logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik dotykowy WiFi - żyrandol dyskoteka po podłączeniu, jak rozwiązać?

kamilsiemieniec91 27 Cze 2023 10:29 462 16
REKLAMA
  • #1 20632661
    kamilsiemieniec91
    Poziom 5  
    Witam wszystkich. Kupiłem sobie dotykowy włącznik z WiFi i po podłączeniu na żyrandolu jest dyskoteka.

Stary włącznik: Włącznik dotykowy WiFi - żyrandol dyskoteka po podłączeniu, jak rozwiązać?

Nowy włącznik: Włącznik dotykowy WiFi - żyrandol dyskoteka po podłączeniu, jak rozwiązać?

I nie wiem, jak to rozwiązać. Czy po prostu włącznik nie pasuje, bo dom mam ponad 30 lat...
  • REKLAMA
  • #2 20632667
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4642
    No ale nie pokazałeś jak podłączyłeś.
  • REKLAMA
  • #3 20632671
    kamilsiemieniec91
    Poziom 5  
    Podpinałem na każdy możliwy sposób i za każdym razem to samo ...
  • #4 20632679
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 541
    Może to trochę rozjaśni. Włącznik dotykowy WiFi - żyrandol dyskoteka po podłączeniu, jak rozwiązać?
    Urządzenie do poprawnej pracy potrzebuje zasilania 230V. Natomiast włącznik pracuje tu w obwodzie szeregowym.
  • #5 20632680
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    kamilsiemieniec91 napisał:
    Podpinałem na każdy możliwy sposób

To nie totolotek...

Przewód N tam masz? Jeśli wyłącznik zwykły miał 2 klawisze to go tam nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 20632708
    kamilsiemieniec91
    Poziom 5  
    Nie nie było tam kabla N. Wybaczcie ale na elektryce się nie znam totalnie można mnie nazwać elektrycznym analfabetą xD . Próbówką sprawdzałem i dwa kable na dole dają prąd 3 na górze to tak jak by uziemienie.
  • #7 20632722
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Próbówką sprawdzałem i dwa kable na dole dają prąd
    Płynący przez żarówki.
    3 na górze to tak jak by uziemienie.
    Prawdopodobnie: N
    Instalacja została wykonana nieprawidłowo.
  • #8 20632724
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 541
    dwa kable na dole dają prąd

Ponieważ obwód zamyka się przez żarówki, a ty potrzebujesz do tego urządzenia pełnego zasilania 230V. 30 lat temu wykonana instalacja to mogą być różne szkoły ;)
  • #9 20632728
    kamilsiemieniec91
    Poziom 5  
    Mnie na świecie nie było jak to było robione xD Dobra Panowie to w takim razie co mam robić ? Bo wnioskuję że nie uruchomię tego ustrojstwa ?
  • REKLAMA
  • #10 20632736
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4642
    Trzeba doprowadzić do puszki wyłącznika przewód N albo od lampy, albo z zza ściany z innej puszki.
  • #12 20632744
    kamilsiemieniec91
    Poziom 5  
    Panie za dużo zachodu dla mnie xD. Widziałem w internecie podobne wyłączniki bez potrzeby kabla N? Jakbym kupił takie coś to powinno działać?
  • #13 20633122
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Są takie na portalach aukcyjnych, jak i w sklepach internetowych. Nie potrzebują do działania przewodu N, wystarczy im tylko przewód fazowy.
    Sam z takich korzystam po WIFI oraz dotykowo i działają wyśmienicie.
  • #14 20633882
    kamilsiemieniec91
    Poziom 5  
    Zamówiłem taki i zaraz się zabiorę za montaż ... Tylko zstanawia mnie dlaczego w puszce mam dwa kable które dają prąd ... Jeden podłączć ? czy obydwa ?
  • #15 20633943
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    zstanawia mnie dlaczego w puszce mam dwa kable które dają prąd ...
    Czytaj #7.
  • #16 20634069
    kamilsiemieniec91
    Poziom 5  
    Dobra Panowie po kilku próbach podłączenia tego nie ma zadowalającego efektu ale jest światełko w tunelu :) Bo połowa lampy działa tak jak powinna a połowa świeci cały czas.

I teraz jedyne co mi na myśl przychodzi to kupić drugi adapter podłączyć i teoretycznie powinno to działać ???

Podłączyłem to tak :

Dołożyłem takie coś (Nie wiem co to jakiś adapter xD dołączony do drugiego włącznika)
    I efekt jest taki że połowa lampy świeci się cały czas :

A druga połowa normalnie zapala się i gaśnie po naciśnięciu przycisku włącz/wyłącz (czyli działa tak jak powinna)

I Wniosek mi się nasuwa taki że muszę skombinować drugi adapter dołożyć podpiąć pod drugą fazę spiąć wszystko na N i powinno działać ??
  • #17 20634384
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Niestety, to "coś", co w żargonie sprzedawców nazywa się "adapterem", a jest de facto kondensatorem, służy za filtr przeciwzakłóceniowy. Aby obwód działał prawidłowo (w puszcze masz tylko dwa przewody, których zwarcie włącznikiem powoduje zaświecenie się źródła światła), to ten kondensator powinien być wpięty między oba przewody w ścianie, a nie tylko w jeden, który przechodzi przez puszkę.
    U siebie (też mam starą, dwużyłową instalację sprzed 30 lat) ja to zrobiłem w puszcze nad łazienką i w ten sposób steruję po wifi telefonem trzema obwodami oświetlenia łazienkowego. Analogicznie w garażu, choć tam był problem z dojściem do tablicy i zlokalizowaniem obu przewodów, które spotykają się w oprawie oświetleniowej. Dlatego w garażu ten kondensator wpiąłem w obwód w oprawie (o ile masz taką możliwość i miejsce).
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował dotykowy włącznik WiFi, który po podłączeniu do żyrandola powoduje migotanie świateł. Problemy wynikają z braku przewodu neutralnego (N) w instalacji elektrycznej, co jest typowe dla starszych domów. Użytkownik próbował różnych sposobów podłączenia, ale bez sukcesu. Wskazówki sugerują, że do prawidłowego działania włącznika potrzebne jest pełne zasilanie 230V, a instalacja powinna być dostosowana do nowoczesnych standardów. Proponowane rozwiązania obejmują doprowadzenie przewodu N do puszki włącznika lub zakup włącznika, który nie wymaga przewodu N. Użytkownik zamówił nowy włącznik i rozważa podłączenie dodatkowego adaptera, aby uzyskać prawidłowe działanie oświetlenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA