logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zagrożenia SmartHome - ingerencja w prywatność, inwigilacja, włamanie, itp.

Jack80dev 29 Cze 2023 10:45 1233 4
  • #1 20635098
    Jack80dev
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Hej!
    Chciałbym mieć pewne elementy Smart Home (w skrócie: SH) w domu, który będę niedługo budował. Jako, że wiele takich urządzeń jest podpiętych do Internetu, istnieje pewne niezerowe (a może nawet <0.1) prawdopodobieństwo, że jacyś hakerzy/krakerzy będę potrafili ominąć zabezpieczenia protokołów, itp i móc obsługiwać moje elementy SH, jakby byli mną.

Przykładowo mogliby:
    - oglądać obraz z kamer,
    - podsłuchiwać rozmowy domowników,
    - przejąć sterowanie bramą wjazdową/garażową,
    - otworzyć sobie drzwi, gdy jestem na wakacjach,
    - wywoływać fałszywe alarmy, aby uśpić czujność agencji ochrony, aby "nie reagowała należycie", gdyby nastąpiło uruchomienie prawdziwego alarmu.

Domyślam się, że oprogramowanie firm oferujących rozwiązania SH nie jest na licencji Open Source (chyba, że jednak jakaś firma tak zrobiła?), więc nie ma możliwości, aby społeczność zweryfikowała, czy nie zawiera jakichś oczywistych luk bezpieczeństwa, trojanów lub też "tylnych wejść" do systemu. Czy w takiej sytuacji można jedynie ufać firmie, że jest uczciwa, wszystko jest ok i nie będzie ingerencji w prywatność użytkowników?

Jak Wy na to patrzycie?

Pozdrawiam,
    Jacek
  • #2 20635122
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2248
    Jack80dev napisał:
    Chciałbym mieć pewne elementy Smart Home (w skrócie: SH) w domu, który będę niedługo budował.
    I te elementy, sam zamontujesz, podłączysz i zaprogramujesz ? Czy zrobi to firma ? Jak firma, to monterom twojego alarmu, monitoringu itd. będziesz ufał ?
  • #3 20636421
    Jack80dev
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Znalazłem 2 platformy do SH: Domoticz oraz HomeAssistant, które mają kod na licencji Open Source.
    Ktoś z Was używał którejś? Podzielicie się wrażeniami?
  • #4 20638964
    Marcin1989
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Wszystko co korzysta z chmury będzie podatne prędzej czy później na włamania. Jakie będą tego skutki, wystarczy czasem poczytać podobne przypadki z ostatnich lat. Osobiście ufam tylko rozwiązaniom lokalnym nie korzystającym z chmury i nie muszącym być podpięte do internetu nad którymi mam pełną kontrolę. Domoticz jest ok, jak nie wymagamy specyficznych ustawień, korzystam z niego jak i ostatnio z openHaba bo ma integrację ze starym 20 letnim alarmem, być może z domoticzem też by to śmigało, ale z racji lenistwa nie chce mi się wyważać otwartych drzwi a przy okazji poznaję nową platformę. Zależy co chcesz osiągnąć bo zabawa z zapalaniem i gaszeniem światła + podnoszeniem rolet po czasie się nudzi. OpenHab ma tę zaletę, że z jego poziomu można w zasadzie zintegrować cały system czy to system kamer czy inne urządzenia bo jest o wiele więcej integracji, nie wiem jeszcze (bawię się nim od kilku dni) ale może z domoticzem też można go połączyć. Możesz na początek pobawić się domoticzem jest dużo prostszy w obsłudze niż openhab.
  • #5 20639484
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Pomyśl jak jesteś na etapie budowy czy i ile urządzeń dało by siè ogarnąć "po kablu" . Zminimalizować bezprzewodówkę wszędzie wciskaną.
REKLAMA