logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rotec - Przezwojenie silniczka synchronicznego na 230V 50Hz - Uszkodzenie, poszukiwanie zakładu

FilipChojnacki 28 Maj 2023 13:42 339 7
REKLAMA
  • #1 20597409
    FilipChojnacki
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Rotec - Przezwojenie silniczka synchronicznego na 230V 50Hz - Uszkodzenie, poszukiwanie zakładu
    Czy są zakłady, które podjęły by się przezwojenia tego silniczka na 230V 50Hz?
    Jest uszkodzony - podejrzewam upalenie zwoju gdyż praca jest z mikro-sekundowymi zastojami (rwie).
    Proszę o polecenie kogoś kto by się tego podjął. Niestety nie są już produkowane, a urządzenie jest jeszcze na chodzie.
    Silniczek napędza przekładnię ślimakową 1:48
  • REKLAMA
  • #2 20597584
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4641
    Jak go podłączałeś dotychczas-chyba nie do sieci 230V?
  • REKLAMA
  • #3 20597670
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    To czy silnik da się przezwoić na 50Hz zachowując prędkość obrotową zależy od konstrukcji tego silnika. Oczywiście, że są zakłady zajmujące się przezwajaniem aczkolwiek wydaje mi się, że taniej będzie zakupić odpowiedni falownik.
  • #4 20597680
    FilipChojnacki
    Poziom 6  
    Silniczek jest uszkodzony, szukam zakładu, który podejmie się przezwojenia a nie porad odnośnie zasilania
  • #5 20597746
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4641
    Wpisz w G zakład- przezwajanie, naprawy silników elektrycznych. W W-wie jest ich bez wątpienia mnóstwo.
  • REKLAMA
  • #6 20597758
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    Miałem na myśli to, że przezwoić się da ale zachowując parametry zasilania. No ewentualnie można zmienić napięcie ale z częstotliwością może być kłopot, dlatego pisałem o falowniku. Nie wiem oczywiście jakie były powody uszkodzenia silnika ani też jak on jest zasilany ale podpowiem, że jeśli pracuje przy częstotliwości 50Hz (godząc się ze zmniejszeniem obrotów) to napięcie zasilania powinno wynosić nie 110V, a około 92V.
  • REKLAMA
  • #7 20597956
    FilipChojnacki
    Poziom 6  
    Ja też nie wiem jak został uszkodzony, prawdopodobnie przez długotrwałą pracę gdyż urządzenie w którym pracuje, jest używane często i w długich cyklach.
    Obroty są bardzo ważne i muszą zostać na przekładni takie same.
    Zasilanie odbywa się bezpośrednio z sieci przez stycznik.
    Dziwaczne zasilanie 110V 60Hz wynika z pochodzenia tego modelu - USA, ale urządzenie jest produkowane także na Europę, tylko że taniej będzie przewinąć silnik naprawiając go aniżeli kupować nowe.
    Popytam po zakładach, tylko chciałem uzyskać info czy ktoś zajmuje się takimi małymi synchronicznymi zanim dostanę pierdylion odmów, że tylko klatkowe, tylko asynchro itd itd.
  • #8 20599279
    FilipChojnacki
    Poziom 6  
    Jeden z użytkowników podał namiary do zakładu, który podejmie się naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zakładu, który podejmie się przezwojenia uszkodzonego silniczka synchronicznego na 230V 50Hz, który napędza przekładnię ślimakową 1:48. Silnik wykazuje objawy uszkodzenia, prawdopodobnie spowodowanego długotrwałą pracą, co skutkuje mikro-zastojami. W dyskusji zasugerowano, że istnieją zakłady zajmujące się przezwajaniem silników elektrycznych, a także rozważono możliwość zakupu falownika jako alternatywy. Użytkownik podkreśla, że obroty muszą pozostać na stałym poziomie, a zasilanie silnika pochodzi bezpośrednio z sieci. Wspomniano również o trudności w znalezieniu zakładów zajmujących się małymi silnikami synchronicznymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA