logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja dwuprzewodowa - róznicówka i PE w gniazdach

prosiak_wej 26 Sie 2017 18:12 10515 7
  • #1 16664819
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Hej!
    Jestem w trakcie remontu pracowni, ostatecznie będę budował instalację nn oraz 12VDC od zera. Problem jest taki, że w domu jest instalacja czteroprzewodowa, a wszelkie gniazdka w ścianach idą na dwóch przewodach, bez podłączonego bolca. Do pracowni też dochodzi kabel dwużyłowy - N i L. Chcę zastosować już po swojej stronie podział N na PE i N, różnicówkę i dalej eski. Czy z przewodu neutralnego przed różnicówką mogę wydzielić PE i podłączyc tam trzeci przewód? Co do uziemienia - nie ma go nigdzie. Cztery przewody z masztu idą do licznika, od licznika cztery przewody, bezpieczniki i już druty po ścianach.

Instalacja dwuprzewodowa - róznicówka i PE w gniazdach
  • #2 16664828
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4277
    Pomijając drobne nieścisłości w nazewnictwie możesz tak zrobić.
    Pod warunkiem, że zasilanie jest w układzie TN-C.
    Pozostaje jeszcze kwestia przekroju przewodu zasilającego i mocy jaką go obciążysz.
  • #3 16664838
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Kwestie mocy nie powinny razić, bo 3kW raczej nie przekroczę, a dostaję "od ściany" miedź 2,5mm.
    Co do zasilania (jeśli dobrze rozumiem - budynku, czy nawet sieci przesyłowej) - nie mam pojęcia. Pamięta na pewno Gierka, stacja trafo na czterech betonowych nogach w polu :)
    Jakie nieścisłości w nazewnictwie? Co się poprawię na przyszłość ;)
  • #4 16664847
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Musisz najpierw znaleźć umowę z dostawcą energii (lub warunki przyłączenia) i tam szukać informacji jaki jest układ sieciowy, czyli w skrócie literek TT lub TN.
    Bo bez tego nie wiadomo czy na zasilaniu masz PEN czy N.
    Jeśli układ TT to nie możesz wykorzystać przewodu N do ochrony.

Tak czy owak sugeruję, aby zajął się tym elektryk, który wykona to tak ja trzeba, zrobi pomiary a na koniec wystawi papier, na którym się podpisze imieniem i nazwiskiem oraz numerem aktualnego świadectwa kwalifikacji.
  • #5 16664955
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    prosiak_wej napisał:
    Cztery przewody z masztu idą do licznika, od licznika cztery przewody, bezpieczniki i już druty po ścianach.
    To zasianie z linii napowietrznej.
    Nie jest takie oczywiste że tam jest TN-C.
  • #6 16665105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16665112
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Linia napowietrzna - tak (cztery aluminiowe przewody luzem).
    Umowa - sprzed 30 lat. Podpisana w 1987, do chwili obecnej bez zmian. Jedynie wymienili licznik z mechanicznego Pafal-a na elektroniczny Apator.
    Jutro będę miał dostęp do archiwów, to poszukam umowę z dostawcą.
  • #8 16665466
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Lepiej zadzwoń do lokalnego ZE i się zapytaj o typ sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę instalacji elektrycznej w pracowni, mając do czynienia z instalacją czteroprzewodową w domu oraz dwużyłowym kablem (N i L) w nowym pomieszczeniu. Zastanawia się nad możliwością podziału przewodu neutralnego (N) na przewód ochronny (PE) oraz neutralny (N) przed różnicówką. Odpowiedzi wskazują na konieczność ustalenia układu sieciowego (TT lub TN) oraz zalecają konsultację z elektrykiem, który przeprowadzi pomiary i zapewni odpowiednie dokumenty. Użytkownik posiada umowę z dostawcą energii sprzed 30 lat, co może wpływać na aktualność informacji o sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA