logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie lodu z zamrażalnika Haier - Uszkodzona blacha, gaz, naprawa taśmą izolacyjną

ArturB1111 07 Cze 2023 13:29 606 6
REKLAMA
  • #1 20608656
    ArturB1111
    Poziom 1  
    Witam,
    Dzisiaj rozmrażałem lodówkę i resztki lodu skrobałem nożem(tak wiem, głupota) i uszkodziłem blachę od zamrażalnika jest tam jedna mała dziurka.
    Przy włączeniu z tej wydobywa się gaz? Można to zakleić taśmą izolacyjną albo pastą stalową? Aktualnie zakleiłem to zwykłą taśmą, może coś się stać i lepiej to wyłączyć?
  • REKLAMA
  • #2 20608657
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Jak gaz się wydobywa, to już po wszystkim. Jeśli za niedługo przestanie mrozić, to posłuchaj reklam w radiu, najlepiej z kleo, gdzie jest najtaniej...
  • REKLAMA
  • #3 20608665
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 229
    Jak rzeczywiście wydobywa się gaz, to drogi są 2: nowa lodówka, bądź naprawa w jakimś serwisie, o ile będzie to opłacalne i będą części do tego (obstawiam że nie będzie, chyba że to jakaś przemysłówka). Pewnie niedługo przestanie chłodzić Najpierw pewnie częściowo zamarzając nie tam gdzie powinna. Praca kompresora zupełnie bez gazu jest raczej nie wskazana, ale nie wiem, czy ktoś sie podejmuje takich napraw, jeśli to jest wymiennik scalony z lodówką, więc nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie.
    Staraj sie przewietrzyć pomieszczenie (uwzględniajac to że to prawdopodobnie gaz cięższy od powietrza więc będzie na dole) i staraj sie go nie podpalić, nie to że wybuchnie, bo jest go tam tyle co kot napłakał, ale dywan może podpalić, bo może to być butan. Oczywiście bez szaleństw, bo jest ograniczenie co do ilości gazów palnych, które mogą znaleźć się w pojedynczym sprzęcie typu lodówka. To tyle co w puszce gazu z napisem "sprężone powietrze", czy w kilku dezodorantach na napęd.
  • REKLAMA
  • #4 20608670
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20608684
    PCF82
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Naprawa pod znakiem zapytania. Sam nie zrobisz. Potrzebny sprzęt do spawania/lutowania, sprzęt do napełnienia gazem i umiejętność. Kto tego nie robił, powinien zwrócić się do serwisanta. Tu w grę wchodzi opłacalność. Bo dziś byle usługa, dojazd, czas i robocizna kosztują.
  • #6 20608694
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    emarcus napisał:
    Nie nastąpi explozja czynnika bo on jest nie palny(!)

Nie stawiaj takich odważnych tez bo współcześnie większość lodówek pracuje na R600a czyli izobutan który jest palny jak większość węglowodorów.
    Wybuchu raczej nie będzie bo jest tego kilkanaście gramów i pewnie nie uzyska dolnej granicy wybuchowości ale w odpowiednich warunkach może coś się zapalić.
  • #7 20609039
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Pokaż, co tam i jak uszkodziłeś, bo jak na razie, to Ty zadałeś pytanie, czy może ucieka gaz, a wszyscy napisali "-o Boże! ucieka mu gaz!". :-)

A jak by gaz uciekał, to byś szybko się zorientował i raczej wystraszył. Najpewniej oplułoby Cię olejem, albo przy małym wycieku miałbyś słyszalny syk. I syczałoby bez względu na to, czy włączysz lodówkę, czy nie (po włączeniu syczałoby mocniej lub ciszej, zależnie czy ewentualnie uszkodziłeś po stronie tłoczenia czy ssania)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził blachę zamrażalnika lodówki Haier podczas rozmrażania, co spowodowało wydobywanie się gazu chłodniczego. W odpowiedziach podkreślono, że jeśli gaz się wydobywa, to może to prowadzić do poważnych problemów, takich jak utrata chłodzenia. Zalecano ostrożność, aby nie dopuścić do zapłonu, ponieważ gaz może być palny (np. izobutan R600a). Naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu i umiejętności, a w przypadku poważnych uszkodzeń lepiej rozważyć zakup nowej lodówki z automatycznym odszranianiem. Użytkownik został również ostrzeżony przed używaniem taśmy izolacyjnej jako tymczasowego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA