logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chmura od Futurehome staje się płatna - użytkownicy tracą dostęp do wcześniej kupionych urządzeń

p.kaczmarek2 01 Gru 2025 12:55 1587 38

TL;DR

• Futurehome wprowadza obowiązkową roczną subskrypcję dla kontrolerów Smarthub, aby użytkownicy zachowali dostęp do aplikacji, automatyzacji i „inteligentnych” funkcji.
  • Od czerwca 2025 brak opłaty oznacza utratę zdalnego dostępu do wcześniej kupionych urządzeń, mimo że sprzedawano je jako jednorazowy zakup.
  • Opłata ma wynosić około 117 dolarów rocznie, a firma tłumaczy zmianę bankructwem poprzedniego właściciela oraz potrzebą utrzymania usług, wsparcia i rozwoju.
  • Decyzja wywołała oburzenie i dyskusję o prawie własności: czy dostawca chmury może wyłączyć darmowe funkcje po sprzedaży sprzętu?
📢 Słuchaj (AI):
  • Zestaw Futurehome StrømKontroll z kilkoma urządzeniami do automatyki domowej
    Norweska firma Futurehome wprowadziła obowiązkową subskrypcję roczną (około 117 dolarów) dla wszystkich użytkowników swoich kontrolerów "inteligentnego" domu Smarthub. Od czerwca 2025 r. by zachować dostęp do aplikacji, automatyzacji, urządzeń i "inteligentnych" funkcji, trzeba zapłacić. W razie braku opłat użytkownicy tracą dostęp zdalny do sprzętów, mimo iż były wcześniej one sprzedawane jako jednorazowy zakup i nie było mowy o nadchodzących opłatach.
    Decyzja spotkała się z dużym oburzeniem ze strony użytkowników i wywołała dyskusję na temat prawa do własności urządzeń - czy raz zakupiony sprzęt należy do użytkownika, czy może dostawca chmury może w każdej chwili zaprzestać dostarczania darmowych usług?
    Firma tłumaczy, że zmiana wynikła z bankructwa poprzedniego właściciela i że subskrypcja ma zapewnić dalsze działanie usług, wsparcie i rozwój.

Źródło:
    https://support.futurehome.no/hc/en-no/articles/28158944965277-FAQ-Subscription
    https://consumerrights.wiki/w/Futurehome_Smarthub_mandatory_subscription_fee

Mój komentarz: Krótko mówiąc, użytkownicy normalnie zakupili sprzęt oferujący określone funkcje, a po jakimś czasie dostawca usługi chmurowej zdecydował, że jednak te funkcje nie będą już darmowe i trzeba zacząć płacić.
    Co o tym sądzicie? Czy macie sprzęty, które są zależne od chmury, a jeśli tak, to jakich firm? Czy w razie sytuacji jak powyżej, zapłacilibyście subskrypcję?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • #2 21768130
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2632
    AVE...

Lata temu była firma, która sprzedawała automatykę domową używającą chmury. Chmura miała być darmowa, wliczona w koszt zakupu urządzeń. Firma obiecywała dożywotni dostęp. Słowa dotrzymali, bo jak firma przestała istnieć, to chmura też zniknęła, a urządzenia zmieniły się w nietanie przyciski do papieru...

Mniej-więcej w podobnym czasie Google zaliczyło problem ze swoją chmurą od automatyki domowej, przez co dziesiątki tysięcy termostatów przestało działać poprawnie.

Wniosek jest prosty: nigdy nie kupuje się sprzętu, który do działania wymaga chmury. I nie kupuje się niczego, czego nie można kontrolować bez dostępu do Internetu.
  • #3 21768151
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1492
    Fajnie, że większość t(ch)ujowych tanich gadżetów IoT łatwo odciąć od chmury poprzez Openbeken, Tasmota itp. Czyli jak w "Dniu świra" ja też kupuję u kitajców ale obcinam gumkę by mnie w nogi nie uciskało.
  • #4 21768161
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Dla mnie automatyka domowa IoT w większości przypadków wydaje się być rozwiązaniem, które desperacko szuka problemu. Zdalne sterowanie ogrzewania czy rolet wydaje mi się sensowne, ale serio nie widzę zastosowania dla zdalnie sterowanych gniazdek, na przykład...

Fajnie, że w pewnych wypadkach można obejść wymóg chmury, ale ja bym i tak się nie zbliżał do takich urządzeń. Mam lampki choinkowe IoT współpracujące z Tuya, ale po pierwszych świętach nie używałem wcale, a potem miałem problem z zalogowaniem się na konto po roku, i teraz drugi rok z rzędu będę używał fizycznych przycisków na pudełku. Jakoś to dla mnie nie problem. Osuszacza powietrza nawet z apką nie łączyłem, bo po co?
  • #5 21768173
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 238
    Oglądałem jakiś stary odcinek "Polak potrafi" o tym co i jak się w PL produkuje. W jednym z odcinków była firma, która produkowała urządzenia automatyki domowej. Pokazywali jakieś przełączniki czyli standardowe produkty. Nazwa firmy i tych produktów nic mi nie mówiła, więc zajrzałem do internetu - zero śladu, firma od dawna nie istnieje. Stary schemat, wzięto dotacje, przepalono i pa, pa. Ktoś musiał te produkty kupić, wtedy tzw. smart home nie był tani, bo to był początek.

Inna firma szczyciła się programem o nazwie "Szok" do zarządzenia firmą. Program powstał dzięki dotacjom unijnym i tak ułatwiał pracę, że szok. Znowu poszukałem w internecie i się domyślacie. A może ktoś używa? 😂
  • #6 21768220
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Używam urządzeń firmy Zamel, płytek Wemos i chmury Supla. Działa znakomicie (3 napędy do bram, włącznik światła, pomiary temperatur). Supla ma tę zaletę, że możesz postawić własny serwer i do niego się łączyć. Łączę się do ich firmowej chmury i jestem z tego rozwiązania zadowolony. Jak zaplanują ją wyłączyć to postawie se serwer i będę dalej działał.
    A to co zrobiła ta firma w artykule powinno być zakazane. Chociaż rozumiem, że nowa firma musi na czymś zarabiać, ale mogłaby zarabiać na nowych użytkownikach a obecnym dać jakieś znaczące zniżki z tendencją malejącą. Może te ich urządzenia da się przerobić na jakąś inną platformę. Mi to pachnie układem. Mam małe zyski więc bankrutuje, wykupuje mnie kolega który wprowadza opłaty i zarabia.
  • #7 21768334
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1064
    No to tylko zaczekać, aż TUYA wprowadzi opłaty za swoją chmurę. Ale byłby zarobek ... Nie ma to jak własna chmura.
  • #8 21768386
    roman106
    Poziom 28  
    Urgon napisał:
    ale serio nie widzę zastosowania dla zdalnie sterowanych gniazdek, na przykład...

Interesuję się elektroniką i pamiętam jak kupiłem swoje pierwsze gniazdko. Też nie wiedziałem jak sensownie je wykorzystać. Wreszcie konkretne zastosowanie: harmonogram załączania ogrzewania, bo do tej pory był taki mechaniczny zegar na takie wciskane listki (czy jak to nazwać). Teraz mam ze 3 systemy nie licząc pojedynczych gniazdek od jeszcze innych firm. Oczywiście gniazdka to nie wszystko, bo czujniki ruchu, przyciski, relay'e itp. Moja żona lubi takie światełka dające nastrój. Chodziła wieczorem i włączała po kolei. Dałem jej przycisk, który umieściła sobie gdzie chciała, jednym przyciśnięciem teraz załącza serię świecidełek. Inny bardziej funkcjonalny przykład: wstawanie w nocy do kibelka. Automatycznie zapalają się przyciemnione światełka i nie ma obawy, że się nie zauważy na drodze leżącego psa, który lubi uwalić się na środku drogi.

Na Supli zbudowałem swoje własne urządzenia z własnym oprogramowaniem. Jest zabawa.

To są oczywiste rzeczy dla ludzi, którzy korzystają z automatyki domowej. Piszę o tym dlatego, że naprawdę można znaleźć fajne zastosowania. Wiem, że tradycjonalista nawet z pilota do TV nie korzysta, tylko podchodzi do odbiornika i ręcznie przełącza kanały ;)
  • #9 21768536
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Ja mam za małą przestrzeń by potrzebować automatyki do wszystkiego. Mam dwa przedłużacze, które co noc wyłączam, i co ranek włączam, i to mi wystarczy za automatykę. Mam też oświetlenie nocne, girlandę LED, którą podłączam do gniazdka, jak za oknem ciemno. Może jakbym miał większy dom, to by mi by się przydało coś bardziej zaawansowanego...

Jak miałem węże, to miałem też automatykę na przełączniku mechanicznym (później elektronicznym), która załączała i wyłączała światło, oraz termostat do przewodu grzewczego. Po ustawieniu tego nie potrzebowałem nic zmieniać przez miesiące, i nie potrzebowałem zdalnego sterowania...

A z moim wzrokiem oświetlenie drogi do toalety jest zupełnie zbędne. Za to rozważam budowę armatki wodnej bądź ASG, która będzie strzelać do moich kotów za każdym razem, jak próbują zwymiotować mi na klawiaturę, nasikać na stół albo zrobić kupę do zlewu. Mój niewidomy brat używa ChatGPT by mu mówiło, jak któryś pies mu podłogę zanieczyści...
  • #10 21768552
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1118
    Generalnie świetny temat którym powinna zająć się UE.
    Każde uwiązanie sprzętu do infrastruktury producenta, zamkniętych rozwiązań których nie można zintegrować z otwartymi systemami powinno być karane.
    O ile w przypadku mniejszych firm, jakiś abonament powiedzmy może być zrozumiały, choć uważam że urządzenia kupione przed zmianą regulaminu nie powinny być tą zmianą objęte, to np taki moloch jak Google to już mocne kpiny.
    Nie bo nie i kij wam w oko.
  • #11 21768567
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Była przynajmniej jedna firma z branży IoT/automatyka domowa, która w obliczu bankructwa dała aktualizację i narzędzia, by ich urządzenia mogły działać bez ich chmury. Da się? Da się...

Jakiś czas temu podpisałem się pod inicjatywą ustawodawczą, by UE zmusiło korporacje do zapewnienia nieśmiertelności dla gier wymagających chmury. Ubisoft i EA ubijają starsze gry, gdy graczy jest mało przez wyłączanie dostępu do weryfikacji czy serwerów. W praktyce po drobnej zmianie w kodzie te gry mogłyby działać w trybie offline, a utrzymanie serwera weryfikacyjnego dla kilku czy kilkunastu gier to grosze w porównaniu z zyskami ze wszystkich gier...
  • #12 21769062
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1898
    p.kaczmarek2 napisał:
    Co o tym sądzicie? Czy macie sprzęty, które są zależne od chmury, a jeśli tak, to jakich firm? Czy w razie sytuacji jak powyżej, zapłacilibyście subskrypcję?

Ja używam Tuya. Jeśli oni wywinęliby taki numer to odetnę urządzenia od chmury i przejdę na Tasmota lub podobne. Na razie nie chce mi się tego robić dopóki działa mi to stabilnie a te urządzenia działają na wydzielonej sieci, bez fizycznego dostępu sieciowego do moich urządzeń i komputerów w sieci domowej.
    Podziwiam ludzi którzy ochoczo kupują i instalują sobie kamery działające w chmurze. Na takie coś nigdy nie zdecydowałbym się. Używam stacjonarnego rejestratora z dyskiem twardym, bez dostępu do sieci zewnętrznej.
  • #13 21769087
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    kris8888 napisał:
    Podziwiam ludzi którzy ochoczo kupują i instalują sobie kamery działające w chmurze

A co złego w kamerze chmurowej patrzącej na parking? Będą monitorować w jakich godzinach mnie nie ma i gwizdną gruza?
  • #14 21769120
    kris8888
    Poziom 41  
    OPservator napisał:
    Będą monitorować w jakich godzinach mnie nie ma i gwizdną gruza?

Nie, może nie gwizdną, ale stracisz na jakiś czas neta i/lub kontakt z chmurą to i stracisz monitorowanie.
  • #15 21769139
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Sporo kamer chmurowych ma slota na kartę SD, także zostanie aby zapis ;P
  • #16 21769149
    Borygo123
    Poziom 28  
    kris8888 napisał:
    Podziwiam ludzi którzy ochoczo kupują i instalują sobie kamery działające w chmurze

Może nie mają wyjścia? Brak stałego zewnętrznego IP skutecznie przeszkadza w planach niekorzystania z chmury. (tak, znam usługi dyndns).
  • #17 21769165
    kris8888
    Poziom 41  
    Borygo123 napisał:
    Może nie mają wyjścia? Brak stałego zewnętrznego IP skutecznie przeszkadza w planach niekorzystania z chmury

To już lepiej rejestrator stacjonarny z dyskiem SSD lub talerzowym i tylko zdalny dostęp do samego rejestratora poprzez P2P. Do tego nie jest potrzebny stały adres IP a rozwiązanie dużo bardziej pewne i bezpieczne niż kamery całkowicie w chmurze.
  • #18 21769171
    Borygo123
    Poziom 28  
    Zdalny dostęp do rejestratora przez chmurę jest tym samym co dostęp do kamer przez chmurę. Jest to rozwiązanie niezalecane, ale czasami nie masz możliwości by to ominąć. Albo będzie bezpiecznie albo rozwiązanie (obejście) będzie mocno skomplikowane i niewygodne. Jeśli nie mamy czegoś specjalnego do ukrycia to udostępnienie kamery z podwórka przez chmurę nie jest niczym strasznym.
  • #19 21769210
    kris8888
    Poziom 41  
    Tyle że do samego działania rejestratora chmura i net tak naprawdę nie są potrzebne. Możesz ostatecznie podpiąć się lokalnie i zgrać dowolny zapis z dowolnego okresu czasu. Kamery w chmurze muszą mieć cały czas dostęp do neta i chmury.
    Inna sprawa że takie kamery w chmurze mogą się wymknąć spod kontroli i dostęp do obrazu może mieć ktoś inny niż właściciel kamery. Były takie wpadki:
    https://www.dobreprogramy.pl/blad-w-kamerach-...-zobaczyli-cudze-mieszkania,6996942941199040a
    https://niebezpiecznik.pl/post/olbrzymia-wpad...ec-cudze-kamery-i-zarzadzac-cudzymi-sieciami/
    Pół biedy jeśli taka kamera obserwuje podwórko albo parking ale nie chciałbym żeby ktoś przez "błąd" w chmurze miał wgląd np. w zapis z moich kamer w domu.
  • #20 21769554
    roman106
    Poziom 28  
    kris8888 napisał:
    Ja używam Tuya. Jeśli oni wywinęliby taki numer to odetnę urządzenia od chmury i przejdę na Tasmota lub podobne

W jakim celu dana firma miałaby po wielu latach wprowadzać płatną subskrypcję? Może po to, żeby sprzedaż się załamała i klienci pouciekali? Jak taka Tuya sprzedaje 100 tys. produktów miesięcznie (z sufitu wymyśliłem), to po wprowadzeniu subskrypcji ile by sprzedawali?

Sprawdziłem ceny tej firmy z pierwszego posta. Dziwię się, czemu zbankrutowali, przecież ceny bardzo atrakcyjne mieli:
    - gniazdko podwójne 270zł - fajny komunistyczny design,
    - gniazdko podwójne czarne - 330zł - tu już lepiej wygląda.

Tak więc nie wiem dlaczego zbankrutowali, być może załamali się tym, że nie nadążają z produkcją i klienci się złoszczą? Ja kilka dni temu kupiłem kilka gniazdek Sonoff Zigbee. Drogo zapłaciłem, bo ze 13€ sztuka. Kupiłem też relay'e, takie co do puszki można włożyć. Tu już przesadziłem, bo chyba 9€ za sztukę dałem.
  • #21 21769741
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    Mam kilkanaście urządzeń Tuya, w razie "W", wrzucam Open Beken i jedziemy dalej. Wielki szacun i podziękowania dła @p.kaczmarek2 oraz współtwórców.
  • #22 21770119
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Monitoring to trochę inna sprawa, niż automatyka domowa. W przypadku monitoringu najlepsze rozwiązanie to kamery na kabel połączone z rejestratorem lokalnym, który synchronizuje do chmury, i który ma swój własny UPS (razem z routerem). Wtedy nie starczy zagłuszanie WiFi (które można kupić za parę stówek w Chinach), nie pomoże odłączenie zasilania, ani urwanie kabla od internetu. Jeśli nie przetną kabla od internetu, ale ukradną rejestrator, to i tak jest kopia w sieci...

Swoją szosą włamywaczy skuteczniej odstrasza tabliczka "Uwaga! Zły pies!", niż tabliczka "Obiekt monitorowany przez <nazwa firmy ochroniarskiej>!". Warto mieć też dużego psa, który jest nauczony by nie obszczekiwać ludzi przechodzących koło posesji. Dziś słuchałem pouczających historii o włamywaczach, gdzie jeden człowiek zwrócił uwagę, iż sąsiedzi nie zadzwonili na policję mimo że piesek jazgotał bo włamywacz się włamał, głównie dlatego, iż piesek jazgotał na wszystko i wszystkich, więc niech właściciel ma nauczkę...
  • #23 21771074
    mkmt81
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Mam dość mocno rozbudowany system automatyki domowej, od wentylacji - włączając wentylację mechaniczną, mechaniczne uchylanie okien, sterowanie kotłem gazowym, czujniki w każdym pomieszczeniu, detekcja otwartych okien, głowice termostatyczne, światła, gniazda, centralne sterowanie muzyką (żadne Volumio czy inne wynalazki - porządnie oskryptowany MPD), pomiar zużycia prądu, wody, gazu, zawór wody, czujniki zalania, sterowanie bramami, do tego kilka kamer na Frigate. Wszystko albo na zigbee (Z2M) albo na ESPhome, podłączone do HomeAssistant (jedna aplikacja do wszystkiego a nie kilka i każda robi coś innego). A i jeszcze namierzanie kota (BTproxy na ESPhome i beacon)... z ciekawych rzeczy czujniki LZO i IAQ (w sypialni gdzie w wyznaczonych godzinach załącza się wentylacja i w łazienkach gdzie również samodzielnie wykrywa potrzebę wentylacji czy podgrzewania lustra). Oczywiście sensory tlenku węgla, gazu, dymu - na zigbee,

W życiu nie podłączyłbym żadnego sprzętu wymagającego chmury. Wszystko albo na własnych rozwiązaniach albo na ESPhome wgranym na cudze twory. Teraz przymierzam się do wymiany alarmu Satel na taki własnej konstrukcji oparty o radary 60GHz (ma odróżniać kota od człowieka - jak wiadomo kot w domu rządzi i chodzi wszędzie gdzie mu się podoba).

Wszystko stoi za VPN'em do którego tylko ja i domownicy mają dostęp, nic nie udostępnione bezpośrednio do internetu. Cała idea inteligentnego domu - jak sama nazwa wskazuje ma być inteligentna - czyli między innymi poza użytecznością ma być bezpieczna oraz trwała.

Gotowe rozwiązania nie powinny się nazywać inteligentnymi a wręcz przeciwnie.

PS. Cała idea inteligentnego domu to stworzyć system samodzielnie i samodzielnie go stopniowo rozbudowywać. Jak zaczynałem tę przygodę to miałem kilka termometrów na zigbee i kilka wyłączników światła. Nie widziałem gotowych rozwiązań oferujących choćby ułamek tego co jest możliwe do osiągnięcia robiąc to samemu nie mówiąc o kosztach - nawet jeśli istnieje taki system to kosztuje co najmniej kilkukrotnie jak nie kilkunastokrotnie więcej i jeszcze z abonamentem. Nie wspominając o zabawie przy tworzeniu tego.
  • #25 21771135
    kris8888
    Poziom 41  
    Kilka postów wcześniej napisałem że procesing moich urządzeń w chmurze Tuya działa mi dość stabilnie, a jednak wczoraj delikatnie mnie zawiódł. Może przez to że mam kilka dość rozbudowanych "scen", działających w pętli, z różnymi zależnościami czasowymi i warunkami związanymi z działaniami innych scen i urządzeń.

Jeden z bardziej złożonych algorytmów w scenie się zawiesił. Mimo że żadne z urządzeń nie wypadło z sieci i przynajmniej od kilku miesięcy działało to wszystko stabilnie.
    Możliwe że jeden z najbliższych serwerów chmurowych zaliczył jakieś duże opóźnienie.
    Być może takie coś mogłoby się wydarzyć także przy procesingu lokalnym, poza chmurą, tego nie wiem.

Mam tak naprawdę kilkanaście zwykłych łączników Tuya, część z nich poprzerabiałem na zasilanie 12V, część służy tylko do zbierania statusu odpowiednich wyjść z innych standardowych urządzeń typu centrala alarmowa, część monitoruje stan zwykłych, przewodowych czujek ruchu od alarmu. Wykorzystywałem w takich przypadkach tylko styki łącznikowe danej kostki Tuya, usuwając nawet z niej przekaźnik łączeniowy i przerabiając całą kostkę na niskonapięciowe zasilanie 12V bo takim akurat dysponowałem w danym miejscu.
    W jednym przypadku wyciąłem nawet połowę płytki z takiej kostki i zostawiłem tylko to co istotne, umieszczając taką "wykastrowaną" płytkę Tuya wewnątrz czujki ruchu zasilanej z 12V. Po prostu chciałem wykorzystać już zamontowaną, porządną czujkę ruchu.

Ale może faktycznie pobawię się jeszcze z tym OpenBaken i uwolnię to wszystko od chmury.
  • #26 21771181
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 840
    Przykład "Futurhome" pokazuje, że zawiodło państwo, nie wprowadzając odpowiednich przepisów regulujących rynek związany z chmurą.
    Nie trzeba było być specjalnie bystrym, aby domyślić się, że taka sytuacja wcześniej czy później będzie miała miejsce.
    Ba, można się domyślać, że niebawem stanie się powszechną praktyką.
    A wystarczyło wprowadzić przepisy, że dostawcy "smart home" powinni dostarczać równolegle do wyboru narzędzia pozwalające klientom obyć się bez "chmury".
    W każdym razie, jeśli chodzi o "Futurhome", to firma Rossmann Repair Group, która promuje walkę o regulacje pozwalające na naprawę urządzeń, zaoferowała 5000 $ osobie, która złamie zabezpieczenia Futurhome. Podobno pula się powiększyła, gdy wielu użytkowników tych urządzeń zdecydowało się dołożyć do nagrody.

https://www.xda-developers.com/futurehome-imp...ll%20use%20of%20their%20smart%20home%20system.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21771253
    kris8888
    Poziom 41  
    Urgon napisał:
    Wniosek jest prosty: nigdy nie kupuje się sprzętu, który do działania wymaga chmury. I nie kupuje się niczego, czego nie można kontrolować bez dostępu do Internetu.

To prawda. Chyba że to są bardzo tanie urządzenia i ma się ich bardzo niewiele tak że ich potencjalna "strata" aż tak nie zaboli. A przynajmniej taką "stratę" w każdej chwili trzeba brać pod uwagę.

Nie wolno też polegać tylko i wyłącznie na przechowywaniu danych w chmurze, a co gorsza cennych danych i w chmurze tylko jednego dostawcy. Bo też można się pewnego dnia bardzo zdziwić.
    Przykład był chociażby tutaj:
    https://devstockacademy.pl/blog/aktualnosci-i...n-aws-globalna-awaria-internet-sie-zatrzymal/
  • #28 21771429
    krzbor
    Poziom 29  
    kris8888 napisał:
    Ale może faktycznie pobawię się jeszcze z tym OpenBaken i uwolnię to wszystko od chmury.

Jeśli myślisz o uwolnieniu od chmury, to uwolnij się także od WiFi. Zigbee to naprawdę fajna technologia. Działa bardzo dobrze na urządzeniach bateryjnych. Najważniejsze, że nie trzeba nic przeprogramowywać, bo takie chińskie urządzenie z internetem się nie połączy. Do tego koordynator na USB - też internetu nie zobaczy. Wszystko podłączasz do RPi i działa świetnie z HA. Warto jednak od razu zaopatrzyć się w dysk SSD na USB, a nie męczyć z kartą SD. Takie Rpi5 z 8GB RAM bez problemu udźwignie HA i do tego OpenVPN. Polecam wirtualizację Proxmox na Rpi. Przed aktualizacją HA zatrzymuję VM, robię jej kopię, uruchamiam i dopiero aktualizacja. Jak coś będzie nie tak mam kilka wersji wirtualnych obrazów.
  • #29 21771452
    kris8888
    Poziom 41  
    krzbor napisał:
    Jeśli myślisz o uwolnieniu od chmury, to uwolnij się także od WiFi. Zigbee to naprawdę fajna technologia.

Wiem że to fajna technologia, ale jak tak naprawdę tych urządzeń smart home mam niewiele, tylko tyle co mi do szczęścia potrzeba, czyli inteligentne sterowanie cyrkulacją CWU w pionie, sterowanie bramą, sterowanie alarmem. Kamery mam na stacjonarnym rejestratorze bez kontaktu z netem. Póki co nie czułem potrzeby stawiania tego wszystkiego na własnym serwerze offline, za mały system, a żadne z tych moich łączników/czujek smart nie ma też zasilania bateryjnego.
    Wszystkie te czujki/łaczniki są też podpięte do wydzielonej sieci WiFi "gościa", wydzielonej już na samym routerze, bez możliwości kontaktu z moją siecią domową i moim domowym WiFi, więc teoretycznie zagrożenie ataku poprzez przechwycenie pakietów jest zminimalizowane. Praktyka może być oczywiście całkowicie inna i to jedyne czego się tu obawiam.
  • #30 21771494
    krzbor
    Poziom 29  
    kris8888 napisał:
    Wszystkie te czujki/łaczniki są też podpięte do wydzielonej sieci WiFi "gościa", wydzielonej już na samym routerze, bez możliwości kontaktu z moją siecią domową i moim domowym WiFi, więc teoretycznie zagrożenie ataku poprzez przechwycenie pakietów jest zminimalizowane.

Ja miałem problem z moim routerem. Okazało się, że po przekroczeniu kilkunastu urządzeń nie chciał działać. Do tego Zigbee tworzy mesh poszerzający zasięg. Ogólnie fajna sprawa, gdy myśli się o rozwoju, a nie kilku urządzeniach.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Norweska firma Futurehome wprowadziła obowiązkową roczną subskrypcję (około 117 USD) dla użytkowników kontrolerów Smarthub, co od czerwca 2025 roku skutkuje utratą dostępu do aplikacji, automatyzacji i urządzeń bez opłacenia abonamentu. Użytkownicy krytykują tę decyzję, podnosząc kwestie prawa własności do zakupionego sprzętu oraz ryzyka uzależnienia działania urządzeń od chmury. Firma tłumaczy zmianę bankructwem poprzedniego właściciela i koniecznością zapewnienia dalszego wsparcia i rozwoju usług. Dyskusja wskazuje na powszechne ryzyko związane z urządzeniami IoT zależnymi od chmury, podkreślając zalety rozwiązań lokalnych i otwartych, takich jak HomeAssistant, Zigbee, ESPhome, Supla czy Tasmota, które umożliwiają działanie bez stałego dostępu do internetu i chmury. Wspomniano także o inicjatywach prawnych i technicznych mających na celu umożliwienie użytkownikom samodzielnego zarządzania urządzeniami oraz o nagrodach za złamanie zabezpieczeń Futurehome. Poruszono również temat bezpieczeństwa kamer chmurowych i alternatyw lokalnych rejestratorów. Wskazano na potrzebę regulacji prawnych w UE dotyczących trwałości usług chmurowych i praw użytkowników do pełnej kontroli nad zakupionym sprzętem.
REKLAMA