logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Kombajn Bizon - Poszukiwany elektryk z woj. Kujawsko-pomorskiego do instalacji elektrycznej

darfur5 25 Maj 2023 19:51 795 12
  • #1 20594379
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1712
    Witam. Szukam elektryka najlepiej z woj. Kujawsko-pomorskiego który zna się na instalacji elektrycznej kombajnu Bizon.
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • #3 20595619
    darfur5
    Poziom 35  
    Problem jest z czujnikiem spadku ciśnienia oleju w silniku. Ciśnienie oleju na zegarze jest w zakresie zielonego pola ale świeci się kontrolka no i sygnał dźwiękowy. Wymieniłem czujnik ale nie ma efektu, przewód elektryczny czujnika zdjęty ze styku czujnika też niczego nie zmienia. Czujnik jak mi się wydaje steruje masą więc sądzę,że problem jest gdzieś dalej w instalacji ale nie za bardzo ogarniam tę maszynę.
  • #4 20595785
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Nie musisz nikogo zatrudniać.

Winny jest przewód łączący czujnik z przekaźnikiem. Po prostu przeprowadź nowy kabel, bezpośrednio z czujnika do zegarów.
    Dodatkowo możesz wymienić przekaźnik, gdyż po tylu latach będzie już zużyty.
  • #5 20596231
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    darfur5 napisał:
    Ciśnienie oleju na zegarze jest w zakresie zielonego pola ale świeci się kontrolka no i sygnał dźwiękowy.
    Te czujniki psuły się jak złoto, nawet na gwarancji. Ustal przy pomocy manometru, czy jego wskazania są prawdziwe. żeby się nie okazało, że czujnik parametryczny wisi i pokazuje od czapy, a z panewek wióry lecą.
  • #6 20596838
    darfur5
    Poziom 35  
    Zegar ciśnienia oleju zachowuje się normalnie czyli po odpaleniu silnika rusza od zera dalej na zielone pole , no i po zgaszeniu powoli opada do zera. Podczas zwiększania lub zmniejszania obrotów silnika wskazówka lekko zmienia swoje położenie. Olej wymieniany regularnie a zastosowany Mobil Delvac HP 15W40. W spuszczanym oleju nie ma nic podejrzanego, kolor normalny żadnego brokatu lub innych błyskotek. Wykręciłem czujnik i odpaliłem silnik no i fajerwerków nie było, nie zalało mnie olejem a raczej "krwawiło" czyli delikatnie siączył się olej. Ten czujnik to koniec magistrali olejowej? Tu są dwa czujniki oleju i wygląda na to ,że jeden jest na zegar a drugi na kontrolkę spadku ciśnienia.
  • #7 20597101
    robokop
    darfur5 napisał:
    Wykręciłem czujnik i odpaliłem silnik no i fajerwerków nie było, nie zalało mnie olejem
    Czyli nie masz ciśnienia.

Dodano po 1 [minuty]:

darfur5 napisał:
    Tu są dwa czujniki oleju i wygląda na to ,że jeden jest na zegar a drugi na kontrolkę spadku ciśnienia.
    No tak - jeden to parametryczny, rezystancyjny, a drugi zwiera do masy obwód kontrolki.

Dodano po 46 [sekundy]:

darfur5 napisał:
    W spuszczanym oleju nie ma nic podejrzanego, kolor normalny żadnego brokatu lub innych błyskotek.
    Poczekaj, powoli, niech w robotę pójdzie.
  • #8 20597222
    darfur5
    Poziom 35  
    Skoro czujnik zwiera masę w obwodzie kontrolki to dlaczego po zdjęciu przewodu dalej jest obwód zamknięty na tę kontrolkę.
  • #9 20597282
    robokop
    A dlaczego wróbelek ma dwie nózki? Wysiliłeś się na sprawdzenie manometrem rzeczywistego ciśnienia oleju? Po zwarciu przewodu czujnika do masy coś się zmienia?
  • #10 20597299
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    darfur5 napisał:
    Skoro czujnik zwiera masę w obwodzie kontrolki to dlaczego po zdjęciu przewodu dalej jest obwód zamknięty na tę kontrolkę.
    Bo pewnie przewód się gdzieś przetarł i zwiera do masy.
  • #11 20597367
    robokop
    balonika3 napisał:
    Bo pewnie przewód się gdzieś przetarł i zwiera do masy.
    Nie zdarzało się, wiązki są poprowadzone dość przemyślanie, do tego w oplocie. Co prawda szczurki potrafią napsocić, ale tutaj bym sie skupił na tym -
    darfur5 napisał:
    Wykręciłem czujnik i odpaliłem silnik no i fajerwerków nie było, nie zalało mnie olejem a raczej "krwawiło" czyli delikatnie siączył się olej.
    Powinno zdrowo rzygnąć. Nie pamiętam czy tam jest czujnik zaniku NO czy NC, ale jak pracowałem jako operator jeszcze, to zegar wskazujący ciśnienie nigdy nikogo nie interesował - ważna była sama kontrolka i wskaźniki temperatury wody i oleju. Jak temperatura oleju rosła, to znaczyło że trzeba otrzepac kratkę chłodnicy.
  • #12 20694923
    darfur5
    Poziom 35  
    Witam. BIZON rocznik 1992 kolejny sezon zakończył bezawaryjnym sukcesem. Na podłączonym manometrze ciśnienie oleju 3,5 na wolnych obrotach, do 5,0 na maksymalnych na zimnym silniku. Po kilku godzinach na pełnych obrotach ciśnienie spadło do około 4,0 bar więc wskazania zegara na pulpicie były takie same jak wskazania podłączonego manometru. Przyczyną świecenia kontrolki spadku ciśnienia oleju i sygnału dźwiękowego była skorodowana i ukruszona złączka przewodu masowego przy kontrolce ciśnienia oleju który zwierał do blachy zabudowy czyli do masy. Co do przemyślności ułożenia instalacji elektrycznej w tej maszynie to ma ona wiele do życzenia i ryzyko przetarć jest spore ale mimo to jestem pod wrażeniem. Połatałem jeszcze parę kabelków tak zupełnie przy okazji , że pulpit był rozebrany.Zegar obrotów silnika i motogodzin też ożył. Dziękuję koledze " Piachu 1994 " za podpowiedź i spokojne podejście do tematu. Bizon poszedł w robotę i ją zrobił.
  • #13 20696538
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    darfur5 napisał:
    Dziękuję koledze " Piachu 1994 " za podpowiedź i spokojne podejście do tematu. Bizon poszedł w robotę i ją zrobił.

Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
    Najważniejsze, że miałeś chęci do działania - bez tego nic by się nie zrobiło 🙂

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z czujnikiem spadku ciśnienia oleju w kombajnie Bizon. Użytkownik poszukiwał elektryka z województwa Kujawsko-Pomorskiego, aby zdiagnozować usterkę. Po wymianie czujnika i braku efektów, uczestnicy sugerowali sprawdzenie przewodów oraz przekaźnika. Ostatecznie, po podłączeniu manometru, ustalono, że przyczyną problemu była skorodowana złączka przewodu masowego, co powodowało fałszywe sygnały. Użytkownik podziękował za pomoc i potwierdził, że kombajn działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA