logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra H 1.6 XEP brak mocy - błąd pedału gazu i przepustnicy

kochelpawel71 04 Cze 2023 16:56 1998 6
REKLAMA
  • #1 20605637
    kochelpawel71
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem z Astrą H 1.6 XEP. Podczas jazdy szczególnie w korkach wybija błędy pedału gazu oraz przepustnicy. Samochodem wtedy można jechać, lecz jego moc jest znacznie mniejsza. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu problem znika. Pedał gazu wymieniłem lecz bezskutecznie. Może ktoś się spotkał z podobnym objawem? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20605640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20605677
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 251
    Sterownik ma na silniku to częsta usterka.
    Sprawdzić jeśli to nie przerwany przewody(przewody) idące od pedału gazu i przepustnicy uszkodzone.
    To uszkodzony sterownik a dokładnie to połączenia od gniazda sterownika do płytki elektronicznej wewnątrz sterownika.

• REKLAMA
  • #4 20605715
    kochelpawel71
    Poziom 3  
    Rozumiem. Pierwsze co zacząć od sprawdzenia wiązek i styków?

johnny833 napisał:
    Tak, spotkałem się nieraz.
    Masz jakieś pomysły ?

Dzieje się to stosunkowo rzadko. Teraz 3 razy na 300km
  • #5 20605739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20605757
    kochelpawel71
    Poziom 3  
    Od elektromechanika usłyszałem, gdy występuje usterka pojawiają się błędy pedału gazu oraz przepustnicy. Wymienił pedał gazu bezskutecznie. Muszę sprawdzić błędy i podam.
  • #7 20605885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Astrą H 1.6 XEP, polegający na występowaniu błędów związanych z pedałem gazu i przepustnicą, co prowadzi do znacznego spadku mocy silnika, szczególnie w korkach. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika problem ustępuje. Wymiana pedału gazu nie przyniosła efektów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przewodów oraz połączeń w sterowniku, które mogą być uszkodzone. Wskazano również na konieczność diagnozy kodów błędów, aby dokładniej określić źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA