logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 3 2.0 dCi – nie działa elektryczny hamulec ręczny, błąd na desce

kamildigit12 11 Lut 2026 17:34 402 12
REKLAMA
  • #1 21835922
    kamildigit12
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z autem Renault Laguna 3, 2.0 dCi 130 KM.

Ostatnio auto stało na biegu, nie miałem zaciągniętego hamulca parkingowego. Mrozy trochę dawały swoje, ale używałem podczas postoju krótszego hamulca normalnie, na noc zostawiłem auto na biegu. Ostatnio podczas gaszenia zapłonu samochód wydał dźwięk, jakby nie mógł zaciągnąć, więc spuściłem hamulec i puścił z tarcz, ale wyświetlił się komunikat „skontroluj hamulec parkingowy”. Nie dawał się zaciągnąć znowu - mrugała czerwona dioda przy hamulcu, ale nie blokowały się koła, na luzie normalnie zjeżdżał. Pierwsza myśl - sprawdzę bezpiecznik i był ok, po włożeniu bezpiecznika przestała mrugać dioda, a auto wciąż wyświetla błąd. Ręczny wciąż nie działał. Podjechałem na komputer do mechanika i nie wyświetliło nic, bo auto w ręcznym straciło kompletnie elektronikę. Czyżby mechanizm ręcznego padł kompletnie i potrzeba będzie wymiany na nowy?
  • REKLAMA
  • #2 21835931
    dekoder1980
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Są firmy elektrotechniczne, które produkują wspaniałe zamienniki tej części, o której pisałeś. Ogólnie ta seria Laguny od zawsze cierpi na problemy z elektroniką i elektrotechniką. Poza mrozem, często gryzonie zjadają izolację kabli i też taki efekt daje. Na Twoim miejscu poszukałbym garażu do wynajęcia, bo ten problem zimą będziesz miał cały czas, a szkoda, żebyś niepotrzebnie wydawał forsę na powtórki z rozrywki. Spytaj się mechanika, czy nie ma z odzysku takiej części albo o jego źródło zamienników.
  • REKLAMA
  • #3 21835936
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 379
    Najpierw to trzeba wejść pod auto i zdiagnozować co jest nie tak , bo wymiana części może nie dać zamierzonego efektu.
    Do sprawdzenia kostka czy nie ma śniedzi nadpaleń itd. czy dochodzą wszystkie napięcia , czy masa prawidłowa , linia komunikacyjna , jak to wszystko posprawdzasz to wtedy możesz myśleć o wymianie lub regeneracji.
  • #4 21835963
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 55
    kamildigit12 napisał:
    Podjechałem na komputer do mechanika i nie wyświetliło nic, bo auto w ręcznym straciło kompletnie elektronikę. Czyżby mechanizm ręcznego padł kompletnie i potrzeba będzie wymiany na nowy?

Komputer to tylko część diagnozy. Pozostają dodatkowe pomiary i kontrola mechaniczna linki zaciski itd. Po prostu potrzebna jest diagnoza której nie było.
  • #5 21835976
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 379
    janosik2026 napisał:
    Komputer to tylko część diagnozy. Pozostają dodatkowe pomiary i kontrola mechaniczna linki zaciski itd. Po prostu potrzebna jest diagnoza której nie było

Tam nie było żadnej diagnozy nawet kompem bo jeśli dobrze rozumiem tekst autora

kamildigit12 napisał:
    Podjechałem na komputer do mechanika i nie wyświetliło nic, bo auto w ręcznym straciło kompletnie elektronikę.

to nawet się nie połączyli z ręcznym.
  • #6 21836021
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Ano watro dowiedzieć„ się jak wyglądają linki. Podczas mrozów oraz zasilone solą drogową mogły przestać się poruszać a system widzi usterkę. Brak diagnostyki już może świadczyć o komplikacjach elektrycznych czyli być może sól. W obecnych warunkach na powietrzu nie widzę szans na skuteczną interwencję.
    dekoder1980 napisał:
    wspaniałe zamienniki tej części o której pisałeś.

