logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo A-8830 podłączenie Bluetooth bezpośrednio do płyty.

mhk.michu 01 Lip 2023 18:55 477 6
REKLAMA
  • #1 20638051
    mhk.michu
    Poziom 8  
    Witam.
    Potrzebuję małej pomocy. Chciałbym podłączyć moduł bluetooth do wzmacniacza Onkyo A-8830 ale wewnątrz wzmacniacza. Czy mógłby ktoś poradzić skąd zaczerpnąć zasilanie by nie było problemów ani zwarć a tym bardziej jakiś dziwnych szumów i buczeń. I co jeszcze byłoby potrzebne, jakieś rezystory itp, kabelki zwykłe czy jakieś ekranowane.
    Wyjście audio podłączę bezpośrednio pod RCA. Po prostu włączam wzmacniacz, wybieram źródło i nie muszę biegać z żadnymi kabelkami, modułami zewnętrznymi , podpinać, rozłączać, podłączać.
    Nie chce sobie spalić wzmaka i nic innego. Może ktoś z was już przeprowadzał taką operację. Ewentualnie mam jeszcze poczciwą Tosię 303 i do niej w sumie awaryjnie też mógłbym podłączyć jeśli w onkyo nie za bardzo. W Tosi zapewne siedzi/siedziała u niejednego.
    Moduł 5.0 z ali oczywiście. Jeśli będzie to działało ładnie to wymienię na coś lepszego. podłącze tak aby można było łatwo cofnąć modyfikacje. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20638106
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    mhk.michu napisał:
    Moduł 5.0 z ali oczywiście. Jeśli będzie to działało ładnie to wymienię na coś lepszego

Przecież w sprzedaży są u nas po kilkanaście złotych.
    W środku musisz znaleźć napięcie z zakresy 5-12VDC, później już pójdzie z górki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20638117
    mhk.michu
    Poziom 8  
    Tak, jest. Chodziło o to, że moduł żaden markowy i drogi.
    Tak, napięcie zasilania wiem, jakie potrzebne do zasilania modułu, lecz chodzi o to, z jakiego bezpiecznego miejsca to napięcie wziąć, by nie miało żadnego wpływu na działanie modułu i wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #4 20638653
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Wygląda na to, że ten model Onkyo posiada metalową obudowę. Umieszczenie modułu w takiej obudowie nie będzie odbierało sygnału bluetooth.
  • #5 20638798
    mhk.michu
    Poziom 8  
    Dziękuję za podpowiedź, chyba miałem gdzieś anteny od laptopa albo starego macbooka. Czy dołożenie takiej anteny i wyprowadzenie jej na zewnątrz obudowy pomogłoby? Pokój nie jest duży więc i odległości nie są ogromne.
    Najważniejszego nadal jeszcze nie wiem. W jakim miejscu na płycie głównej podpiąć zasilanie 😕
  • REKLAMA
  • #6 20641336
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Schemat w rękę i przejrzyj zasilacz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20642464
    skmd4
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Musisz kupić ,,stabilizator regulowany LM317 " na znanym portalu aukcyjnym za 6 zł. W zasilaczu wzmacniacza znajdziesz napięcie zasilające przedwzmacniacz-symetryczne. Może być około 15-20v (nie zmam schematu), tu podłącz stabilizator(ale w jedną gałęź zasilacza), ustaw 5V i zasil bluetooth. Wyjście audio z modułu podepnij w nie używane wejście wzmacniacza w miejscu gniazd cinch, np: tuner-tak jak powyżej pisałeś. W obudowie metalowej moduły działają z kilku metrów. Mogą pojawić się szumy wynikające z pola elektromagnetycznego bluetooth, trzeba znaleźć odpowiednie miejsce w obudowie. Te zakłócenia nie wchodzą do wzmacniacza od strony zasilania modułu, testowałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu modułu Bluetooth do wzmacniacza Onkyo A-8830 wewnątrz obudowy. Kluczowe kwestie to znalezienie odpowiedniego źródła zasilania (5-12VDC) oraz unikanie zakłóceń i szumów. Wskazówki obejmują użycie stabilizatora LM317 do uzyskania stabilnego napięcia 5V z zasilacza wzmacniacza oraz podłączenie wyjścia audio modułu do nieużywanego wejścia RCA. Zwrócono uwagę na metalową obudowę, która może wpływać na sygnał Bluetooth, sugerując dodanie anteny. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia do innego wzmacniacza, Tosca 303, w razie problemów z Onkyo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA