logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne odczyty czujnika temperatury w Astra G COUPE Z18XE - czy to normalne?

Kratos722002 23 Cze 2023 02:01 672 7
REKLAMA
  • #1 20627781
    Kratos722002
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie. Chciałbym zapytać, czy możecie zerknąć na te parametry i sprawdzić, czy wszystko jest tak, jak być powinno?

Astra G COUPE Z18XE 2000r

Główne pytanie, jakie mam, to czy czujnik powinien pokazywać od 8 stopni skalę wahającą się? Wygląda to tak, jakby temperatura nie była stabilna, tylko skacze od załóżmy 20 stopni do 12 itd. losowo.

Z góry dziękuję 😃

Niestabilne odczyty czujnika temperatury w Astra G COUPE Z18XE - czy to normalne?

• REKLAMA
  • #2 20628327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20628334
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2066
    Takie skakanie nie jest prawidłowe. Generalnie silnik nagrzewa się równomiernie, stopień po stopniu, zawahanie może być w momencie otwarcia termostatu, potem grzeje się aż do włączenia wentylatora.
  • REKLAMA
  • #4 20628340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20628346
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Zrób odczyt z zimnego do ciepłego w postaci wykresu.
  • #6 20628667
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3477
    W starszych Oplach standardem było że wtyczka czujnika temperatury słabo kontaktowała, receptą była wymiana na taką z pozłacanymi pinami.
  • REKLAMA
  • #7 20628682
    Kratos722002
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Ogólnie miałem podejrzenia do wtyczki ale wygląda dobrze, tak samo nie ma żadnych przecięć na kablach itd.

Zacząłem sprawdzać jak mogłem bo mam problem z obrotami pod odpaleniu.

Gdy jest ciepło odpalam auto to obroty 2tys i trzyma tak długo jak nie nacisne lekko gazu

W zimę było tak że po odpaleniu obroty 1,5 tys i normowało się na 1tys po naciśnięciu gazu.

Myślałem że czujnik źle odczytuje temperaturę dlatego włącza tak wysokie/niskie obroty.

Sugerowałem się tym że na większości filmikach po odpaleniu od razu wchodzi na 1tys i po nagrzaniu spada na wolne obroty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnymi odczytami czujnika temperatury w Oplu Astra G COUPE Z18XE z 2000 roku, gdzie temperatura skacze od 12 do 20 stopni. Odpowiedzi wskazują, że takie wahania nie są normalne, a silnik powinien nagrzewać się równomiernie. Sugerowane są różne przyczyny, w tym słaby kontakt wtyczki czujnika, co jest typowe dla starszych modeli Opla. Użytkownik zauważa również problemy z obrotami silnika po uruchomieniu, co może być związane z błędnymi odczytami temperatury. Rekomendowane jest wykonanie wykresu odczytów temperatury oraz sprawdzenie wtyczki czujnika.
REKLAMA