logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak chronić się przed SDR i hackingiem urządzeń w domu?

a3sta 28 Mar 2024 06:59 441 3
REKLAMA
  • #1 21022712
    a3sta
    Poziom 2  
    Witam,

mam dość poważny problem, mianowicie udostępniałem mieszkanie kiedyś pewnej osobie i od tamtej pory mam problem z komputerem i telefonami. Mianowicie zawsze przy instalacji systemu w tym mieszkaniu instaluje mi jakieś dziwne dyski wirtualne, jakieś funkcje, w które są odpowiedzialne za wymuszenie systemu aby był zdalny. To samo mam z telefonem, zawsze się zaktualizuje sam bez potrzeby, gdzie aktualizacje mam wyłączone. Najlepsze jest to, że pliki aktualizują się do roku 1970 ;) i tak jest przy każdej zmianie telefonu... Strasznie szybko bateria pada... Zauważyłem, że mam jakiś dziwny hotspot w tym mieszkaniu zainstalowany, udało mi się go zablokować, kupiłem specjalną zagłuszarkę wifi i bluetooth, lecz po jakimś czasie już to nie pomagało. Gdzieś prawdopodobnie mam jakieś urządzenie z dziwnymi funkcjami, które mi hakują telefon i komputer. Jak je mogę znaleźć? Jak wejść się do mieszkania, spada też sygnał GSM, tak jakbym miał jakąś jaskółkę. Osoba ta potrafi strasznie blokować sieć Wifi, nie idzie oglądać żadnego filmu, dużo treści jest filtrowana i zmieniana... Ma ktoś może pomysł, co to może być, jak to zablokować lub się tego pozbyć? Sprawę zgłosiłem na policję niedawno, ale jak na razie nic w tym kierunku nie zostało zrobione... Mam tak od ponad 2 lat i delikatnie mam tego dość, że ktoś mnie szpieguje...
  • REKLAMA
  • #2 21022719
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Do pomocy wymagane jest więcej danych.
    Mieszkanie jest twoja własnością? Urządzenia do udostępniania internetu są twoja własnością? Jakie to urządzenia? Jaki dostawca internetu? Jakie komputery/telefony są użytkowane- wersję systemów operacyjnych?
  • REKLAMA
  • #3 21023417
    a3sta
    Poziom 2  
    Tak mieszkanie jest wlasnosciowe. URzadzenia do internetu nei sa moje ... Tzn pozbyłem się swoich urządzen. Hotspot nie wiem skad jest emitowany wydaje mi się , że od sasiada z dołu ale to tylko domysl. Tez nie chce za duzo pisac co wiem o tym poniewaz ta osoba moze czytac to forum. Urzadzenia hackuja sie wszystkie z jakich bym nie sprawdzal od Androidu po IOS . Jak przyniose cos z nowym system i innym jakas modyfikacja to hacking nie dzieje sie od razu potrzeba kilku dni na to aby urzadzenie zostalo zhackowane. Co do systemu Win10 , 7 i ostatnio testowalem linuxy i tez jakies dziwne rzeczy sie dzialy lecz z linuxami nie jestem tak obcykany. Komputer bez zadnej lacznosci tzn bluthto i wifi tylko z LANem i pokazywalo polaczenie Windows po instalacji wiec nie wiem czy to jest normalne gdzie nie mialem polaczenia wogole z siecia... Na windowsach wiem ten ktos kto sie bawi ze mna pewno obchodzi jakos certyfikaty programow.... Chwilowo tez nie jestem na tym mieszkaniu i nie mam przy sobie nazw dziwnych aplikacji , ktore sie instaluja ... Ktos cos moze podpowiedziec czy to wogole jest mozliwe aby zwykla osoba tak sie bawila moimi sprzetami? Bo wiem , ze tak to dziala policja :P heh ale policja napewno to nie jest poniewaz nie moga mnie tyle lat inwigilowac ;)

Czy jest mozliwosc aby jakies urzadzenie bylo np podlaczene na klatce schodowej na antenie telewizyjnej ? i JAkos przez antene telewizyjna by sie to działo ? czy mam jakies nei wiem mini blutho gdzies popodlaczane i hotspot po prostu mi wszystko to jakos inwigiluje ?

Dodano po 5 [godziny] 25 [minuty]:

Czy dzieki dobrej konfiguracji takiego czegos moge byc inwigilowany : https://www.st.com/en/development-tools/st-link-server.html ?
  • #4 21026395
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Ja to myślę że to ewidentnie wina Hatifnatów. W wyszukiwarce najłatwiej znaleźć po hasłem "Hatifnatowie".
    Najlepiej od razu wejdź w tryb incognito bo to co znajdziesz jest...niepokojące.
REKLAMA