logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR

Citek 18 Cze 2023 22:20 2391 19
REKLAMA
  • #1 20622501
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam

Mam dziwny przypadek dotyczący maksymalnej mocy jaką może produkować fotowoltaika. Chodzi o to, że przy bezchmurnej pogodzie maksymalna produkcja chwilowa praktycznie nigdy nie przekracza 6,5-7 kW. Zastanawiam się co może być tego powodem.
    Moja instalacja składa się z:
    - falownik SOFAR 11KTLX-G3
    - panele Risen RSM110-8-540BMDG 18 szt, podłączone w dwa stringi: jeden 10 paneli + drugi 8 paneli
    - instalacja na gruncie
    - falownik zamontowany w budynku gospodarczym
    - panele podłączone do falownika kablem 4mm2 - odległość paneli od falownika ok 20m
    - obok falownika SOFAR pracuje falownik HUAWEI, który takich problemów nie ma

Jak widać na dołączonych wykresach dziennej produkcji w praktycznie idealnych warunkach wykres powinien wyglądać jak parabola (w przypadku mojej drugiej instalacji 10kWp opartej na falowniku Huawei oraz instalacji sąsiada, który znajduje się obok tak jest) a niestety u mnie jest tak jakby produkcja była ograniczana.
    Zastanawiam czy powodem może są źle dobrane parametry paneli do falownika, czy może w konfiguracji falownika jest może coś źle ustawione? Czy może jest problem z falownikiem?
    Piszę o parametrach, bo panele mają maksymalny prąd w Pmax wg. tabliczki znamionowej 17,12A a falownik tylko 15A.
    W parametrze zwarciowym Isc panele mają 18,13A a falownik 22,5A. Może to jest problemem?

Przy okazji na jakiej głębokości powinny być wkopane przewody DC? Aktualnie je mam wkopane na głębokość 20 cm - 35 cm 😬😬😬
    Zostało to już zgłoszone do wykonawcy, aby to poprawił. Z tego co znalazłem norma N-SEP-E-004 podaje 90 cm jeśli jest na użytkach rolnych lub 70 cm jeśli poza. Czy te wartości są prawdziwe?

Kolejna kwestia to pętle indukcyjne? Czy trzeba zawracać sobie nimi głowę? Czy warto dbać aby ich nie było? Pytam się ponieważ przy zgłaszaniu owych problemów, zapytałem się jak to jest, to dostałem odpowiedź od właściciela firmy, że on dokładnie nie wie co to jest i że pętlami indukcyjnymi się nigdy nie przejmował. Wykonał ileś już tam setek instalacji (chyba 400+), ale nigdy nie miał z tym problemu.

Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR
  • REKLAMA
  • #2 20622519
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Obcinanie, żle dobrane komponenty.
    Falownik ma max wejście 15A a moduły ponad 17. następuje obcięcie prądu jak i mocy

Dodano po 9 [minuty]:

Wyjściem z tej sytuacji jet połączenie tych dwóch stringów w jeden obwód bo napięciowo będzie poniżej max. falownika i zrównoleglenie wejść falownika. Oczywiste o ile moduły mają ten sam kierunek
  • REKLAMA
  • #3 20622566
    Citek
    Poziom 22  
    Sprawdziłem jakie były max prądy na stringach w dniu 08.05.2023 i jest trochę powyżej 11A na string, czyli do prądu maksymalnego jeszcze trochę brakuje.
    Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR
  • #4 20622635
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    Nie wiem, jaka była pogoda 8 maja, ale powinieneś sprawdzić prąd DC podczas bezchmurnego nieba. Tak jak pisze Kol. 3301, moduły są źle dobrane, mają za wysoki prąd w stosunku do maksymalnego prądu MPPT falownika. Na Twoim wykresie dokładnie widać, jak falownik redukuje moc. Jak zmienisz parametr z mocy na prąd DC, to zapewne ujrzysz, że obcinanie następuje przy 15 A.
    A tak na marginesie, to przy 20 metrach kładzenie kabla 4mm2 zamiast 6 to już chyba sknerstwo :-).
  • #5 20622636
    3301
    Poziom 34  
    Citek napisał:
    Sprawdziłem, jakie były maksymalne prądy na stringach w dniu 08.05.2023 i jest trochę powyżej 11A na string, czyli do prądu maksymalnego jeszcze trochę brakuje.
    Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR Brak pełnej mocy w instalacji 10 kWp i falowniku SOFAR

Widać z wykresu, że najwyraźniej prąd jest obcinany do wartości trochę powyżej 11A. Ciekawe zjawisko, bo nic nie wskazuje, aby wytłumaczyć takie obcięcie.

Ja bym jednak połączył wejścia tak, jak sugerowałem wcześniej, i sprawdził, jak będzie wyglądał wykres po podłączeniu do zrównoleglonych wejść. Wygląda jakby to była wersja G2 i prąd falownika wynosił 11A.
  • REKLAMA
  • #6 20622641
    dzidek1968
    Poziom 28  

3301 napisał:
    Wygląda jakby to była wersja G2 i prąd falownika 11A.

Zdjęcie tabliczki wskazuje jednak, że to G3.
  • #7 20622791
    Robyn212
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Najbliższe dni to ładna pogoda więc można zrobić test jak podpowiedział kolega 3301. Nawet nie musisz łączyć dwóch stringów w jeden. Wystarczy, że jeden string odepniesz a drugi podepniesz równolegle pod dwa wejścia do Sofara. Najpierw zobacz jakie są prądy DC na stringu przy podłączeniu pod jeden MPPT żeby mieć punkt odniesienia. Następnie podpinasz równolegle. Po takiej próbie będziesz wiedział czy falownik Ci obcina ze względu na zbyt duży prąd w stringu. Upewnij się czy w sofarze przy podłączaniu jednego stringu równolegle pod dwa wejścia nie trzeba w ustawieniach falownika zaznaczyć.
    I jak już inni wspomnieli popełniłeś szkolny błąd. Parametry paneli niedobrane do parametrów falownika.
  • #8 20622850
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    Citek napisał:
    max prądy na stringach w dniu 08.05.2023 i jest trochę powyżej 11A na string, czyli do prądu maksymalnego jeszcze trochę brakuje.
    Nie wierzył bym wartościom z falownika. To tylko wskaźnik w metrologicznym rozumieniu. Dopiero odczyty amperomierzem pozwolą na takie wnioski. Nie martw się wiele falowników ma problemy z dokładnością pomiarów.
  • #9 20622852
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Robyn212 napisał:

I jak już inni wspomnieli popełniłeś szkolny błąd. Parametry paneli niedobrane do parametrów falownika.

Ale to nie Autor popełnił szkolny błąd, tylko firma wykonawcza :-). Takie firmy niestety psują rynek....

Dodano po 2 [minuty]:

MichałS napisał:
    Nie wierzył bym wartościom z falownika. To tylko wskaźnik w metrologicznym rozumieniu. Dopiero odczyty amperomierzem pozwolą na takie wnioski. Nie martw się wiele falowników ma problemy z dokładnością pomiarów.

Ale raczej aż takich odchyłów nie mają. Akurat Sofara kiedyś z ciekawości trochę sprawdzałem i dużych błędów nie było.
  • #10 20623038
    3301
    Poziom 34  
    Przecież nie o żadne odchyły tu chodzi czy też wartości, wykres prądu powinien być parabolą a robi się płaski, moc też jest spłaszczona a napięcie DC nie skacze więc coś blokuje, a żeby zdiagnozować to połączyć te wejścia równolegle i ew. wykluczymy jeden parametr.

Spadek na przewodach też nie jest przyczyną spłaszczenia, prąd, napięcie może być niższe ale dalej wykres powinien być parabolą
  • #11 20623771
    Citek
    Poziom 22  
    dzidek1968 napisał:
    Nie wiem, jaka była pogoda 8 maja, ale powinieneś sprawdzić prąd DC podczas bezchmurnego nieba.
    Tego dnia jak i 9 oraz 12 maja pogoda była prawie idealna co widać po wykresach z innych falowników. Specjalnie do porówniania wybrałem takie dni.
    dzidek1968 napisał:
    Tak jak pisze Kol. 3301, moduły są źle dobrane, mają za wysoki prąd w stosunku do maksymalnego prądu MPPT falownika. Na Twoim wykresie dokładnie widać, jak falownik redukuje moc. Jak zmienisz parametr z mocy na prąd DC, to zapewne ujrzysz, że obcinanie następuje przy 15 A.
    Prąd niby nie jest za wysoki, przekracza lekko 11A czyli do maksimum jeszcze trochę zostało. Widoczne to jest na screenie dołączonym do poprzedniego postu.
    dzidek1968 napisał:
    A tak na marginesie, to przy 20 metrach kładzenie kabla 4mm2 zamiast 6 to już chyba sknerstwo .
    Z tym się zgodzę, instalator oszczędził kilka złotych. Jak dla mnie to minus. Na pewno jak ktoś będzie pytał się o tę firmę to zwrócę mu na to uwagę. Może jak wykonawca/instalator będzie poprawiał głębokość wkopania przewodów to spróbuję na nim wymusić aby zainstalował o większym przekroju.
    3301 napisał:
    Wygląda jakby to była wersja G2 i prąd falownika wynosił 11A.
    No dziwne właśnie, bo tak wygląda. Dziwne jest jeszcze to, że na niektórych stronach podawany maksymalny prąd to 13A/18A.
  • #12 20647703
    luixi1221
    Poziom 1  
    Witam mam podobny problem falownik sofar ktl-x 8kw moc paneli 8kw 20x400wat
    Produkcja byla na max 6.10kw
    Dodalem jeszcze dwa panele obecnie jest 8.8kw 22x400wat
    Dalej produkcja jest 6,10
    Rozumiem ze musze dokupić końcówkę żeby instalacje wpiąć na dwa stringi?
  • #13 20656597
    andrew01
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    @Citek Cześć, czy mógłbyś napisać czy i jak rozwiązałeś swój problem? Mam podobną konfigurację i podejrzewam ten sam problem z przycinaniem mocy na poziomie około 6,2kW.
  • #14 20656672
    Citek
    Poziom 22  

Witam. Niestety swojego problemu jeszcze nie rozwiązałem. Ogólnie jestem ciągle poza krajem i w Polsce będę dopiero chyba na koniec września, czyli już będzie chyba ciężko, aby przetestować rozwiązanie z równoległym podłączeniem.
    Druga sprawa to firma, która mi to instalowała, czyli ich będę cisnął, aby naprawili ten błąd.
    Napisałem też dzisiaj do serwisu Sofara, zobaczymy, czy coś mi napiszą na ten temat.
    A u Ciebie jak wygląda sytuacja? Jaki masz falownik, ile i jakie panele i co się dokładnie dzieje?
    Może to jakaś wadliwa seria falowników?
  • #15 20656717
    andrew01
    Poziom 11  
    U mnie są te same panele, też 18 sztuk, tylko falownik 8,8, też Sofar KTL-X G3. Na razie mam to podpięte pod 2 MPPT ale pracujące niezależnie, czyli na jeden MPPT przypada 9 paneli i napięcie pracy coś koło 280 wychodzi. Na jednym MPPT byłoby wyższe napięcie około 560V ale nie wiem czy moc nie będzie obcinana, bo tam jest max na 1MPPT 7500W. Dlatego też myślę aby wrzucić na 1 string i równolegle pod 2 MPPT. A objawy takie, że wczoraj przy pełnym słońcu moc chwilowa nie przekraczała 6,27kW pomiędzy 11 i 15. Rozumiem, że temp. wyższa i może napięcie być niższe ale liczyłem na coś bliżej 8kW a nie 6kW.
  • REKLAMA
  • #16 20694567
    Citek
    Poziom 22  
    @andrew01 Udało ci się coś ustalić?
  • #17 20694595
    andrew01
    Poziom 11  
    Na razie jeszcze nie mam rozwiązania problemu, sprawa jest zgłoszona do supportu. Podejrzenie jest, że z jakiegoś powodu falownik pracuje jak wersja 6.6. Na razie miałem wgrany najnowszy soft, ale to nic nie zmieniło. Zobaczymy, co będzie dalej. Albo Chińczyki coś pomieszali przy składaniu, albo parametry maksymalnego prądu DC w katalogu są z sufitu. Zauważyłem, że jak prąd dojdzie do 11.7A, to potem trochę spada, znowu dochodzi do 11.7 i spada, i tak w kółko.

Pozdrawiam
    Andrzej
  • #18 21135030
    Citek
    Poziom 22  
    @andrew01 I jak tam wygląda twoja sytuacja?
    Ja po kontakcie z supportem doszedłem do wniosku, że chyba winne jest za niskie napięcie na stringach. Jeszcze czekam na potwierdzenie mojej tezy.
  • #19 21135080
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Citek napisał:

Ja po kontakcie z supportem doszedłem do wniosku, że chyba winne jest za niskie napięcie na stringach. Jeszcze czekam na potwierdzenie mojej tezy.

Raczej nie to jest przyczyną. Napięcie startowe MPPT wynosi 140 V, a Ty masz w stringu 8 i 10 modułów, więc spokojnie falownik startuje.
  • #20 21135225
    andrew01
    Poziom 11  
    >>21135030 @Citek U mnie na razie bez zmian, wszystkie panele mam spięte w jeden string. Problem był zgłoszony na support ale do tej pory nic nowego nie wiem. Przypomnę temat przy tegorocznym przeglądzie instalacji, bo ze względu na zacienienia które się pojawią jak rośliny urosną, to pewnie i tak będę musiał powrócić do podziału na dwa stringi. Natomiast to co mnie najbardziej kusi, to przestawienie instalacji z południa na wschód-zachód...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją fotowoltaiczną o mocy 10 kWp, w której falownik SOFAR 11KTLX-G3 nie osiąga maksymalnej produkcji energii, ograniczając moc do 6,5-7 kW w idealnych warunkach. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach tego zjawiska, takich jak źle dobrane komponenty, zbyt wysoki prąd modułów Risen RSM110-8-540BMDG w stosunku do maksymalnego prądu falownika, oraz niewłaściwe połączenie stringów. Użytkownicy sugerują przetestowanie połączenia stringów równolegle oraz sprawdzenie prądów DC, aby zdiagnozować problem. Wskazują również na potencjalne błędy instalacyjne oraz konieczność kontaktu z serwisem producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA