopradowym!
    A poza tym to od kiedy to przez wyłącznik przechodzi PE i N?

Instalacja wykonana w stylu lat 50. Obecnie robi się to zupełnie inaczej...
    Niezależne obwody:
    -Zmywarki
    -Piekarnika
    -Często mikrofali
    -Kuchenki elektrycznej
    -Gniazd kuchennych (jak duża kuchnia to często więcej niż jeden)
    -Pralki
    -Gniazd w pokojach (kilka pokoi to i więcej obwodów)
    -Przynajmniej 2 oświetleniowe obwody
    -Bolier czy nawet kocioł gazowy - osobny obwód
    -Łazienki
    -I inne (wszystko powyżej 2 kW osobny obwód).

PE to najważniejszy przewód w całej instalacji!

A ty lepiej wezwij elektryka, bo skończy się to źle...
  • #11 7215403
    zimny18stok
    Poziom 10  
    Chyba to forum jest po to żeby pomagać. To możecie mi wkońcu napisać co mam zrobić z tym Pe jeżeli cały dom nie ma uziemienia a jest to dom wspólnoty mieszkaniowej i do wykonania tego uziemienia jest potrzebna zgoda wszystkich! I jeżeli macie pisać posty typu wezwij elektryka to mi wogóe nie pomagacie ! Bo jak sobie z tym nie poradze to wtedy go wezwe i wiem o tym dobrze!
  • #12 7215410
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Ale problem jest w tym, że ty sobie już z tym nie radzisz niestety...
  • #13 7215421
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1502
    Chyba już koledzy wystarczająco zniechęcili Cię do samodzielnego wykonywania instalacji- z Twoich postów wynika, że nie posiadasz choćby elementarnej wiedzy z zakresu instalatorstwa elektrycznego. Poproś znajomego elektryka o pomoc w wykonaniu tej instalacji (w końcu od czegoś oni są)- nie wszystko można zrobić samemu...
    Pozwolę sobie zamknąć ten temat- zanim będzie, że dzięki naszym poradom stała się komuś krzywda.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania instalacji elektrycznej jednofazowej w starym budynku mieszkalnym z systemem TN-C na zasilaniu i nową instalacją 3-żyłową (L, N, PE) w całym domu. Poruszono kwestie doboru zabezpieczeń (ES-y) dla trzech obwodów: dwóch gniazdowych (po około 12 gniazd każdy) i jednego oświetleniowego (5 pomieszczeń). Zalecane jest stosowanie bezpieczników 16A dla obwodów gniazdowych i 10A dla oświetleniowych oraz rozdzielenie obwodów kuchni, łazienki i pozostałych pomieszczeń, a także zastosowanie wyłącznika różnicowoprądowego (różnicówki) dla ochrony, mimo że w systemie TN-C na zasilaniu różnicówki są kontrowersyjne. Podkreślono, że łączenie przewodów PE z N w puszkach oświetleniowych jest błędem i niedopuszczalne, a przewód ochronny PE musi być obecny w instalacji oświetleniowej i gniazdowej. Wskazano, że w instalacji TN-S (oddzielne PE i N) różnicówki są wymagane i nie ma zakazu ich stosowania. W przypadku braku uziemienia w budynku wspólnotowym, podłączenie przewodu PE jest problematyczne i wymaga zgody wspólnoty na wykonanie uziemienia lub punktu rozdziału PE. Zwrócono uwagę na konieczność rozdzielenia przewodu PEN na PE i N przed wyłącznikiem różnicowoprądowym oraz ograniczenie liczby gniazd na jednym obwodzie do około 10. Ogólnie instalacja wykonana samodzielnie bez odpowiedniej wiedzy jest niezgodna z normami i stwarza zagrożenie porażenia prądem, dlatego zaleca się konsultację z wykwalifikowanym elektrykiem.
REKLAMA