logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór grzałki do zestawu solarnego: RISEN RSM40-8-400M, GREEN BOOST MPPT 3000, zbiornik 300L

joeman 20 Cze 2023 22:24 1569 9
REKLAMA
  • #1 20624991
    joeman
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zakupiłem niedawno zestaw solarny składający się z 6 paneli 400W RISEN RSM40-8-400M i przetwornicy GREEN BOOST MPPT 3000. Mam jednak problem z doborem grzałki do tego zestawu. Posiadam zbiornik o pojemności 300 litrów, gdzie miejsce na grzałkę jest umiejscowione w połowie stojącego zbiornika (bez mieszania wody grzane zapewne będzie tylko połowa zbiornika).

Maksymalnie instalacja powinna mieć 2,4 kW - czy grzałka 2,5 kW w ogóle ruszy na takim zestawie, czy jednak bezpieczniej będzie zastosować 2 kW? Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Panele są spięte szeregowo, dają powyżej 230V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20625203
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    Montuj grzałkę o mocy
    2,5kW na 230V i będzie Ci grzało aż miło 💪💪💪
    Z tych 6 paneli będziesz mieć napięcie wyjściowe w okolicach 210V co realnie zmniejszy moc zainstalowanej grzałki ale też z paneli nie będziesz mieć 2,4kW (bo to deklarowana max moc)

Poszukaj tu na forum, było kilka tematów o doborze grzałki do tej przetwornicy - chyba nawet ktoś ma 6 paneli i zamontował 3kW ale nie jestem pewny - poszukaj.

joeman napisał:
    (bez mieszania wody grzane zapewne będzie tylko połowa zbiornika).

Skąd taką teorię wytrzasnąłeś?
    Dolna połowa będzie magicznie odizolowana od górnej połowy wody czy jak?
    Oczywiście, że zagrzeje całość - nie bój nic 👍
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20625236
    michalPV
    Poziom 31  
    msr99 napisał:
    Jak to policzyłeś?

Mam te panele i wiem ile V dają.
    Skoro mi 4 generują jakieś maks. 145V, a częściej jest to w okolicach 140V, to ile będzie 6 sztuk?
    W piku ok. 217V, a tak normalnie to ok. 210V.

Te wartości teoretyczne używa się do doboru zabezpieczeń, a nie do normalnej pracy.
    Bo owszem, gdy jest w miarę chłodno, jest chmura i wyjdzie zza niej pełne słońce, to pojawi się ok. 40V, ale to jest chwila.
  • Pomocny post
    #5 20625257
    Deki Dekowski
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Nie do końca pomogę w doborze grzałki ale opowiem o swoim przypadku:
    Mam bojler pionowy 150L z jedną grzałką 2kW w dolnej części. Do tego 6 paneli Longi 455W podłączone do GREEN BOOST MPPT 3000.
    Na biegu jałowym (grzałka wyłączona) w pełnym słońcu inwerter mam 289V. Pod obciążeniem (2kW) napięcie trzyma się w okolicy 240V (tryb MPPT).
    Jedynie w pełnym słońcu mój układ pracuje na pełnej mocy (miernik pokazuje pełne 2kW obciążenia) więc sugerując się różnymi tabelami doboru grzałek (wszystkie podobne) wg mnie lepsza dla mnie była by grzałka w okolicy 2,5kW - lepsza wydajność (sprawność ?) przy słabszym słońcu.

Za parę dni pojawi się nowy bojler. 300L z grzałką w środkowej części i drugą grzałką w dolnej części bojlera (flansza rewizyjna)
    Inwerter w pierwszej kolejności będzie grzał górną grzałkę (pewnie zostawię tą 2KW), a jak już termostat ją wyłączy to inwerter zacznie zasilać dolną grzałkę (prawdopodobnie 2,5kW lub 3kW).
    Cel: W pierwszej kolejności zagrzeje wodę na szybko na górze (istotne przy dogrzewaniu w zimie z prądu sieciowego - nie będzie grzało 300L tylko 150L - około). A dół bojlera będzie dogrzewał się tylko z nadmiaru prądu z paneli.

Co do mieszania się wody ciepłej z zimną w bojlerze....
    Jeżeli pójdziesz w stronę "wiary" - to tak nagrzeje się woda w całym bojlerze z grzałki umieszczonej w środkowej części pionowego bojlera.....
    A jeżeli wolisz w "naukę" - to na dole bojlera będziesz miał ciągle zimną wodę (na bieżąco uzupełnianą przez pobór ciepłej z góry zbiornika). W środkowej części (gdzie grzałka) będziesz miał tyle co ustawione na jej termostacie. A w górnej części jakieś 5-7 stC więcej niż na grzałce.
    Tak to u mnie wygląda na tą chwilę.
    Dobór grzałki do zestawu solarnego: RISEN RSM40-8-400M, GREEN BOOST MPPT 3000, zbiornik 300L

Osobiście proponuje dołożyć termostat na wyjściu z bojlera (termostatyczny zawór mieszający) żeby nie popażyć nikogo gorącą wodą z kranu.
  • #6 20625264
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 686
    joeman napisał:
    GREEN BOOST MPPT 3000
    klon ECO SOlar boost, czy ECO solar boost to klon tego rozwiązania? Nie rozumiem dlaczego dodawane jest "BOOST" kiedy to przetwornice typu STEP-DOWN?
  • #7 20625270
    michalPV
    Poziom 31  
    Deki Dekowski napisał:

Każde dopuszczenie wody zimnej od dołu spowoduje wymieszanie się w jakimś tam stopniu części zbiornika.
    Owszem, jakieś tam różnice będą ale nie jest tak, że na górze będzie 75 stopni a na dole 30.
    Deki Dekowski napisał:
    W środkowej części (gdzie grzałka) będziesz miał tyle co ustawione na jej termostacie.

Skąd wiesz gdzie ma czujnik od termostatu?
    Ja mam np. na dole
    MichałS napisał:
    Nie rozumiem dlaczego dodawane jest "BOOST"

Chwyt marketingowy.
    MichałS napisał:
    klon ECO SOlar boost

To jest to samo tyle, że dodali wyświetlacze. Ot, taka podrasowana wizualnie wersja.
  • REKLAMA
  • #8 20625284
    joeman
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzięki Panowie za pomoc! Wstawiam więc grzałkę z termostatem na 2,5 kW i będę obserwował sytuację :).

Co do mieszania wody w zbiorniku - myślałem nad połączeniem wejścia z wyjściem i wrzuceniem tam pompki, ale instalator CWU doradził mi żeby spróbować grzać bez tego i zobaczyć czy przypadkiem ilość nagrzanej wody nie będzie wystarczająca.

@Deki Dekowski @michalPV Jak długo posiadacie swoje zestawy? Jak całość spisuje się w miesiącach innych niż letnie?
  • #9 20625290
    Deki Dekowski
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    michalPV napisał:
    Deki Dekowski napisał:

Każde dopuszczenie wody zimnej od dołu spowoduje wymieszanie się w jakimś tam stopniu części zbiornika.
    Owszem, jakieś tam różnice będą ale nie jest tak, że na górze będzie 75 stopni a na dole 30.

Wieczorem (jak mieszkańcy domu zaczynają się myć) to taki stan na bojlerze jest codziennie. Góra u mnie max 66 stopni i powoli spada, a dół już po paru minutach poboru wody spada poniżej 25 stC.
    (Bojler grzany tylko z solarów).

michalPV napisał:
    Deki Dekowski napisał:
    W środkowej części (gdzie grzałka) będziesz miał tyle co ustawione na jej termostacie.

Skąd wiesz gdzie ma czujnik od termostatu?
    Ja mam np. na dole

Założeniem moim była grzałka z wbudowanym mechanicznym termostatem (+ wbudowanym termikiem) - jak większość kupowanych na rynku grzałek do bojlerów. Jedynie takie rozwiązanie gwarantuje względne zabezpieczenie przed ugotowaniem bojlera w przypadku awarii "dodatkowego" termostatu. Tu nie ma żartów. Mocy z tylu paneli wystarczy na zagotowanie bojlera w 5-6 godzin.

joeman napisał:
    @Deki Dekowski @michalPV Jak długo posiadacie swoje zestawy? Jak całość spisuje się w miesiącach innych niż letnie?

Moja instalacja pracuje na panelach od kwietnia (wcześniej na piecu i grzałce podłączonej do prądu z sieci) Ale wystarczą dwa dni z niewielką ilością słońca i nie ma ciepłej wody do mycia wieczorem :) (bojler 150 L) - dlatego przechodzę na 300L żeby mieć większą rezerwę ciepłej wody. Przy bojlerze 300L z grzałką w środku ten zapas ciepłej wody będzie podobny jak u mnie przy bojlerze 150L nagrzanym w całości (grzałka na dole bojlera) - wg mnie.
  • #10 20625303
    michalPV
    Poziom 31  
    joeman napisał:
    Jak długo posiadacie swoje zestawy? Jak całość spisuje się w miesiącach innych niż letnie?

Ja mam od listopada 2022
    Zerknij na mój temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3895476-150.html#20602612

Deki Dekowski napisał:
    Góra u mnie max 66 stopni i powoli spada, a dół już po paru minutach poboru wody spada poniżej 25 stC.
    (Bojler grzany tylko z solarów).

U mnie to samo ale co z tego, skoro i tak na drugi dzień dalej mam gorącą wodę w kranach bo dalej ciepła woda jest na górze zbiornika. A w dolnej partii już rusza grzałka do pracy
    Ważne, że ta ciepła woda jest 💪👍 u mnie tak od połowy marca dzień w dzień 💪💪💪

Deki Dekowski napisał:
    Ale wystarczą dwa dni z niewielką ilością słońca i nie ma ciepłej wody do mycia wieczorem (bojler 150 L) - dlatego przechodzę na 300L żeby mieć większą rezerwę ciepłej wody

Jak tak masz to racja, montuj 300l.
    Ja mam 130l i dopiero dwa dni pod rząd deszczowe zaczyna się niedobór.
    A jak w ciągu dnia jest chociaż trochę słońca to pociągnie z grzaniem wystarczajaco jak dla nas.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił zestaw solarny składający się z 6 paneli RISEN RSM40-8-400M oraz przetwornicy GREEN BOOST MPPT 3000 i poszukuje odpowiedniej grzałki do zbiornika o pojemności 300L. W dyskusji podano, że grzałka o mocy 2,5 kW powinna działać, mimo że instalacja ma maksymalną moc 2,4 kW. Użytkownicy podkreślają, że napięcie wyjściowe z paneli wynosi około 210V, co może wpłynąć na efektywność grzania. Wskazano również, że grzałka 2 kW może być bezpieczniejszym wyborem, ale 2,5 kW zapewni lepszą wydajność, zwłaszcza przy słabszym nasłonecznieniu. Wspomniano o doświadczeniach z innymi instalacjami oraz o mieszaniu wody w zbiorniku, co może wpłynąć na efektywność grzania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA