Nie do końca pomogę w doborze grzałki ale opowiem o swoim przypadku:
Mam bojler pionowy 150L z jedną grzałką 2kW w dolnej części. Do tego 6 paneli Longi 455W podłączone do GREEN BOOST MPPT 3000.
Na biegu jałowym (grzałka wyłączona) w pełnym słońcu inwerter mam 289V. Pod obciążeniem (2kW) napięcie trzyma się w okolicy 240V (tryb MPPT).
Jedynie w pełnym słońcu mój układ pracuje na pełnej mocy (miernik pokazuje pełne 2kW obciążenia) więc sugerując się różnymi tabelami doboru grzałek (wszystkie podobne) wg mnie lepsza dla mnie była by grzałka w okolicy 2,5kW - lepsza wydajność (sprawność ?) przy słabszym słońcu.
Za parę dni pojawi się nowy bojler. 300L z grzałką w środkowej części i drugą grzałką w dolnej części bojlera (flansza rewizyjna)
Inwerter w pierwszej kolejności będzie grzał górną grzałkę (pewnie zostawię tą 2KW), a jak już termostat ją wyłączy to inwerter zacznie zasilać dolną grzałkę (prawdopodobnie 2,5kW lub 3kW).
Cel: W pierwszej kolejności zagrzeje wodę na szybko na górze (istotne przy dogrzewaniu w zimie z prądu sieciowego - nie będzie grzało 300L tylko 150L - około). A dół bojlera będzie dogrzewał się tylko z nadmiaru prądu z paneli.
Co do mieszania się wody ciepłej z zimną w bojlerze....
Jeżeli pójdziesz w stronę "wiary" - to tak nagrzeje się woda w całym bojlerze z grzałki umieszczonej w środkowej części pionowego bojlera.....
A jeżeli wolisz w "naukę" - to na dole bojlera będziesz miał ciągle zimną wodę (na bieżąco uzupełnianą przez pobór ciepłej z góry zbiornika). W środkowej części (gdzie grzałka) będziesz miał tyle co ustawione na jej termostacie. A w górnej części jakieś 5-7 stC więcej niż na grzałce.
Tak to u mnie wygląda na tą chwilę.
Osobiście proponuje dołożyć termostat na wyjściu z bojlera (termostatyczny zawór mieszający) żeby nie popażyć nikogo gorącą wodą z kranu.