logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laguna II ph2 - Nie działa hamulec elektryczny rano

MrxPL 17 Cze 2023 08:35 5664 7
REKLAMA
  • #1 20620278
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Ojciec ma Lagune II 2.0T w automacie, 2005r i ostatnio zepsuł mu się hamulec elektryczny. Pokazało na czerwono "Parking Brake Fault"

Nie czytaliśmy błedów ale stwierdziliśmy że może by warto było wymienić klocki z tył bo już ich w zasadzie nie było. Myślelismy że może to przez to. Mechanik przy okazji wymiany klocków wyciągnał też mechanizm hamulca ręcznego, otworzyliśmy go, wszystko na smarowaliśmy, sprawdziliśmy wizualnie elektronikę i nie widać było nic złego. Odaliśmy do zamontowania. Po wymianie klocków błąd znikł i hamulec działał do końca dnia (odebraliśmy samochód w południe).

Następnego dnia rano znowu na czerwono "Parking Brake Fault", ojciec zwolnił hamulec dźwignią w schowku, bo nie reagował na normalny wyłącznik, przejechał kawałek do sklepu, w międzyczasię bład zniknął i hamulec zaciągnął się normalnie i odblokował pod sklepem, i do końca dnia było dobrze.

Następnego dnia to samo... I teraz pytanie co to może być? Wymieniliśmy akumulator na nowybo tester do akumulatorów podawał sprawność 70% do wymiany (myśleliśmy że może napięcie przysiada przez noc) ale niestety nie rozwiązało to problemu. Pobór prądu w samochodzie to 0,02A więc myślę że dopuszczalny.

Załączam kilka zdjęc z czytnika kodów błędów (proszę nie sugerować się numerami błedów, to jakiś uniwersalny Autel) (błąd poduszki już rozwiązany)
    Laguna II ph2 - Nie działa hamulec elektryczny rano Laguna II ph2 - Nie działa hamulec elektryczny rano Laguna II ph2 - Nie działa hamulec elektryczny rano Laguna II ph2 - Nie działa hamulec elektryczny rano

Czy może jest zapisany jakiś głębszy błąd do skasowania Clipem czy jaki diabeł...?

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20620284
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3396
    Zainteresuj się błędem włącznika hamulca. Czy jakoś tak masz tam opisane.
  • REKLAMA
  • #3 20621041
    MrxPL
    Poziom 10  
    To chyba był dobry trop bo zajrzałem do włącznika i nawet nie dosięgał do pedału hamulca. Miałem też cały czas włączone światła stop. Możliwe że coś mechanik nabroił jak wachlował pedałem przy odpowietrzaniu hamulców. Wysunęłem go trochę i zablokowałem żeby działał jak trzeba. Teraz błędu nie ma i narazie ręczny działa. Błąd na desce nadal się świeci ale może to kwestia wykasowania go clipem (Autel już żadnych błędów nie znajduje). No nic, zobaczymy jutro rano
  • #4 20832077
    MrxPL
    Poziom 10  
    Pozwolę sobie odświeżyc temat bo nadal walczymy z problemem. Teraz kiedy zimno to szczególnie uciążliwe. Rano po wejściu do samochodu jeszcze przed odpaleniem silnika/włożeniem karty już świeci się żółta ikona klucza francuskiego i komunikat na żólto check parking brake. Po uruchomieniu komunikat zmienia kolor na czerwony "Parking Brake Fault". Można odblokować hamulec w podłokietniku i samochód jedzie normalnie ale przez całą drogę świeci ten komunikat na zegarach - raz na czerwono a raz na żółto.

Włączyliśmy tryb skandynawski żeby hamulec się nie zaciągał automatycznie ale komunikat dalej jest co rano.

Kiedy świeci ten komunikat hamulec nie działa tzn. nie można go zaciągnąć ani zwolnić poprzez przycisk koło kierownicy, ale nieraz w trakcie jazdy potrafi się sam "naprawić" tzn. przejadę 10km powiedzmy stanę pod sklepem i mogę go zaciągnąć i odblokować, chociaż komunikat nadal świeci...

Moduł hamulca był zdejmowany, jedna linka chodziła niewiele ciężej ale została porządnie przesmarowana i wymieniona. Zębatki zostay wyjęte i wyczyszczone bez oznak zużycia. Elektronika czysta, wewnątrz hamulec nie zalany, jak nowy, szczelny. Wtyczka pod siedzeniem sprawdzona czysta wypsikana konktaktem.

Chyba będę musiał go wysłać do Kaczorowa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20832239
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5126
    Odczytaj błąd w module hamulca, bez tego to można sobie gdybać bez końca
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #6 20832369
    MrxPL
    Poziom 10  
    Więc właśnie podłączyłem clipa i oto co pokazał

Ekran diagnostyczny pokazujący błędy systemu hamulca elektronicznego. Ekran diagnostyczny samochodu z błędem DF046 dotyczącym hamulca. Ekran diagnostyczny z błędem DF043 dotyczącym elektronicznego hamulca parkingowego w pojeździe.

Ten błąd że hamulec odblokowany awaryjnie ale ten DF043 to nie mam pomysłu.
  • Pomocny post
    #7 20832405
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5126
    Rozbierz silnik i sprawdź szczotki, pewnie już ich nie ma. Drugi błąd (DF046) to użycie awaryjnej dźwigni zwalniania
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 21443649
    MrxPL
    Poziom 10  
    Rozwiązaniem okazał się przekaźnik w module hamulca. Miał popalone styki. Wymiana naprawiła problem. Model OMRON G8ND-2U. Błędy zniknęły same nawet nie trzeba było kasować. Sorry że dopiero teraz ale troszkę zapomniałem o temacie i dopiero dziś przyszedł mi mail o niezamkniętych tematach.

Zbliżenie na moduł hamulca z zaznaczonym przekaźnikiem OMRON G8ND-2U.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna II 2.0T z 2005 roku pojawił się problem z hamulcem elektrycznym, objawiający się komunikatem "Parking Brake Fault" na czerwono. Początkowo podejrzewano zużyte klocki hamulcowe z tyłu, które wymieniono wraz z serwisem mechanizmu ręcznego i smarowaniem elementów. Po wymianie błąd chwilowo znikał, jednak następnego dnia rano ponownie się pojawiał, a hamulec nie reagował na standardowy wyłącznik, wymuszając ręczne zwolnienie dźwignią awaryjną. W trakcie jazdy błąd czasem samoczynnie znikał, umożliwiając normalne działanie hamulca. Zdiagnozowano problem z włącznikiem hamulca, który nie dosięgał do pedału, co po korekcie poprawiło sytuację, choć komunikat nadal się pojawiał. Po podłączeniu testera diagnostycznego (Autel Clip) odczytano błędy, m.in. DF043 (hamulec odblokowany awaryjnie) i DF046 (użycie awaryjnej dźwigni zwalniania). Sugerowano sprawdzenie szczotek silnika hamulca elektrycznego. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się przekaźnik w module hamulca z popalonymi stykami. Wymiana przekaźnika OMRON G8ND-2U usunęła błędy i przywróciła prawidłowe działanie hamulca elektrycznego bez konieczności kasowania błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA