Witam,
Proszę o informację, pomoc jak przerobić starą instalację elektryczną na bezpieczną.
Mianowicie: Będę w posiadniu maszyny (prasy) o zasilaniu 3x380v ; 50HZ 25KVA. Ze schematu elektrycznego maszyny wynika że należy podłączyć 5 przewodów L1, L2, L3 N, PE. W hali istalacja jest następująca: Położone są przewody 6mm kwadrat -4 żyłowe. Dodatkowo w hali przy podłodze pod ścianami idzie metalowa bednarka. Pr rozebraniu gniazdka siłowego sprawa wygląda tak: Z przewodu 4 żyłowego podłączone sa tylko fazy L1,L2,L3 przewód ziel-żółty wisi w "powietrzu" zaizolowany. Masa do gniazdek poprowadzona jest od wspomnianej bednarki. Na moje oko średnio to wszystko wygląda.
Zamierzam zwrócić się z tym do elektryka ale sprawa nurtuję.
Trochę poczytałem teorii i zacząłem od liczenia przewodów:
prąd jaki popłynie to I=P/(pie(3)*Up)=25/(1,732*0,4)=~35A
Moc 1 fazy P=Uf*I=0,23*35=8kw
Wychodzi na to że przewód 4mm kwadrat powinien wystarczyć
Na ścianie mam 6mm kwadr. wiec spoko. Ale to jest przewód 4 żyły
Jak ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego masa wisi w powietrzu a gniazdko podłączone jest do bednarki???
Jak stworzyć instalacje 5 żył???
Może poprowadzić nowy kabel : odległość około 25 m (koszt pewnie spory)
Jaki wyłącznik różnicowo prądowy zastosować???
Dzięki i pozdrawiam
Dodano po 48 [minuty]:
A może zrobic tak:
Zamontować gnizadko 5 bolcowe:
z przewodu od bednarki zrobić PE
z przewodu czterożyłowego masę na N
Chyba jaednak lepiej elektryka....
Proszę o informację, pomoc jak przerobić starą instalację elektryczną na bezpieczną.
Mianowicie: Będę w posiadniu maszyny (prasy) o zasilaniu 3x380v ; 50HZ 25KVA. Ze schematu elektrycznego maszyny wynika że należy podłączyć 5 przewodów L1, L2, L3 N, PE. W hali istalacja jest następująca: Położone są przewody 6mm kwadrat -4 żyłowe. Dodatkowo w hali przy podłodze pod ścianami idzie metalowa bednarka. Pr rozebraniu gniazdka siłowego sprawa wygląda tak: Z przewodu 4 żyłowego podłączone sa tylko fazy L1,L2,L3 przewód ziel-żółty wisi w "powietrzu" zaizolowany. Masa do gniazdek poprowadzona jest od wspomnianej bednarki. Na moje oko średnio to wszystko wygląda.
Zamierzam zwrócić się z tym do elektryka ale sprawa nurtuję.
Trochę poczytałem teorii i zacząłem od liczenia przewodów:
prąd jaki popłynie to I=P/(pie(3)*Up)=25/(1,732*0,4)=~35A
Moc 1 fazy P=Uf*I=0,23*35=8kw
Wychodzi na to że przewód 4mm kwadrat powinien wystarczyć
Na ścianie mam 6mm kwadr. wiec spoko. Ale to jest przewód 4 żyły
Jak ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego masa wisi w powietrzu a gniazdko podłączone jest do bednarki???
Jak stworzyć instalacje 5 żył???
Może poprowadzić nowy kabel : odległość około 25 m (koszt pewnie spory)
Jaki wyłącznik różnicowo prądowy zastosować???
Dzięki i pozdrawiam
Dodano po 48 [minuty]:
A może zrobic tak:
Zamontować gnizadko 5 bolcowe:
z przewodu od bednarki zrobić PE
z przewodu czterożyłowego masę na N
Chyba jaednak lepiej elektryka....