Ciekawe o jaką to część chodzi? Zapewne kolega nie miał możliwości obejrzenia tego układu.
  • REKLAMA
  • #7 21836298
    kamildigit12
    Poziom 2  
    Nie miałem możliwości. Brak kanału w garażu robi swoje. Nie jeździłem również autem kilka dni, stąd brak pełnego obrazu. Po wyciągnięciu bezpiecznika kompletnie odcięło elektronikę w ręcznym i to mnie martwi. Czekam na odzew od mechanika, aby sprawdził dostępność części i jak najszybciej to ogarnąć.
  • #8 21836303
    dekoder1980
    Poziom 11  
    Za 200-400 złotych kup skaner diagnostyczny do szyny danych auta, a tam jest opcja wyczyszczenia wszystkich błędów, i to może pomóc, ale zazwyczaj najprostsze metody są najskuteczniejsze i poważnie się zastanów nad sprzedażą tej skarbonki bez dna...
  • REKLAMA
  • #9 21836417
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7730
    dekoder1980 napisał:
    tam jest opcja wyczyszczenia wszystkich błędów, i to może pomóc

Wyczyszczenie/skasowanie błędów to nie jest naprawa.
  • #10 21836585
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    dekoder1980 napisał:
    Za 200-400 złotych kup skaner diagnostyczny do szyny danych auta, a tam jest opcja wyczyszczenia wszystkich błędów, i to może pomóc, ale zazwyczaj najprostsze metody są najskuteczniejsze i poważnie się zastanów nad sprzedażą tej skarbonki bez dna...

Nożna nabyć znacznie taniej. I jak użyje ten scaner jeśli nie łączy się z systemem zarządzania samochodu? Oraz jak napisano wyżej kasowanie błędów nic nie rozwiązuje bowiem należy je zinterpetować i usunąć usterki. Już instrukcją używania scanera informuje, że błędów nie należy usuwać pochopnie. I wreszcie sprzedaż jako taka nie rozwiązuje problemu a jedynie przenosi. Czy kolega będzie bardziej szczęśliwy jeśli taki problem dopadnie np w aucie VW (inne rozwiązanie)?
    A dostępność części jest całkiem niezła (linki, mechanizm) chociaż robota mało przyjemna.

Kod: scss
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

I tak trzymać. Auto jak wiele innych. Co do serwisowania to raczej trudno sobie wyobrazić aby przeciętny mechanik przy każdym przeglądzie rozbierał, czyścił i konserwował układ hamulcowy. A w starszym samochodzie jest to wręcz konieczne. Czyli od naprawy do naprawy. Przyszedł więc czas ba naprawę.
  • #11 21836678
    kamildigit12
    Poziom 2  
    >>21836303

Sprzedaż auta nie wchodzi w grę, bardzo dobrze mi się jeździ. Pierwsza usterka to właśnie ręczny, a robię bardzo dużo kilometrów. Serwisuję na bieżąco, ręcznego nie przewidziałem i tyle :)
  • #12 21836917
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Mam Lagunę III coupe i poprzedniej zimy pojawił się problem z hamulcem elektrycznym. Tak jak autor zostawiłem auto na postoju na biegu, po uruchomieniu okazało się, że hamulec nie działa, nie hamuje, a komputer sygnalizuje błąd. Spodziewałem się, że linki mogły zamarznąć, bo parę lat już pracowały. Wstawiłem auto do autoryzowanego serwisu na wymianę linek. W serwisie okazało się, że okablowanie hamulca elektrycznego ukryte pod osłoną, na której zbierał się drogowy syf, jest bardzo mocno skorodowane, do tego stopnia, że serwis musiał robić wstawki przewodów. Oczywiście linki, tak jak przewidywałem, były skorodowane i do wymiany, ale przy tej okazji serwis wykrył bardzo poważne uszkodzenie zacisku i musiał go wymienić. Tak więc warto wizualnie sprawdzić stan okablowania przy samym silniku hamulca ręcznego.
  • #13 21837221
    dekoder1980
    Poziom 11  
    Ja nie napisałem, że usunięcie błędów to naprawienie usterki, a jedynie dałem prowizoryczne rozwiązanie, abyś mógł codziennie nim jeździć. Musisz jeździć jak rajdowiec albo po gruntowych i szutrowych robisz bączki, bo innej przyczyny nie widzę, a może zazdrosny sąsiad albo mąż kochanki się mści?

Podsumowanie tematu

✨ Renault Laguna 3 2.0 dCi 130KM ma problem z elektrycznym hamulcem ręcznym, który przestał działać po postoju na biegu bez zaciągniętego hamulca. Podczas gaszenia zapłonu pojawił się dźwięk sugerujący niemożność zaciągnięcia hamulca oraz komunikat „skontroluj hamulec parkingowy”. Czerwona dioda przy hamulcu mrugała, ale koła się nie blokowały. Sprawdzenie bezpiecznika wykazało, że jest sprawny, a po jego ponownym włożeniu dioda przestała migać, jednak błąd pozostał, a hamulec ręczny nadal nie działał. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów, ponieważ system elektrycznego hamulca ręcznego stracił całkowicie łączność z elektroniką. Podejrzewa się uszkodzenie mechanizmu elektrycznego hamulca ręcznego, co może wymagać jego wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA