logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera TK 55/60/70 - Nadmiar proszku na wałku magnetycznym po regeneracji

-devil- 24 Lis 2005 21:25 2658 13
REKLAMA
  • #1 2023245
    -devil-
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich
    Mam pytanko: co może powodować przyklejanie się dużej ilości proszku do wałka magnetycznego w kyocerach ujętych w temacie.
    Nadmieniam iż proszek jest ok gdyż po wyjęciu modułu developera i przetarciu (usunięciu nadmiaru proszku z wałka magnetycznego) wałka wszystko jest ok wydruki są w porządku.
    Proszek nie przykleja się na całym wałku tylko na szerokości ok 10 cm.[[/img]

Nie używaj dużych liter w tytule. [h]
  • REKLAMA
  • #2 2023583
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    witam

No i juz sobie kolega odpowiedzial :) ....niestety padles ofiara jakiegos "klezmera" co wcisnal ci toner zlej jakosci....czytaj nie do tych drukarek....wsypales toner ale jednoskladnikowy....ktory spowodowal "wyplukanie" nosnika z modulu DV ...stad nakladanie toneru na te 10 cm walka...toner do kyocer jest dwuskladnikowy...tzn....toner + nosnik....uzycie tylko tonera powoduje sukcesywne ubytki nosnika....teraz zeby ratowac sytuacje musisz oczyscic caly modul DV....do czysta :!: i zasypac ORYGINALNYM tonerem.

Pozdrawiam
  • #3 2023635
    -devil-
    Poziom 13  
    A co kolega powie na to że odkurzyłem moduł DV i zasypałem tym samym proszkiem; a po kilkunastu dniach zaczęły wychodzić bledsze wydruki
  • #4 2023676
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

Odpowiem ...jak wyzej :) ....masz zly proszek....toner do tych drukarek MUSI byc dwuskladnikowy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2023702
    -devil-
    Poziom 13  
    Więc tylko oryginał i nic innego?

Dodano po 1 [minuty]:

A czy może to spowodować uszkodzenie modułu MK?
  • #6 2023718
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

Kolego MK...to jest Maitenance Kit...czyli zestaw naprawczy do drukarek Kyocera...inaczej wszystko co znajduje sie w drukarce...beben...wywolywaczka...utrawalczka...droga papieru...rolki....o jaki dokladnie modul ci chodzi?

Jesli drukarka jest na gwarancji....to wlasnie ja straciles uzywajac nieoryginalnego tonera.

Oryginalne tonery w bardzo rozsadnej cenie dostaniesz tez na allegro...jesli chodzi ci o cene :)

Pozdrawiam
  • #7 2023752
    -devil-
    Poziom 13  
    Co to jest MK to ja wiem ale jeśli zostanie uszkodzony Dv to muszę kupic cały moduł MK i o to mi chodzilo

Dodano po 2 [minuty]:

Nie chodzi o cenę tylko o to czy są dobre proszki lub zamienniki do kyocer
  • REKLAMA
  • #8 2023763
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

No to mi ulzylo, ze wiesz co to jest MK ;)

Nie musisz kupowac calego MK...no chyba, ze cenowo sie bardziej oplaca ;)

Wyczysc caly modul DV...dokladnie do czysta....wnetrze i walek...zaloz oryginalny toner...i zainicjalizuj ponownie zayspywanie drukarki :)

Pozdrawiam
  • #9 2023789
    -devil-
    Poziom 13  
    Więc czemu po odkurzeniu DV w Kyocerze 9100 wszystko jest ok i drukarka działa a dopiero po jakimś czasie wydruki bledną skoro proszek jest zły to chyba od samego początku powinno byc coś nie tak.
    A po drugie w innej drukarce do tej pory jest wszystko ok a jest ten sam proszek.
  • REKLAMA
  • #10 2023807
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

-devil- napisał:
    Więc czemu po odkurzeniu DV w Kyocerze 9100 wszystko jest ok i drukarka działa a dopiero po jakimś czasie wydruki bledną skoro proszek jest zły to chyba od samego początku powinno byc coś nie tak.
    A po drugie w innej drukarce do tej pory jest wszystko ok a jest ten sam proszek.

A to juz jest inna para kaloszy :)
    Szkodze, ze tak nie napisales od poczatku...zaoszczedzilo by to nam zbednego pisania :)

Zle sformulowales temat.

Czy czyscisz caly modul DV?....czy tylko jego walek?....jesli tylko walek....to powinienes wyczyscic caly modul...po jego wczesniejszym rozebraniu :)

Jesli masz druga drukarke FS-9100...to najprosciej zlokalizowac uszkodzenie poprzez podmiane podzespolow.....problemow moze byc kilka:

1. problem z podawaniem tonera
    2. problem z ladowaniem bebna
    3. problem z utrwalanie...jesli masz obklejone walki w tym module.

Pozdrawiam
  • #11 2040225
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Kolego devil, zapewniam cię że to tego typu drukarek NIE MA tzw. zamienników (tonerów). to co opisujesz to stosowanie nieodpowiedniego tonera. Oryginalny rozwiązuje wszelkie problemy z tymi drukarkami. Myśle że klient cię oszukuje mówiąc ze to oryginał. Oryginalne tonery nie "pylą" tonerem, najlepiej sprawdzić to w miejscu nad rolką ładowania, lub jak kto woli koroną "dolną", zawsze jest tam czarno od tonera.
    Pozdrawiam
  • #12 2047984
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    witam........ja napelniam tonery od 6 lat...wiec jak uzyje sie złego toneru to walek na całej długosci brudzi a nie na połowie i kartki wychodza całe szare....wiec to nie ta przyczyna......tak sie dzieje na 99% od wałka OPC który sie zużył bo toner napełniony został 2 raz. Moze tez byc ze zle oczyszczony jest wkład z zuzytego toneru i on ci sie sypie.....jezeli czesc wyfruku jest ok to toner na 100% OK to proste bo jak by byl zły to musi na całej szerokosci kartki robic szare wrecz czarne tło. W ty miejscu gdzie ci brudzi zobacz zyżycie wałka i powinno byc wiecej rys niz na reszcie wałka, jest to ciezko zauważyc ale mozna.
  • #13 2084007
    -devil-
    Poziom 13  
    Kolega Jarysss chyba nie widział na oczy drukarki i tonera FS 9100
    Tam zużyty proszek zbiera się w małym pojemniczku który jest oddzielnie a to że toner jest regenerowany drugi raz nie ma znaczenia
    ponieważ to jest tylko pojemnik czyli kawałek plastiku bez listwy, bębna itp.
    A co do kolegi Wotera to istnieja zamienniki do tych drukarek sam je zrobiłem i przetestowałem działają i mają ładne wydruki tylko trzeba dobrać odpowiedni proszek. Oczywiście brak gird cleanera itp, co znajduje się w oryginałach.

Pozdrawiam
  • #14 2088025
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Zapewniam cię że jesteś w błędzie co do Kyocery FS 9100, pamiętaj że nie o wszystkim się pisze na elektrodzie, wiedza jest zbyt cenna żeby ją rozdawać mało doświadczonym.
    W.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem nadmiaru proszku na wałku magnetycznym w drukarkach Kyocera TK 55/60/70 wynika najczęściej z użycia nieodpowiedniego tonera, zwłaszcza jednoskładnikowego zamiast wymaganego dwuskładnikowego (toner + nośnik). Użycie niewłaściwego proszku prowadzi do uszkodzenia modułu developera (DV) i nierównomiernego osadzania tonera na wałku, co objawia się zabrudzeniem na około 10 cm szerokości. Zaleca się dokładne oczyszczenie całego modułu DV i ponowne zasypanie oryginalnym tonerem Kyocera, który zawiera odpowiednie składniki i gwarantuje prawidłową pracę. Użytkownicy dyskutowali także o możliwości stosowania zamienników, jednak większość ekspertów podkreśla, że oryginalne tonery eliminują problemy z pyleniem i uszkodzeniami. Wskazano również, że zużycie wałka OPC lub niewłaściwe czyszczenie wkładu z tonerem może powodować podobne objawy, jednak w przypadku problemu lokalizowanego na części wałka, główną przyczyną jest toner. Wątpliwości dotyczące uszkodzenia modułu MK (Maintenance Kit) wynikają z konieczności wymiany całego zestawu w przypadku poważnych uszkodzeń, co jest kosztowne. W przypadku modelu FS-9100 dyskusja dotyczyła specyfiki konstrukcji modułu i pojemnika na zużyty proszek, gdzie regeneracja i stosowanie zamienników jest bardziej skomplikowana. Podsumowując, kluczowe jest stosowanie oryginalnych, dwuskładnikowych tonerów oraz dokładne czyszczenie modułu developera, aby uniknąć problemów z nadmiarem proszku i pogorszeniem jakości wydruków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA