logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie instalacji 3-fazowej: Wykrywanie zaniku fazy, ochrona spawarek i silników

encore 11 Cze 2023 20:51 1137 12
REKLAMA
  • #1 20613504
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Modernizuję instalację elektryczną i zastanawiam się nad zastosowaniem układu wykrywania zaniku fazy.

Do gniazd 3-fazowych będą podłączane spawarki inwertorowe, spawarki transformatorowe albo silniki elektryczne o różnej mocy.
    Najbardziej zależy mi na ochronie spawarek inwertorowych bo to są drogie urządzenia.

w tej chwili myslę nad zastosowaniem
    --czujnika zaniku fazy ZAMEL CKM-11
    -- stycznika ze stykami normalnie zwartymi Hager 4NC

Kiedy CKM-11 wykryje zanik fazy załączy stycznik i styki zostaną rozwarte.

Potrzebuję zabezpieczyć tak przynajmniej 4-5 gniazd 3-fazowych.
    Robi się z tego poważna inwestycja. Stycznik 4NC Hager to około 350zł za sztukę.

Czy są jakieś dedykowane moduły zabezpieczające przed zanikiem fazy.
    To co opisałem powinno działać ale to będzie taki "składak".
  • REKLAMA
  • #2 20613536
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Chyba, że faza z której będzie zasilana cewka stycznika zaniknie. Wtedy nici z planu :)
    Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wyłącznika/rozłącznika z wyzwalaczem. Tutaj niestety ponownie - tanio nie będzie, do tego problemy z zasileniem bo trzeba będzie użyć automatycznych przełączników faz.
    Jedną z tańszych opcji będzie zastosowanie małego zasilacza na szynę DIN ładującego (podtrzymującego napięcie) na kondensatorze, a w roli wyzwalacza użycie najtańszego wyłącznika różnicowo-pradowego. Podanie na RCD zasilania z dowolnego kondensatora sprawi, że ten natychmiast zadziała z zrzucając dźwignię pociągnie za sobą rozłącznik.
  • #3 20613581
    encore
    Poziom 20  
    Trafna uwaga za fazą zasilającą cewkę stycznika.
    Byłby konieczny jeszcze przełącznik faz.
    Z prostej sprawy ( tak mi się zdawało) robi się mały potworek.

Szafę rozdzielnicy mam 4x18 i wygląda, że cała będzie zabudowana.
  • REKLAMA
  • #4 20613613
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    encore napisał:
    Szafę rozdzielnicy mam 4x18 i wygląda, że cała będzie zabudowana.

Ale przecież nie musisz tworzyć osobnego zabezpieczenia na każde gniazdo. U siebie mam to rozwiązane nieco inaczej, ale mam osobną szafę 4x12 na zabezpieczenia obwodów trójfazowych, i zabezpieczenie kontroli faz odcina ją całą gdy coś jest nie tak.
  • #5 20613673
    encore
    Poziom 20  
    Rozdzielnica ma obsłużyć 2-3 pomieszczenia :
    oświetlenie, gniazdka jednofazowe i 4 gniazda 3-fazowe.

Chce zrobić tak, żeby nie wszystkie gniazda 3-fazowe odłączał sie w przypadku problemu z którymś z nich.
    Chcę gniazda 3-fazowe podzielić na 2 bloki z osobną automatyką.
    Wszystko spokojnie zmieściłoby się w rozdzielnicy.
    Ale po zastosowaniu całej tej "automatyki " do ochrony gnizd 3-fazowych to robi się małe monstrum :).
    Na każde 2 gniazda 3-fazowe przypada :
    -czujnik kolejności faz
    -przełącznik kolejności faz
    -stycznik 4NC
    - 2 wyłaczniki nadprądowe C20.

Sporo tego się robi....i kosztownie
  • #6 20613682
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    encore napisał:
    Na każde 2 gniazda 3-fazowe przypada :
    -czujnik kolejności faz
    -przełącznik kolejności faz
    -stycznik 4NC
    - 2 wyłaczniki nadprądowe C20.

Sporo tego się robi....i kosztownie

Ale po co? Czujnik kolejności faz wystarczy jeden na całość, przełącznik 1-2 zależnie od modelu, styczników bym nie stosował, tylko właśnie rozłącznik z wyzwalaniem.
    W zasadzie możesz użyć rozłącznika z wyzwalaczem podnapięciowym. Wtedy ten wyłączy obwód w momencie zaniku fazy z której jest zasilany sam wyzwalacz, albo w przypadku zaniku którejkolwiek fazy bo sterowanie odłączy czujnik kolejności faz.
    No i jakie masz gniazda, że stosujesz zabezpieczenia C20?
  • #7 20613696
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20613697
    encore
    Poziom 20  
    Gniazda 16A ale prąd spawarki jak liczyłem to może być w najgorszym przypadku w okolicy 14-15A.
    Wyłącznik nadprądowy C16 a tym bardziej B16 może czasami niepotrzebnie zadziałać.

Dodano po 5 [minuty]:

Jarzabek666 napisał:
    austriackimalarz napisał:
    Chyba, że faza z której będzie zasilana cewka stycznika zaniknie. Wtedy nici z planu

Przeciesz to styczniki NO, przy braku zasilania fazy na cewkę z automatu rozłączy.

Po prostu autor się pomylił "Kiedy CKF-11 wykryje zanik fazy załączy stycznik i styki zostaną rozwarte" powinno być "Kiedy CKF-11 wykryje zanik fazy wyłaczy stycznik i styki zostaną rozwarte"

Zabezpieczenie instalacji 3-fazowej: Wykrywanie zaniku fazy, ochrona spawarek i silników

W CKM-11 masz styk zwierny (12) i rozwierny (14)
    CKM-11 wykrywa brak fazy, zwiera wewnętrzny przekaźnik. W ten sposób zamyka obwód cewki stycznik. Stycznik zadziała i rozwiera styki fazowe. Wszystkie 3 fazy zostają odciete od gniazda.
    Wszystko jest tak jak ma być.
    Stycznik ma styki 4NC czyli kiedy cewka nie jest zasilana to styki są zwarte.
    Kiedy cewka jest zasilana stycznik rozwiera styki.

https://www.elektrykasklep.pl/towar/esc464-hager-stycznik-modulowy-czterobiegunowy/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=a03b5d88-7dbb-df17-13e5-8d87ff5b7497
  • REKLAMA
  • #9 20613706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20613715
    encore
    Poziom 20  
    Jarzabek666 napisał:
    A nie zwróciłem uwagi, CKM/CKF, a czemu nie zastosujesz CKM? i jest tak jak chciałeś.

Walnąłem literówkę, mam CKM-11.
  • #11 20613719
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    @jarzabek666
    Ale to by oznaczało, że cewka stycznika jest cały czas zasilana. Zależnie od stycznika pobiera ona 6-10W, a taka moc non stop w rok trochę nastuka na liczniku.
    encore napisał:
    Gniazda 16A ale prąd spawarki jak liczyłem to może być w najgorszym przypadku w okolicy 14-15A.
    Wyłącznik nadprądowy C16 a tym bardziej B16 może czasami niepotrzebnie zadziałać.

Skoro gniazdo 16A, to możesz je zabezpieczyć maksymalnie wyłącznikiem 16A, a nie C20 bo masz takie widzimisie. To są zabezpieczenia, one są po to żeby działać gdy obwód jest przeciążony. Jak chcesz żeby nie działały, to wsadź zamiast nich śrubę, albo nie montuj zabezpieczeń wcale. Wtedy na pewno "niepotrzebnie" nie zadziałają. A że nie zadziałają gdy będzie taka potrzeba...
  • #12 20613756
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 20613767
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Jarzabek666 napisał:
    z drugiej strony takie działanie non stop zabezpiecza też w przypadku awarii coś nie łączy lub padła cewka.

W przemysłówce pewnie tak, ale nie widzę potrzeby stosowania tego w instalacji domowej. Nawet 10W to 90kWh przez rok.
    No i u autora w zasadzie jedynymi urządzeniami które trzeba zabezpieczać przez utratą 1 fazy są silniki trójfazowe. Spawarkom raczej nic się nie stanie, pewnie nawet się nie wyłączą a jedynie ograniczą moc lub wyświetlą błąd. A do zabezpieczania silników przed skutkami utraty fazy z powodzeniem można użyć wyłączników silnikowych, chociaż przy gnieździe ogólnego użytku może być z tym problem.
    W każdym razie, jeżeli autor ma taką możliwość, proponuję użycie dowolnego przekaźnika kontroli faz ze stykiem NO, oraz rozłącznika izolacyjnego z wyzwalaczem zanikowym/podnapięciowym. Wygląda to mniej więcej tak:
    I rozłącznik wyłączy się natychmiast, gdy przekaźnik kontroli faz odłączy mu zasilanie. Jeden taki zestaw na wszystkie obwody trójfazowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik modernizuje instalację elektryczną i rozważa zastosowanie układu wykrywania zaniku fazy dla gniazd 3-fazowych, do których będą podłączane spawarki inwertorowe oraz silniki elektryczne. Wskazano na czujnik zaniku fazy ZAMEL CKM-11 oraz stycznik Hager 4NC jako kluczowe komponenty. Dyskutanci podkreślają konieczność zabezpieczenia przed zanikami fazy, sugerując użycie rozłączników z wyzwalaczem oraz czujników kolejności faz. Wskazano na problemy związane z zasilaniem cewki stycznika oraz potrzebę podziału gniazd na bloki z osobną automatyką. Zwrócono uwagę na koszty oraz złożoność systemu zabezpieczeń, a także na alternatywne rozwiązania, takie jak wyłączniki silnikowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA