logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeróbka lampki LED na tryb stały - zasilać Li-ion 18650, USB C, bez czujnika PIR

mkali67 28 Cze 2023 10:09 441 7
REKLAMA
  • #1 20633798
    mkali67
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Mam lampkę LED z czujnikiem ruchu i fotodiodą i chciałbym ją przerobić. Mianowicie jest włącznik OFF - Auto i chciałbym aby tryb Auto był tylko ON bez wykrywania ruchu i jasności otoczenia. Lampka zasilana jest akumulatorem Li-ion 18650 ładowanym z USB C.
    Udało mi się rozrysować schemat, jeden z elementów 8-nóżkowy i czujnik PIR nie mają oznaczeń.
    Pomoże ktoś?

Przeróbka lampki LED na tryb stały - zasilać Li-ion 18650, USB C, bez czujnika PIR
    Załączniki:
    • Przeróbka lampki LED na tryb stały - zasilać Li-ion 18650, USB C, bez czujnika PIR IMG_20230626_231555118.jpg (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20633829
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1371
    LED1...20, połączone są szeregowo czy równolegle 20 sztuk LED, bo ze schematu tego nie mogę wywnioskować, czy też to jest jedno źródło LED? Jakie jest napięcie na tym (tych) LED podczas świecenia? Ewentualnie podaj jeszcze prąd?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20633859
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Schemat troszkę niekompletny. Ale pomijając to, czy chcesz by tylko włączyć i wyłączyć świecenie tej lampki?
    Jeśli tak, to odłącz rezystor R5 od nieznanego układu (patrząc na schemat), i do tego rezystora podłącz plus zasilania. wtedy lampka powinna świecić ciągle. Gdy odłączysz rezystor od zasilania, powinna zgasnąć.
    PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20633860
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1606
    Nie zgadza się dołączenie Q1, czyli MOSFET'a od sterowania diodami LED. Coś jest nie tak z rozrysowaniem masy. Zaznaczyłem to na rysunku poniżej wraz proponowaną modyfikacją. W takim przypadku mikrokontroler nie będzie mógł sterować diodami.
    Przeróbka lampki LED na tryb stały - zasilać Li-ion 18650, USB C, bez czujnika PIR
  • #5 20633937
    mkali67
    Poziom 10  
    Witam

Ojojoj, dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi 🙂

Jak wrócę do domu to posprawdzam czy coś naknociłem w schemacie.

Lampkę chcę tylko włączać i wyłączać przy pomocy obecnego przełącznika OFF/Auto bez tej całej "automatyki".

Z tym zasilaniem na bramkę Q1 już kombinowałem i podłączyłem je z włącznika przez rezystor 3,3 kOhm tak aby było 3,1V czyli tyle ile jest kiedy LEDy świecą. Ale nie odłączyłem R5 🥴.

-EDIT-

Dziękuję za pomoc 🙂
    Zadziałało odłączenie rezystora R5 i wysterowanie bramki Q1 plusem zasilania poprzez rezystor 3,3 kOhm, który dobrałem tak aby na bramce Q1 było takie samo napięcie jak bez modyfikacji gdy LEDy świeciły czyli 3,1V.
    Uzupełniając, brakowało mas na schemacie, fotodioda jest odwrotnie narysowana, a LEDy połączone są równolegle i napięcie na nich to 2,78V.
  • #6 20634908
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    mkali67 napisał:
    Zadziałało odłączenie rezystora R5 i wysterowanie bramki Q1 plusem zasilania poprzez rezystor 3,3 kOhm

Nie musiałeś dodawać rezystora 3,3k. Wystarczy bramkę tranzystora podłączyć przez ten R5, odłączony od nieznanego układu.
    PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • #7 20635160
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1606

mkali67 napisał:
    Uzupełniając, brakowało mas na schemacie, fotodioda jest odwrotnie narysowana, a LEDy połączone są równolegle i napięcie na nich to 2,78 V.

Zatem każdy z tych rezystorów 150 Ω jest dla osobnej diody. Z pewnością nie jest tak, jak to narysowano na schemacie.
  • #8 20643010
    mkali67
    Poziom 10  
    Odłączenie rezystora R5 od 8-nóżkowego układu bez oznaczeń i wysterowanie bramki Q1 plusem zasilania z włącznika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przerabia lampkę LED z czujnikiem ruchu, aby działała w trybie stałym bez automatyki. Wskazówki dotyczące modyfikacji obejmują odłączenie rezystora R5 oraz podłączenie bramki MOSFET Q1 do zasilania przez rezystor 3,3 kOhm, co umożliwia stałe świecenie lampki. Użytkownik zauważył, że LED-y są połączone równolegle, a napięcie na nich wynosi 2,78V. W dyskusji podkreślono również problemy z oznaczeniami na schemacie oraz konieczność poprawienia połączeń masy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA